FLAMINGO-KVINTETTEN

Ett välrutinerat dansband från Göteborg spelade “mer på skoj” in gamla “Happy Birthday, Sweet Sixteen” på både engelska och svenska. Och så blev Flamingo-kvintetten ett känt namn. Grabbarna är Dennis Janebrink, Åke Andersson, Hasse Carlsson, Gunnar Karlsson och Boris Estulf.

MATS OLIN

Trots att den succéfyllda sommaren 67 med “Jag tror på sommaren” inte upprepades riktigt, var Mats Olin, född 1947, ändå en av publikfavoriterna i folkparkerna. Men Mats drömmar och planer gick åt teatern till, och han antogs i höstas som elev vid teaterskolan i Stockholm (Dramaten).

JERRY WILLIAMS

1968 blev ett stort comebackår för Jerry Williams. Hans satsning på soulsång slog väl ut, och han var största dragplåstret i sommarens folkparksturné “Pop Flip Show”. I september hörde vi Jerry som värd i radions “Grattis”.

DYNAMITE BRASS

Som landets bästa kompgrupp i “soulstilen” betraktas Dynamite Brass (på bilden nedan med P J Proby). “Brassarna” är Lars Samuelsson, Håkan Janson, Håkan Nykvist, Tony Lindberg, Derek Skinner, Jan Kling, Yngve Furén och Leif Paulsén.

JAZZ DOCTORS

Tydliga tecken pekar på att den s k tradjazzen är på väg tillbaka. En av landets mer namnkunniga grupper på området är Jazz Doctors från Stockholm. Under 1968 gav gänget bl a ut en LP, “Nygammal Jazz”, som blev uppmärksammad. Dags för en ny dixieperiod, kanske?

ANITA LINDBLOM

Med “Kring de små husen vid gränderna i hamnen”, “Minns du den sången” m fl låtar var Anita Lindblom långtidsgäst på Svensktoppen. Publicitet fick också Anita, född 1937, som fru Bosse Högberg.

HOOTENANNY SINGERS

Hans “Berka” Bergquist, Hootenannys solist i “Mårten Gås”.

Den eleganta kvartetten ovan är Hootenanny Singers, som sökte material från 1700-talet och Carl Michael Bellman för sin LP-utgåva i höstas. På den finns bl a “Så lunkar vi så småningom” som Svensktoppsjuryn föll för. Andra topplistade låtar för Hansi Schwarz, Björn Ulvæus, Tony Roth och Johan Karlberg under 1968 var “Början till slutet” och “Så länge du älskar är du ung”. Och naturligtvis “Mårten Gås”, som lanserade gängets chaufför “Berka” som sångare.
Hootenanny Singers är numera uteslutande en “skivgrupp”. De fyra medlemmarna har inriktat sig på olika karriärer, och det är bara Björn som satsat på en fortsatt showbusinessframtid. Som sångare ( vi hörde honom bl a i “Raring”, Bobby Goldsboros “Honey” på svenska) och nöjesman “bakom kulisserna”.

MECKI BODENMARK

Ledare för Mecki Mark Men. Specialitet: Avancerad pop.

ATLANTIC OCEAN

Sten Bergman, Staffan Stenström, Jan Bandel och Göran Ahlin var debutanter på svenska popscenen i våras. Och genast ställdes stora förväntningar på dem. De om några skulle kunna ordna ett svenskt popgenombrott på internationella planet. Ett besök i England gav förmånligt skivkontrakt med frihet för de fyra att omsätta sina gedigna musikkunskaper på skiva. A 0 behärskar de flesta instrument, arrangerar och komponerar själva.

JAN HÖILAND

“Tiotusen röda rosor” gjorde att 30-årige Jan från Stavanger i Norge (han är nu bosatt i Kristinehamn) blev en av de mest bokade artisterna i somras. Genombrottslåt i Sverige var “Natt i Moskva” (58).

JAN MALMSJÖ

Sångare (“Om jag hade pengar”), firarvärd i radion, obetald PR-man för Evert Taube, skådespelare — Jan Malmsjö har ett grundmurat rykte som “alltid-i-gångare”. Han är född 1932.

JACKPOTS

Högklassig stämsång Göteborgsgruppen Jackpots främsta vapen i konkurrensen. Vid Folkparksforum 1967 framstod de som klart bästa artister, avd pop. Grabbarna är fr v Lasse Berntson, Lasse Larsson, Bo Linell, Lasse Göransson och Conny Hagberg (han ligger nu i “lumpen”).

STEN NILSSON

Drabbade av värnplikten var också Sten & Stanley 1968. Sångare Sten Nilsson gjorde “lumpen”, men efter “muck” blev det åter full fart. Sten arbetar också mycket som soloartist, som t ex i “Röd var din mun”. Andra låtar för året var “Ta mig i famn” och “Får jag följa dig en bit på vägen”.

KING GEORGE DISCOVERY

Amerikanske gitarristen King George slog sig tillsammans med Anders Nordh, Palle Sundlin och Lennart Bergman och bildade King George Discovery. Debuterade i samband med Bee Gees-galan i Stockholm vintern 68 och blev sedan alltmer uppskattad för sin hårda svängiga bluespop.

FABULOUS FOUR

Lalla Hansson, 23 år, Björn Magnusson, 23, Ulf Arvidsson, 22. och Jan Sandelin, 22, är medlemmarna i Stockholms Fabulous Four. De uppenbarade sig i större sammanhang 1966 med “After All”. Gruppen har flera gånger setts i TV och gjorde 1968 låten “Don’t Go Out Into The Rain”.

GUNNAR WIKLUND

Skattemässiga problem såg ut att allvarligt hota Gunnar Wiklunds karriär i somras. Men “Snart så kommer åter ljusa tider” rusade direkt till 1:a plats på Svensktoppen, och Gunnars aktier steg genast. Fler topplistelåtar med Gunnar under året var “Vi ska gå hand i hand” och “Drömmer om dej”.

OLA & JANGLERS

Som på bilden ovan såg vi Ola & Janglers i TV 1968, praktiserande aikido, en japansk självförsvarssport. Men Ola Håkansson och grabbarna var naturligtvis också aktiva musiker, besökte filmfestivalen i Sorrento i september (“Ola & Julia” visades) och gick in för internationell karriär.

SVANTE THURESSON

Han är känd som en “hip man”, Svante. Musikbakgrund som trummis i många år, sång-bakgrund i nedlagda Gals & Pals. Nu uteslutande soloartist. Reste i folkparkerna med Lena Hansson och stod tillsammans med henne också för september månads show på Hamburger Börs i Stockholm.

SVEN-INGVARS

Lite motigt har det varit för Sven-Ingvars. Deras film, “Under ditt parasoll”, blev ett konstnärligt och ekonomiskt fiasko och inte samma Svensktoppsframgångar längre, trots flera låtar köplacerade. Sven-Erik Magnusson blev “rubrikman” när han försäkrades för ett månghundratusenbelopp.

LINKIN’ LOUISIANA PEPS

Namnet dök upp i samband med Down Beat Crowd från Hässleholm. Det visade sig att grabben med det USA-blues-klingande namnet egentligen hette Per-Åke Persson, 22 år, en av landets bästa bluessångare. Med i Örebros Bluesquality.

AGNETHA FÄLTSKOG

“Jag var så kär” hette den egna kompositionen som Agnetha Fältskog slog igenom med. Hon slutade i september som vokalist i orkestern Enghardts och turnerade i stället med Sten & Stanley. Fler 1968-aktuella låtar med Agnetha var “Allting har förändrat sig” och “Den jag väntat på”.

LILL-BABS

Barbro Svensson, född 1938 i Järvsö, har nu väldigt många år bakom sig som publikfavorit i folkparkerna. Topplistemässigt var 1968 inte något alltför strålande år för henne, hennes “Manolito” t ex lyckades inte bli någon långkörare. Hon var mycket i Norge (stora “romansrubriker” om henne och Kjell Kaspersen), i Finland och gjorde TV i Tyskland.

BAMBOO

Berömda i vida popkretsar blev Bamboo från Stockholm utan att placera sig på Tio i Topp. Sverige behövde nya popansikten, och så kom Bo Waldersten, Peter Frick och “idolämnet” Mikael Rickfors in i svängen. På skiva gjorde bandet bl a “To know You Is To Love You”. En femte Bamboo, Jan Bråthe, började i höstas.

LASSE LÖNNDAHL

Med stor fest firade massor av känt folk Lasse Lönndahl i somras. Han fyllde 40 år. Och ännu ett bevis på Lasses mångsidighet fick svenska folket när han spelade Leopold i operetten “Vita Hästen” på landsomfattande turné I september var han i Los Angeles och träffade sin dotter Malin.

THORE SKOGMAN

Produktive Thore, 37 år, vet att skriva rätt låt vid rätt tillfälle, och då behövs inga topplistor för framgång. Kring den 1 maj kom “Majblomman”, en typisk Thorekomposition, Och “Vi skall säga du till varandra” ligger också i tiden. Han har även gjort en med enbart barnvisor.

MASCOTS

I våras tog Boffe Adolphsson studenten och det var vad Mascots väntat på. Efter vederbörligt firande började gänget arbeta på en comeback. I det sammanhanget började också en av de första medlemmarna i bandet, Kjell Jeppson, igen som trummis, medan Boffe blev sångare. F ö heter de Stefan Ringbom, Gunnar Idering och Anders Forslund.

HANSSON & KARLSSON

På orgel Bosse Hansson, på trummor Janne Karlsson, tillsammans en duo som kan få det att svänga så att man lystrar långt utanför Sveriges gränser. Den första H & K-LP:n såldes i över 12 000 exemplar, och det är mycket för en “pop/jazz”-skiva.

SIW MALMKVIST

Hon är äkta skånska Siw (född 1936 i Landskrona), och en hyllning till sitt “hemland” gav hon med “Ingenting går upp mot gamla Skåne”. Hördes också i “Mamma är lik sin mamma”. Siw separerade under 1968 från sin man, finländske Lasse Mårtensson.

INGA-LILL NILSSON

Efter en raketstart i karriären, upptäckt i ett av Lennart Hylands folkkära TV-program, blev det Knäppupprevy för Inga-Lill (som är från Blekinge) och sedan tyst. Men under 1968 blev hon “omhändertagen” av ett av de stora skivbolagen, fick spela in “Vilken underbar värld” — Svensktoppen direkt!

SPOTNICKS

Bilden är från Thailand, vattnet är en del av Stilla oceanen, och ingenting kan bättre illustrera vad Spotnicks “specialitet” är — långa, exotiska turnéer. Där är de berömda för sitt “rymdsound”, och det händer att de får uppträda i de gamla astronautdräkterna. Vill dock gärna förnya sig.

HOUNDS

I 1968 års upplaga av Bildjournalens Popalbum inleddes ett stort reportage om Hounds. I september gjorde Hounds sitt sista framträdande. Så fort kan det gå i popbranschen! Hounds är på bilden fr v Janne Önnerud (som Svensktoppssatsar), Lasse Wallander, Janne Ahlen, Henrik Salander och ensam på högra sidan om trädet Janne Bråthe, som gick till Bamboo.

MARIANNE KOCK

Marianne är från Karlskrona och född 1939. Genombrott 65 på turné med Gunnar Wiklund sedan flera skivframgångar, “Nånstans Nångång”, “Vackra sagor är så korta” m fl. Under 68 gjorde hon bl a “I drömmens land” och “Man ska spela för att vinna”.

ÖSTEN WARNERBRING

Östen är född i Malmö 1933, och var känd orkesterledare innan han gav sig sången i våld. Han har sedan 1965 (med “En röd blomma till en blond flicka”) haft en hel rad av storsäljare. T ex “Som en dröm”, “Glöm ej bort det finns rosor” och “Vi gratulerar”.

SHANES

Inget “rent” popband längre men ett popkunnigt dansband, kan man säga om “Nya Shanes”, som våren 1968 fick en sjätte medlem, Rolf Carvenius. De fem övriga är “de gamla vanliga” Lennart Grahn, Torra Rautio, Kitt Sundqvist, Svante Elfgren och Tommy Wåhlberg.

SCREAMERS

Många Skånepopentusiaster hoppas att Screamers, Lund, skall ta vid där Gonks slutade. Grabbarna är fr v Christer Fernström, Tommy Sjölin, Bo Riborg, Johnnie Malmström och Staffan Lindeberg (den lille grabben tillhör beundrarskaran). Gängets bomärke är en äkta skånsk kossa.

MONA WESSMAN

Genombrott fick Mona med “Hambostinta i kortkort”, och i den svenska delen av Eurovisionsschlagerfestivalen tävlade hon med “Gå och göm dej, Åke Tråk”. Som inte vann men blev en Svensktoppenframgång i alla fall. Gjorde “Personal Call” i TV höstas.

NINA LIZELL

En av de mest kända svenska sångerskorna på kontinenten. Hela hösten i Tyskland. Hon tillhör i Sverige samma “stall” som Mona Wessman och Claes-Göran Hederström och var tillsammans med dem på folkparksturné, med rätta kallad “Svensktopparna”.

TOWA CARSON

Towa heter egentligen Birgit Carlsson, är född 1936 och bosatt i Eskilstuna. Hon fick sitt genombrott redan 1954 och började topplistehärja 1960 med “De tre klockorna”. En av hennes största skivsuccéer är “Guantanamera” från 1967. Hon är gift med Bengt Anlert.

EWA ROOS

Med “Vilken härlig da´”‘ slog det till ordentligt för Boråsflickan Ewa Roos. Fick en förstaplacering och en långkörare på Svensktoppen. Ewa har vi också hört i “Tre små ord och jag förlåter”. Hon är en rutinerad sångerska efter flera vokalistår med Bosse Lidén.

HAYATI KAFE

Ett exotiskt inslag på Svensktoppen blev det när Hayati Kafe, född i Turkiet, slog igenom med “Sån’t”, en svensk version av Nancy Sinatra/Dean Martin-låten “Things”. Arbetade under 1968 med Kenneth Staag, men har för avsikt att 1969 försöka sig på soloartistkarriär.

PETER HOLM

Han heter egentligen Peter Sjöholm, fyllde 21 år den 16 juli 1968 och blev först känd för svensk poppublik som sångare i Lidingöbandet New Generation. Men Peter hade större planer. Han var i Frankrike på semester 1966, bad helt frankt om att få provsjunga på ett kasino där, och det ledde till engagemang och sedan också TV. Sedan har det bara sporadiskt varit Sverige för Peter. Karriären i Frankrike har gått för bra. Största låt: “Monia”.

ANN-LOUISE HANSON

“Min greve av Luxemburg” hette största topplisteframgången 1968 för Ann-Louise. En annan framgång: hon blev tvillingmamma. Lycklig pappa musikern Bruno Glenmark. Ann-Louise var en av årets “valartister” (s). Hon är född  1944 och är skånska till börden.