SEAMONSTER1
“You May Unfasten Your Seatbelts”
(LP, amphibient broadcasting/Beauty Resources)

“Let the products sell themselves/fuck advertising and commercial psychology/psychological methods to sell/should be destroyed/because their own blind involvement in their own conditioned closed minds/the unit bonded together/morals, ideals, awareness, progress — let your-self be heard!” (The Minutemen — “Shit From an Old Notebook”)
1999 anser jag var ett fantastiskt år för svensk musik. Plötsligt kändes det som om man inte kunde lyfta på en sten utan att där under fanns ett litet oberoende skivbolag som gav ut fantastiska artister. När det här skrivs är det tretton dagar kvar till år 2000 och ett bokslut kan ju vara på sin plats. I min lilla värld gjorde Pluxus, i och med “Fas 2” (Slowball Recordings), årets svenska album. På delad andra plats kommer Fint Tillsammans med “Benno presents… Volume three” (Benno) och Seamonster1 med “You May Unfasten Your Seatbelts” (amphibient broadcasting/Beauty Resources). Oerhört starka skivor som inte är bra för att de är svenska utan bra för att ha gjorts på den här planeten.
Huskvarna-bördiga Seamonster1:s första utgåva var tiotummaren “Phase1”. De var då en trio. Inför “You May Unfasten Your Seatbelts” lämnade dock trummisen Fredrik bandet och Staffan och Mats Björk fann sig ensamma kvar. Jag vet inte varför Fredrik hoppade av men han valde förmodligen fel. För där “Phase1” är en sådan debutskiva som man gärna sätter epitetet “lovande” på är “You May Unfasten You Seatbelts” mer värdigt “sensationell”, “ett stort steg framåt” och “oerhört vackert”.
Skivan spänner musikaliskt från Spacemen 3-rock till meditativt, stilla gitarrplockande. Själva gillar Staffan och Mats Bristol-band som Flying Saucer Attack, The Third Eye Foundation och Movietone. Javisst. Lägg till lite Mogwai om du tycker att det är alldeles för lite rabblande av namn i Bennos recensioner.
Dessutom kan jag som en extra bonus nämna att jag redan 1995, i en opublicerad recension av ett Wingtip Sloat-album, skrev att “band som inkorporerar avspelade väderleksrapporter i sin musik har alltid en plats i mitt hjärta.” Döm om min glädje när redan i första låten på sida A, “Today And Beyond”, en röst dyker upp och börjar prata hög- och lågtryck.
I mitt Bra Böckers Lexikon från 1976 står det bland annat att “Huskvarnas dominerande industri är Husqvarna AB (tidigare Husqvarna vapenfabrik)” och “ortens historia är intimt förknippad med vapenfabrikens”. För mig däremot är numera Huskvarna det ställe varifrån Seamonster1 kommer och sålunda har jag den staden att tacka att jag nu tagit mig igenom ännu en halv vinter.