FANTASTIC PLASTIC MACHINE
“Luxury”
(LP, Bungalow/Border)

Omslaget till Fantastic Plastic Machines andra fullängdare “Luxury” pryds av röda och lila vågor avsedda att efterlikna den danske designern Verner Pantons formpressade plaststolar. Den vane Centrumtittaren plockar här snabbt fram paradoxala adjektiv som till exempel “lekfulla och genomtänkta”, eller “smakfulla och kitschiga”. Och tänka sig — det är precis som om orden beskriver Fantastic Plastic Machine.
Bakom namnet Fantastic Plastic Machine gömmer sig Tomyuki Tanaka, en i allra högsta grad internationell DJ, med ett hörbart ursprung i Tokyos dansscen. På “Luxury” sammanfattar han på ett bra sätt allt det som jag tycker om när det kommer till japansk musik. Tanaka är som ett svart hål som slukar allt som kommer i närheten och han tycks inte för ett ögonblick stanna upp för att tänka efter. På “Luxury” lyckas han med något så hopplöst som att göra en cover av Eurythmics gamla hit “There Must Be An Angel (Playing With My Heart)”, utan att det för ett ögonblick känns surt. Och när min utgåva innehåller en version med en diskofinal som Pet Shop Boys skulle döda för blir glädjen förstås ännu större.
I övrigt innehåller “Luxury” allt man kan förvänta sig när det handlar om schizofren, japansk party-musik. Det finns speedad bossa, franskt lounge-flåsande och annan glad nästan-dansmusik. Att skivans avslutande spår, “Mr. Fantasy’s Love”, innehåller ett fantastiskt stråkparti signerat den ständigt uppdykande Louis Philippe är bara en i raden av förträffligheter på den genomgående starka “Luxury”.
Det verkar som om man skulle kunna dra nytta av den hype som Tanaka just nu åtnjuter. Hans dagar som obskyr artist är räknade, och artister som Beck köar upp för remixjobb. Med lite tur kanske man därför får se honom hitflugen till någon av Stockholms “fingertoppskänsliga” klubbar. För att få en turnerande Bungalow-festival till Stockholm vore antagligen att hoppas för mycket. Tyvärr.