EWA AULIN

Sex i övermått blev det också för Ewa Aulin, 18 år och den mest omskrivna svenskan 1968. Sex på film alltså, inspelningen av vågade “Candy” var allmänna samtalsämne världen. I filmen spelar Ewa bl a mot Beatle Ringo Starr. På lilla bilden Ewa som nyvald “Miss Tonåring” 1966.

CORNELIS VREESWIJK

“Svarta palmkronor” heter filmen där Cornelis spelar en av de färgstarka rollerna (i en annan roll Thommy Berggren). Regissör är Lars-Magnus Lindgren. Under inspelningen i Brasilien av “Svarta palmkronor” hämtade Cornelis inspiration till LP-skivan “Tio vackra visor” och Personliga Person.

BRITT EKLAND

Under stor del av 1968 vistades Britt (Eklund) i Rom där hon spelade in filmen “McCain” mot John Cassavetes och Peter Falk. Mest läste vi annars om Britt i samband med att hon separerade från sin man Peter Sellers. En biografi om honom kom ut i USA i oktober. På bilden Britt med dottern Victoria.

PIA DEGERMARK / CHRIS JONES / THOMMY BERGGREN

“Elvira Madigan” gjorde Pia till ett internationellt namn. Hon nappade på huvudrollen i “Spegelkriget” mot nye idolen Chris(topher) Jones.
Thommy är det andra stora “Elvira Madigan”-namnet. Också utlandsanbud. Han satsade på “Äventyrarna”, en amerikansk 65- miljonersproduktion (bilden). Med Pia Degermark är han “mycket god vän”.

LENA NYMAN

Lena blev känd som svensk films mest nyfikna flicka i “Jag är nyfiken gul” och .. blå”. Hennes ambitiösa satsning på “riktig” teater gav mindre rubriker. Det var som nyfikna, frigjorda Lena den stora publiken lärde känna henne. “Nyfiken”-filmerna var långkörare under 1968.

DOM KALLAR OSS MODS

Filmen om Kenta och Stoffe (bilden) och alla deras modskompisar orsakade debatt långt upp på regeringsplanet. Det var första gången en sann, ospekulativ film gjordes om ungdomsproblem i Sverige och “Dom kallar oss mods” väckte bestörtning och chockerade överallt där den visades.

ULF BRUNNBERG

Efter “Lejonsommar” blev Ulf, 21 år, ett namn och fick därigenom rollen som sol- och våraren Dag Asping i Torgny Anderbergs “Komedi i Hägerskog”, en av de bättre filmerna i höstens svenska “naken”-våg. Ulf har också gjort en av de stora rollerna i “Markurells i Wadköping” för TV-teatern.

JARL KULLE

Succépyramidale blev det för Jarl Kulle som greve Danilo mot Berit Carlberg i en ny, annorlunda och rolig “Glada änkan”, som drog fulla hus i Stockholm hela 1968. Under året debuterade Jarl Kulle (f 19271 också som filmregissör. Han gjorde “Bokhandlaren som slutade bada”.

KLOTTER

På bilden ser vi fr v Anita Wall, Lars Ekborg, Carl-Gustaf Lindstedt och Lill Lindfors som hade huvudrollerna i Beppe Wolgers “Klotter på Maxim” i regi av Yngve Gamlin. I teaterfoajén fick publiken klottra på väggarna helt i enlighet med revyns budskap om frihet att demonstrera.

BRUNO WINTZELL

Stockholm fick i september uppleva en Europapremiär. Det var “hippie-yippie-love in”-musicalen “Hår”, som Scala fick överta efter Broadway i New York. Till huvudrollen utvaldes f d Svensktopparen Bruno Wintzell. “Hår” behandlar dagen “nya” ungdom och dess inställning till samhället.

SNOBBEN

Alla de älskade figurerna från serien “Snobben” framträdde livs levande då Knäppupp (Povel Ramel och Beppe Wolgers) gjorde en revy på temat. I huvudrollen som den filosofiske jycken Snobben såg vi Anders Linder, som först blev känd som varietépartner till Lill Lindfors.

SUNE MANGS

Sune sågs liksom Anders Linder ovan i “Snobben” och hade sedan rollen som “Bagarn” i Knäppupps “De sista entusiasterna”, avslutningsprogram på Idéon och under sommaren på tältturné landet runt.

MARTIN LJUNG

Under en lång sjukdomstid sågs Martin (här med fru) inte alls, dök sedan upp i TV:s högertrafikprogram men återupptog inte heltidsartisteriet förrän han blev ballongfarare i tältturnén “De sista entusiasterna”.

MONICA NIELSEN

Vi känner Monica som engagerad, samhällsmedveten sångerska och hon har ofta framträtt i TV i “fickrevyer” med socialt-politiskt budskap. Vid valkampanjen i september turnerade Monica för socialdemokraterna. Monica är “ringlöst” gift med Adam Inczedy-Gombos.

MONICA ZETTERLUND

Monica är född 1937 i Hagfors och framträdde redan när hon var 14 år som sångerska i sin pappas orkester. Hon specialiserade sig på jazzsång och är fortfarande på det området bland de bästa i landet. Men hon har också utvecklats till scenpersonlighet. Deltog också i valshowen (s) i höstas.

GRYNET MOLVIG

Grynet är en sångerska som blivit filmupptäckt och fick huvudrollen i Arne Mattssons “Bamse”. Från inspelningen cirkulerade mest bilder med Grynet i genomskinlig blus. Det är dock inte på sex och glamour hon inriktar sin ambition. Grynet Molvig är norska och 25 år.

BIRGITTA ANDERSSON

Birgitta håller ställningen som vårt lands främsta kvinnliga komiker. Stor succé gjorde hon som “Teskedsgumman” i TV:s “Adventskalendern” julen 67 (repris i höstas). Vi såg henne också i svensk-norska filmen “Mannen som inte kunde le” mot norske komikern Rolf Wesenlund.

BEPPE WOLGERS

Under en vecka i september blev Beppe “farbror Beppe” med alla svenska barn. Gjorde serien “Godnattstunden” med den högst professionella tafatta charm som är hans. Skrev “De sista entusiasterna” med Povel Ramel och sedan engagemangsrevyn “Klotter” för Maximteatern i Stockholm.

POVEL RAMEL

Bidraget från Povel Ramel till svenska revyscenen under 1968 var “De sista entusiasterna”. Svensktoppsplacerade sig med titelmelodien och syntes också för ovanlighetens skull på TV. I par med Wenche Myhre uppträdde han i höstas i Göteborg. Söker ny teater efter Idéons rivning.

STIG GRYBE

Ante Nordlund, Stig Grybes berömda “figurkrumelur”, har lett till en stark position för honom i svenska folkets hjärtan. Som många komiker är Stig en lugn och allvarsam person i verkligheten. Spelade en av huvudrollerna i Knäpp-upps “De sista entusiasterna”.

GITTE HENNING

“Lilla Gitte” från Danmark är också en sångerska med teaterambitioner och spelade tidigt i karriären på Odense teater. I Sverige arbetar hon mest som sångerska med Svensktoppenrepertoar. På bilden ser vi Gitte i ett TV-program från Malmö, som sändes våren 68.

SVEN-BERTIL TAUBE

Sångare, Dramatenskådespelare, filmskådespelare… Sven-Bertil Taubes aktiviteter är många. På film såg vi honom i Torbjörn Axelmans “Lejonsommar”, och Torbjörn Axelman är också regissör i Sven-Bertils nya film “Het snö” med handling tagen från racerbilsförarnas hårda, farliga värld.

ERNST-HUGO JÄREGÅRD

Favorit bland miljoner svenska TV-teatertittare. Hans speciella spelstil har utnyttjats i såväl komiska som “demoniska” roller. Från den dramatiska avdelningen minns honom i äktenskapsdebattpjäsen “Grov kränkning” i höstas.

PER OSCARSSON

Genom internationellt prisbelönade “Svält” blev Per Oscarsson ett världsnamn. Men han har hållit sig på hemmaplan (förutom att vi såg honom i amerikanska TV-dramat “En man och hans förflutna”) och gjort bl a den skakande “Ole Dole Doff” om skolproblem och nya “Oss emellan” (tillsammans med hela sin familj) om svenska fördomar. Per Oscarsson är landets kanske mest kände militärvägrare.

TOR ISEDAL/KEVE HJELM

I ett uppmärksammat TV-program i höstas redogjordes för Keve Hjelms beryktade “avhopp” från Broadway. Som svensk skådespelare var han van vid större frihet. På bilden med Tor Isedal i filmen “Roseanna”. Isedal har en av huvudrollerna i filmen “Komedi i Hägerskog”.

MAX VON SYDOW

En lyckad USA-filmsejour har Max von Sydow bakom sig. Han gjorde där bl a “Jesus från Nasaret”. Här hemma avvek han från vanliga rutinen med ett inhopp i Knäppupps “De sista entusiasterna”, medan han framträdde “som vanligt” i Ingmar Bergmans “Vargtimmen” och “Skammen”.