Stockholmspopen är den enda man talar om i Sverige och den enda som får någon chans i radio och TV. Det måste göras någonting åt!
Så resonerade man nere i Skåne och så bildades Sydpoolen, en popens “fackförening”, den första av sitt slag.
Sydpoolen satte i gång en i många stycken föredömlig aktivitet. Inom dess ram sköttes boktingar åt de många skånska banden, företrädesvis de från Malmö, man anordnade kurser i hur man gör reklam och hur man sköter ekonomi.
Dessutom fanns i Skåne ett problem som är vanligt över hela landet. Ungdomsgårdar och andra arrangörer av poptillhörande evenemang kan inte eller i vissa fall vill inte betala så mycket för det arbete popgrupperna lägger ner. Avslöjanden från Malmö talade om att riksbekanta grupper, som ex-vis Gonks, hade fått nöja sig med gager i lägsta laget.
Mot detta gick Sydpoolen till angrepp och deltog t o m i årets första maj-demonstration i Malmö.
Verksamheten fick skiftande resultat och i många fall var kanske inte ungdomsgårdarna och ansvariga där sådana “bovar” som en och annan i popkretsar tyckte. Men initiativet med “fackförening” ledde till en välordnad och välskött skånsk popbransch.

Ett av de största skånska popnamnen under årens lopp har Gonks från Malmö varit. Av olika skäl har bandet lagt av (det skedde i augusti), men innan dess lyckades de i alla fall placera sig högt på Tio i Topp med sin “Loppan”.
Än mer hallå blev det kring Troublemakers, som påpassligt utnyttjade vårens “nygamla” fluga rock’n’roll och lyckades bra med gamla hitlåten från 50-talet “Rock Around the Clock”.

Troublemakers