EWA AULIN

Sex i övermått blev det också för Ewa Aulin, 18 år och den mest omskrivna svenskan 1968. Sex på film alltså, inspelningen av vågade “Candy” var allmänna samtalsämne världen. I filmen spelar Ewa bl a mot Beatle Ringo Starr. På lilla bilden Ewa som nyvald “Miss Tonåring” 1966.

CORNELIS VREESWIJK

“Svarta palmkronor” heter filmen där Cornelis spelar en av de färgstarka rollerna (i en annan roll Thommy Berggren). Regissör är Lars-Magnus Lindgren. Under inspelningen i Brasilien av “Svarta palmkronor” hämtade Cornelis inspiration till LP-skivan “Tio vackra visor” och Personliga Person.

BRITT EKLAND

Under stor del av 1968 vistades Britt (Eklund) i Rom där hon spelade in filmen “McCain” mot John Cassavetes och Peter Falk. Mest läste vi annars om Britt i samband med att hon separerade från sin man Peter Sellers. En biografi om honom kom ut i USA i oktober. På bilden Britt med dottern Victoria.

PIA DEGERMARK / CHRIS JONES / THOMMY BERGGREN

“Elvira Madigan” gjorde Pia till ett internationellt namn. Hon nappade på huvudrollen i “Spegelkriget” mot nye idolen Chris(topher) Jones.
Thommy är det andra stora “Elvira Madigan”-namnet. Också utlandsanbud. Han satsade på “Äventyrarna”, en amerikansk 65- miljonersproduktion (bilden). Med Pia Degermark är han “mycket god vän”.

LENA NYMAN

Lena blev känd som svensk films mest nyfikna flicka i “Jag är nyfiken gul” och .. blå”. Hennes ambitiösa satsning på “riktig” teater gav mindre rubriker. Det var som nyfikna, frigjorda Lena den stora publiken lärde känna henne. “Nyfiken”-filmerna var långkörare under 1968.

DOM KALLAR OSS MODS

Filmen om Kenta och Stoffe (bilden) och alla deras modskompisar orsakade debatt långt upp på regeringsplanet. Det var första gången en sann, ospekulativ film gjordes om ungdomsproblem i Sverige och “Dom kallar oss mods” väckte bestörtning och chockerade överallt där den visades.

ULF BRUNNBERG

Efter “Lejonsommar” blev Ulf, 21 år, ett namn och fick därigenom rollen som sol- och våraren Dag Asping i Torgny Anderbergs “Komedi i Hägerskog”, en av de bättre filmerna i höstens svenska “naken”-våg. Ulf har också gjort en av de stora rollerna i “Markurells i Wadköping” för TV-teatern.

JARL KULLE

Succépyramidale blev det för Jarl Kulle som greve Danilo mot Berit Carlberg i en ny, annorlunda och rolig “Glada änkan”, som drog fulla hus i Stockholm hela 1968. Under året debuterade Jarl Kulle (f 19271 också som filmregissör. Han gjorde “Bokhandlaren som slutade bada”.

KLOTTER

På bilden ser vi fr v Anita Wall, Lars Ekborg, Carl-Gustaf Lindstedt och Lill Lindfors som hade huvudrollerna i Beppe Wolgers “Klotter på Maxim” i regi av Yngve Gamlin. I teaterfoajén fick publiken klottra på väggarna helt i enlighet med revyns budskap om frihet att demonstrera.

BRUNO WINTZELL

Stockholm fick i september uppleva en Europapremiär. Det var “hippie-yippie-love in”-musicalen “Hår”, som Scala fick överta efter Broadway i New York. Till huvudrollen utvaldes f d Svensktopparen Bruno Wintzell. “Hår” behandlar dagen “nya” ungdom och dess inställning till samhället.

SNOBBEN

Alla de älskade figurerna från serien “Snobben” framträdde livs levande då Knäppupp (Povel Ramel och Beppe Wolgers) gjorde en revy på temat. I huvudrollen som den filosofiske jycken Snobben såg vi Anders Linder, som först blev känd som varietépartner till Lill Lindfors.

SUNE MANGS

Sune sågs liksom Anders Linder ovan i “Snobben” och hade sedan rollen som “Bagarn” i Knäppupps “De sista entusiasterna”, avslutningsprogram på Idéon och under sommaren på tältturné landet runt.

WENCHE MYHRE

För norska Wenche Myhre blev 1968 ett stort genombrottsår i Sverige. Inte minst genom “De sista entusiasterna”. Wenche, 21 år, började sjunga när hon var 13 men avslutade ändå studierna (studenten 66).

MARTIN LJUNG

Under en lång sjukdomstid sågs Martin (här med fru) inte alls, dök sedan upp i TV:s högertrafikprogram men återupptog inte heltidsartisteriet förrän han blev ballongfarare i tältturnén “De sista entusiasterna”.

MONICA NIELSEN

Vi känner Monica som engagerad, samhällsmedveten sångerska och hon har ofta framträtt i TV i “fickrevyer” med socialt-politiskt budskap. Vid valkampanjen i september turnerade Monica för socialdemokraterna. Monica är “ringlöst” gift med Adam Inczedy-Gombos.

MONICA ZETTERLUND

Monica är född 1937 i Hagfors och framträdde redan när hon var 14 år som sångerska i sin pappas orkester. Hon specialiserade sig på jazzsång och är fortfarande på det området bland de bästa i landet. Men hon har också utvecklats till scenpersonlighet. Deltog också i valshowen (s) i höstas.