CELEST – Tro Hopp Och Otrohet
Det här är Dala-bandet Celest’s andra demo, och sen den första har en del hänt. Först och främst har ljudet blivit sämre, det har blivit grötigare. Musikaliskt har Celest nästan gått ännu längre med sina folkmusikinfluenser än vad förebilderna Strebers någonsin gjorde. Frågan är om det har gått för långt? Texterna är ren folkmusik, och det blir för smörigt i längden. En annan skillnad från första demon “Så Vitt Ni Ser” är att gitarristen Makkan sjunger på hälften av låtarna, men det hörs knappt någon skillnad så det är inte något minus. Nu har jag bara tagit upp negativa saker, men faktum är att det här en alldeles utmärkt demo. Visst, jag gillade deras första ännu mer, men för mig framstår fortfarande Celest som ett av Sveriges bättre demoband. Celest nås genom: Makkan Johansson, Slagansvägen 18, 392 36 Mora.

MODERAT JUL (samlingskasett)
En otroligt prisvärd samling är det här. För bara 25 kronor får du 31 låtar på sammanlagt nästan 90 minuter + ett texthäfte. 11 grupper medverkar, varav man kände till en hel del (typ Millencolin och Radioaktiva Räker), men man får också stifta bekantskap med ett par relativt okända band (till exempel Sunnanvind och Rixväg 40). Det är nästan uteslutande trallpunk, men tack vare ett par hardcoreinslag (Hux Flux, Syndrom) blir det aldrig enformigt. Nästan allt är bra som satan, men grupper som H.A.T. och Grov Paprika har jag ännu inte lärt mig tycka om. Som sagt är det här oerhört prisvärt, och ska man köpa en comp-tape med svensk punk är det här ett av de bättre alternativen. Kassetten är sammanställd av Tedde/Anti-Media, och han har telefonnummer: 08/7761074

MOPEDERSEN – Inget Begär
Vad fan är det här? Någon sorts värdelös punkrock, med betoning på rock, med texter som en femåring utan problem hade kunnat knåpa ihop. Vad sägs t. ex. om låttitlar som “Hånglar Med Mahognyn”, “Kan dä’ va’ Gnosjöandan” och “Anneberg kära hem”? Nä, uselt så det räcker och blir över! Mopedersen nås genom: Daniel Burén, Dalgatan 111, 570 23 Anneberg.

CHICKADEEDIKCHEEZ – S/T
Ja, man kan då inte beskylla det här för att vara en standarddemo i alla fall. Udda som få. Någon sorts funkrap med metallinslag spelar Chickadeedikcheez (man kan ju inte beskylla dom för att ha valt ett standardnanmn heller). Det påminner mig dock mycket om en annan skum grupp, Kirunabandet Comatose. Det är väldigt skoj att ha en sån här demo, men det är knappast någonting som jag kommer att lyssna på alltför många gånger. Dom som gillar annorlunda grupper bör dock genast beställa av: Jonas Wincent, Östra Thulegatan 29, 733 33 Sala.

COFEECOP – Laughing at…
Konstigt, senast igår satt jag och klagade på att det inte finns speciellt många demoband som kör trall/US/skate-köret. Vad händer då idag? Jo, en demo från Hallstahammar dyker upp! I följebrevet skriver dom att de influeras av Millencolin, No Fun At All, Offspring, Propagandhi, NOFX och liknande, och det märks då sannerligen. Det här är dock inte alls dåligt! 8 låtars skatecore följer med, och även om dom låter lite väl lika ibland, är det faktiskt ändå ganska eget. I början hade jag lite svårt för sången, men nu inser jag att det är den som kan göra Coffecop stora. Den skiljer dom lite från mängden. En sak jag inte riktigt gillar är däremot ska-partierna, måste alla band i den här genren spela ska? Nå, hursomhelst så är det här, tillsammans med Passage 4, det bästa nya jag hört inom det här området på ett år. 20 kr + porto från: Daniel Hassel, Fasanvägen 7D, 734 34 Hallstahammar.

SLASKTEJPS VOL. 1 (samlingskassett)
Lokal samlingstejp från Västergötland. Imponerande att ha så mycket bra punk/HC-band på sån liten yta. Utgivare är förresten utmärkta Fightback. Öppnar kassetten gör så Under Siege med nån sorts långsam Sepultura-hardcore. Farliga saker. Efter det kommer så Citizen Kaine som man nog också måste säga spelar HC, med lite grunge-inslag, fast istället för att ha en Max Cavalera-kopia på sång kvids här texten ut av någon gammal glamrockare. Måttligt bra. Efter Citizen Kaine kommer det mest kända bandet på sida A, Svarta Lucia. De medverkar här med en låt från sin Pang På Rödbetan-EP, Iskalla Blickar, och med en tidigare osläppt låt, Dumokrati. Bra. Sist ut på första sidan är det okända Hjo-bandet Fishpaw som spelar… Ja, vad fan spelar dom egentligen? Skum indierock, kanske. Faktiskt ganska skönt. Första bandet på andra sidan är också det mest välkända, Tondöv Terror. En låt från första CD-singeln och en osläppt sak. Det är frågan om inte den tidigare icke hörda är snäppet bättre. Resten av bandet fylls av två hyfsade trallpunksgrupper, Sköj och Contré L.N. Ganska standard trall, rätt bra. Dansbandsoutrot tänker jag inte ens ta upp. Köp den här kassetten, om inte för musikens skull, så för Fightbacks antirasistkampanj. Fightback Records, c/o Henrik Hultsten, Taffelgatan 14, 546 36 Tibro.

SLOBAX – Förlorat Allt
Så vitt jag vet så är Slobax det enda punkbandet på Öland, och folket i Östersjön ska inte behöva skämmas för sitt bidrag till den svenska punkfloran. Visst, det finns många väldigt mycket bättre punkband än Slobax i Sverige, men det finns också en hel del bra mycket sämre. Titellåten på den här demon, som tyvärr bara innehåller 4 låtar, “Förlorat Allt” är till och med riktigt bra. Ett litet bottennapp anser jag däremot “Samhället” vara. Musiken är väl vanlig trallpunk med slö sång. Jag anser att Slobax hade vunnit en hel del på att öka farten på röst och musik en gnutta. Med tanke på att medelåldern hos den här gruppen bara ligger på 16,5 år tror jag dock att dom kan bli riktigt bra i framtiden. Skriv till: Daniel Granander, Taggsvampgatan 12, 386 32 Färjestaden.

YOUTHLESS – S/T
En demo med ganska dassigt ljud det här. Synd, för det blir ju genast mycket mindre angeläget att lyssna på en demo om ljudet är dåligt. Youthless (f.d. Yellowback) är ett band som spelade ganska Bad Religion-influerat på den här demon. Nu har dom dock bytt trummare, och lär spela mer åt Gorilla Biscuits-hållet nuförtiden. Youthless säger sig för övrigt ha skippat alla låtar på den här demon. OK, så bra är det väl inte, men med bra ljud tror jag att det här hade kunnat gå hem i stugorna. Egentligen vet jag inte om det här är till salu men skriv och fråga: Carl-Johan Larsgården, Tygelvägen 2, 653 50 Karlstad.

VARFÖR – Levande Musik För Död Publik
Sällan har en demotitel varit mer passande. Om det här ska vara en livekassett undrar jag stilla: Var fan är publiken? Om det var så att det faktiskt fanns åskådare vid inspelningstillfället så måste jag säga att jag tycker synd om dom band som måste spela i Nynäshamn. Varför hade då i varje fall förtjänat ett bättre mottagande. Trallpunk med hardcoreinfluenser, faktiskt riktigt bra. Det enda jag inte riktigt är förtjust i är sången. Dels är den lite för stark i jämförelse med instrumenten, dels låter den för “macho” för min smak. Det är emellertid inget som gör Varför till ett dåligt band. På den här kassetten har dom fått plats med hela 13 låtar, bland dom en cover på Ebbas gamla “Häng Gud”. Ljudet är också bra, åtminstone för att vara live. Varför inte kontakta (he,he) Magnus Hedblom, Linneastigen 36, 149 31 Nynäshamn.

MASSAGE – Se Er Omkring
Andra demon från Karlstadsgruppen Massage. Det har blivit en del bättre sen senast också. Först och främst har låtarna blivit mindre förutsägbara. Positivt är också att Asta-influenserna är lite mindre tongivande, dom märks, men det går inte till överdrift. Massage spelar, som ni kanske förstått, trallpunk på ungefär samma sätt som Asta Kask gjorde. Lite mer melodier har dock börjat smyga sig in. Kanske intäkterna 3 från förra demon gjorde att bandmedlemmarna fick råd att utöka skivsamlingen med ett par Strebers/Radioaktiva Räker-skivor. Massage har helt klart kapacitet att gå längre än att göra demos, och jag tror att en EP skulle kunna vara en bra satsning. Ljudet på Se Er Omkring skulle definitivt kunna vara bättre, speciellt trummorna har fått en tunn mixning. Det finns klar hitpotential, och med låtar som “Om Några År”, “En Smula Hopp” och “Svårt Att Förstå” känns tanken på en vinylutgåva alls inte främmande. Skicka sammanhängande bokstäver på papper (det var väl en fin beskrivning av brev?!) till: Mikael Lundberg, Herrhagsgatan 21, 652 22 Karlstad.

ANNARS? – S/T
Annars? Annars vadå? Det här är ju sämst!! Äkta gammal hårdrock med svenska texter. Om det mot förmodan finns människor kvar som lyssnar på sånt här så köp ändå inte demon! Man säljer helt enkelt inte en demo med bara tre låtar för över tjugo spänn, det borde införas lag med en minimigräns på fyra. Det skulle vara intressant att undersöka människor som uppskattar den här sortens glamrock. En sak är då säker. Det gör inte jag!!! 046-390 290 (Måns)

CHUTTFEARSPIE (Samlingskassett)
En samlingskassett från Pie Mag-tjommarna som släpptes i samband med deras #3. Även om ljudet är ganska primitivt på sina ställen så är den här comp-tapen väl värd sina slantar. Enbart 10 spänn. Innehållet är mestadels hardcore i olika former (bland annat 59 T.T.P. Passage 4, Tribulation och egna bandet Pay), men även inslag av trallpunk (Hans & Greta, Hydrogenium), tjejrock (Candysuck) och odefinierbara ting (Comatose och Big Fish). Noterbart är att de flesta låtarna är gamla demoutgåvor, och det är ju alltid roligt att få höra hur nyblivna storheter lät förut. Beställ den här och andra Pie-kassetter samtidigt som du skickar efter Pie Mag. Adressen är: Johan Lundberg, Skjutbanegatan 18 A, 723 39 Västerås.

SKUMDUM – Promo
Instinktivt sorterar jag in Skellefteåbandet Skumdum i trallpunksfacket vid första genomlyssningen, men efter att ha hört briljanta “Your Decision” börjar jag tänka efter. Den enda markanta skillnaden mellan den här låten jämfört med dom andra är att sången är på engelska i “Your Decison”. Ändå kategoriserar jag snabbt den sången som hardcore, eller i alla fall surfpunk. Lika snabbt konstaterar jag att ifall ett band vill bli av med, den idag ibland ganska ofördelaktiga, stämpeln trallpunk, sjung på engelska och ni blir genast mer respekterade i undergroundvärlden. Nå, tillbaks till huvudsaken. Skumdums promo är faktiskt klart bra. Ösig punk (som jag avsiktligt inte sätter någon etikett på) bjuds det på i sju låtar… Nämnda “Your Decision” samt “Meningslös Tro” är bland det bästa jag hört av ett svenskt demoband. Det finns framgångsrika punkband vars tidiga material inte alls kommit upp i den hår klassen. Chris Tjärnlund, Hemgårdsvägen 69, 934 31 Kåge.

VALIUM – Mörkrädd (Promo)
Det här är egentligen en CD-maxi men istället för att skicka ut CD-skivor väljer man att spela in låtarna på kassett och få dom i recenserade. Det spelar ingen roll för mig, då ljudet på kassetten i det närmaste låter som CD-ljud. Fem Asta Kask-influerade låtar finns med på kassetten. Sångaren väger visst ca 120 kilo, och det hörs då sannerligen att det finns röstresurser. Sången är verkligen kraftfull. Av dom fem låtarna är förmodligen inledande “Rent Spel?” och avslutande titellåten “Mörkrädd”. Valium har till och med lyckats med konststycket att få Nördmans “Vandraren” att låta bra. Medlemmarna i Valium har spelat i diverse andra band tidigare, och att gruppmedlemmarna är skickliga på sina instrument råder det inga tvivel om. Köp CD-maxin för ca 40 kr av: TPL Records, Box 4044, 591 04 Motala.

AGAINST – Something Is Wrong
Den här demon ska spelas högt så in i helvete!! Tung NYHC bjuds det på, och det är svårt att inte bli röjarsugen när aggressiviteten sprudlar ut ur mina högtalare. 5 låtar är med på demon, och även om alla har sin speciella charm blir det nästan lite enformigt i längden. Det som kändes som en rolig omväxling i början, de “tungpratiga” verserna, har nu blivit en aning jobbigt. Inget som stör otroligt direkt, men lite variation med snabbare bitar hade inte skadat en fartfantast som mig. Nå, har jag nu tagit upp en negativ sida ska det samtidigt sägas att Against har väldigt många starka sidor, som tidigare nämnts är tyngden, aggressiviteten och de medryckande refrängerna tämligen mördande. Jag är också ganska fascinerad av den lugnare Pearl Jam/Nirvana-influerade inledningen av “Revenge”. Jag ser inga skäl till varför Norrland inte ska få ännu ett hardcoreband signat om ett tag. 20 kr + porto från: Pär Sundqvist, Gällivarevägen 31, 983 33 Malmberget.

PÖBELN – Frihet I En Liten Ask
När man gör en snabbtitt på låttitlarna vet man inte om man ska skratta eller gråta. Ett sångnamn som “Känga Ner Pensionärer” gör mig inte särdeles road. Vid en närmare titt på texterna märks det emellertid att det inte är så fullt så illa som det verkade vid första anblicken, men ingen kan beskylla Pöbeln för att göra intelligenta eller, för den delen, bra texter. Jag kan inte påstå att musiken gör mig direkt lycklig heller, vanlig skramlig punk. Hela demon känns som ett stort frågetecken, väldigt intetsägande. En förklaring till mycket kan kanske finnas i det faktum i att bandet bara består av två medlemmar?! Jag vet inte vad den här kostar, men skicka ett tomband till: Robert Sjärnström, Burströmsvägen 14, 974 33 Luleå.