NY AKUSTIK
“Ny akustik”
(EP, Hypermusic)

Det finns sex stycken spår på denna fullständigt Ny Akustik:iga skiva. Du kan beställa den både till dina vanliga maskiner i formatet CD och, om du föredrar, till din elektrolåda i det revolutionerande formatet MP3 på www.hypermusic.net. Samtliga dessa låtar innehåller en känsla av något humanistiskt, varmt och levande som man sällan stöter på i ett avlångt land.
Ny Akustik är fem smokinglirare som pumpar fram bilder som omöjligen går att förklara med bara ord. Du kan försöka tänka dig hur sångaren, med sin i mina öron makalöst passionerade röst, krossar tomma rum med poesin och hur mannen med trumpinnarna slår för liv och godis. Lägg till den tredje smokingliraren som spelar gitarr och keyboard och som verkar pumpa melodier kanske mest intensivt av alla, och så en basist som gör att allting gungar. Dessutom finns det en herre som spelar klaviatur och ibland låter som om han vore en snällare variant av Dracula, ibland som en ängel, ibland som en trollfar…
Arrangemangen tycks på sätt och vis väldigt avancerade — det kan till exempel kännas som om ett enskild instrument spelas i “fel” takt. Det är trots allt galen smokinglir som tricksar med saker bortom dagens bittra reglering och konformism. Låtarna växlar på något sätt från att uttrycka djup frustration till glädje och sedan en växel tillbaka igen.
Det jag tycker är mest spännande med Ny Akustiks uttryck är blandningen av det som kan kännas som vardagligt och det som kan kännas som magiskt, ungefär som lokalbiblioteket och regnbågen eller cykelvägen och den vackra stjärnan på himlen. Någonstans bortom det ordinära i vardagen.