ACID HOUSE KINGS
“We Are The Acid House Kings”
(singel, Labrador)

Härmed förbjuds medlemmarna i Acid House Kings att någonsin kliva in i en skivstudio igen. Nej, detta är inte inledningen på den mest hänsynslösa sågningen i Bennos historia. Tvärtom, denna skiva är faktiskt — hör och häpna — med och slåss om titeln 1999 års bästa svenska singel. Låt mig förklara: De senaste AHK-alstren som kommit ut lite här och därpå diverse samlingar har varit helt OK, men de har alla lidit av lite för mycket produktion, där instrumentering och arrangemang har blivit allt mer sofistikerade. Ur intet slår då helt plötsligt bröderna Angergård och kompani tillbaka med en knäckande portainspelning där trumpeter och klockspel är borta till förmån för ett par korta raka popdängor. Nu är jag ju faktiskt inte helt säker på att det är så här det ligger till — min grundtes kan alltså spricka helt — men det spelar egentligen inte så stor roll, det låter i alla fall som det är inspelat under normal AHK-budget, he, he.
På A-sidan “We Are The Acid House Kings” skryter Niklas Angergård, inte helt utan all rätt att “…and I know that you will like us” och vidare “…and I know all our songs are catchy” till ett komp som skulle kunna ha skrivits och utförts av Gregory Webster. Men frågan är om inte B-sidan, “Summer Loving”, låter ännu bättre. Efter en typisk inledning med lite gitarrplock skakas tamburinerna igång och ökar tempot fram till refrängen, där basen nästan slår igenom och där en genialisk gitarrknorr fullbordar det hela. Detta hinner repeteras en gång innan låten efter en och en halv minut är slut.
Vid det här laget är ju AHK ganska mogna — deras singeldebut kom för sju år sedan — så jag antar att de lär gå tillbaka till sitt blås och sina fluffiga arrangemang. Men kom ihåg, man ska aldrig underskatta en producent som är liten, fyrkantig och har fyra kanaler.