THE AUTOCOLLANTS
“Why Couldn’t Things Just Stay The Same?”
(LP, Shelflife/import)

Många av giganterna inom den amerikanska popscenen släppte aldrig några fullängdare, utan spred ut sin produktion på diverse sjutummare och samlingar. Förhoppningsvis kommer fler att göra som Autocollants (och Black Tambourine, se recension) och ge ut retrospektiva album över sina vackert förbisedda karriärer.
Autocollants (vilket betyder “klistermärken” på franska) hade ett luftigt, stundom lätt shoegazing-inspirerat sound, vars främsta tillgång av många var Laura Watlings söta, eteriska stämma. Första gången jag kom i kontakt med bandet var när jag ringde till USA för att beställa skivor från Ed Mazzuccos Shelflife på den tiden det fortfarande var en mailorder, och han undrade om jag inte ville köpa en singel med hans eget band också. Av ren artighet sa jag givetvis ja, men det var ingenting jag behövde ångra när den senare damp ned i brevinkastet (tillsammans med sjuor från Madison Electric, Rocketship, Black Fantastic, med mera. Ja, se det var tider det…), ty “Tennis Racket” (vilken delades in i en “trumpetsida” och en “gitarrsida”) var ett strålande litet femspårigt konstverk.
Och strålande är sannerligen också “Why Couldn’t Things Just Stay The Same?”. Är ni det minsta intresserad av amerikansk småbolagspop (vem är inte det?) är det ett givet köp; om inte så tycker jag att ni skaffar den i alla fall, och spelar “Candy Coated Kisses” på repeat tills ni har blivit övertygade!
Tyvärr så är detta inte en helt komplett samling med Autocollants, utan snarare en sorts best-of-variant. Dock har de ju inte släppt så himla mycket (tre singlar och en kraftigt limiterad kassett), vilket betyder att det inte är någon större mängd låtar som saknas, men ändå. Trist är också att det inte finns några liner notes i CD-häftet, något som det tamejtusan borde vara straffbart att glömma i en återblick som denna!
Nåväl, det är ju bra grejer på själva skivan i alla all, men man tycker att popesteter borde kunna presentera materialet bättre. Helt klart en nödvändig samling, trots reservationerna.