Här kommer då en intervju med skinnskattebergs-bandet MENTAL HÄRDSMÄLTA, Henka svarade på frågorna…

Jag börjar med en standardfråga: Bandets sättning, hobby’s förutom musiken, m.m.?
Bandets sättning är nu och kommer väl antagligen att förbli likadan. Stefan bas och kör lite då och då. Rille gitarr och sopgubbe och kör + lite mer sång oxå. Tompa trummor och Henka sång. Hobbys förutom musiken vette fan… supa, svina och ha kul.

Har ni gjort någon kassett, skiva el. dylikt förutom demon “Barndomsminnen”?
Japp, japp vi har gjort en demo innan “Barndomsminnen”, den hette “äntligen”.
En var väl lagom lustig o den innehöll 4 låtar, sen har vi väl varit med på ett antal samlingskassetter. Vad vi vet så är det väl 5-6 st och så e vi med på Really Fast vol. 8… också e vi precis klara med vår nya demo “Vade ad inferno” och den innehåller 10 st. låtar varav en är med på Really fast… är det något mer vi gjort? Nej, det tror jag inte… Men det blir mer, så jävla lätt ger vi oss inte!!!

Favvezine, favvegrupp, favveglass?
Favvezine: Det finns en jävla massa bra. Jag tycker dom flesta är bra som har lite humor, och inte bara inte bara en massa standardfrågor och inte för dåligt tryck så att man får koncentrera sig som fan bara för att se vad det står och så tycker jag att det är lite tråkigt att det ofta är i stort sett samma grupper som jämt blir intervjuade. Men det är väl klart, skriver man zine så vill man väl ha grupper som lockar!
Favvegrupper: NOFX, BAD BRAINS, gamla GOO GOO DOLLS, SVART SNÖ, PSYCHOTIC YOUTH m.m. det finns en jävla massa bra grupper, man kan nästan göra listan hur lång som helst, men jag tyckte att detta räckte!
Favveglass: Jag brukar inte äta glass så jävla ofta, men jag tycker MAGNUM mandel är jävligt god. “Den är ju så lyxigt gräddig…” “Det är ju sånt slöseri om man måste dela med sig av den.” Det säger väl allt.

Vad tycker du om “Brutal personal”?
“Brutal personal” är skitbra, sköna som fan. Fast dom skulle gärna få ha bättre ljud. Det bästa dom har gjort är klart epn “Tala är silver, men skrika är guld”.

Åsikter om slåssisar?
Klart bra! Alla skull ha en… Nä för då fattar jag inte vad fan dom vill, men jag har aldrig råkat ut för någon sån och det e ju skönt för jag slåss inte själv… helt emot sånt, våld är helt onödigt!

E det roligt att bli intervjuad?
Jorå, det är lite smålustigt, men om jag ska vara ärlig så tycker jag att det är roligare att se resultatet efteråt… då är det jävligt kul… det är kul att läsa vad man har för åsikter själv, fast det brukar ju ta ett tag innan tidningarna kommer ut så man hinner ju glömma bort vad man har skrivit.

Brukar du bojkotta saker som t.ex. Coca Cola, McDonalds o.s.v.?
Nä, inte så ofta… ibland så vägra jag att äta på McDonalds bara för att det är så äckligt, men jag äter hellre på Sibylla (eller hur det nu stavas), där är det fan så mycket godare hamburgare.

Vem skriver de flesta texterna?
Jag skriver de flesta texterna/låtarna och så finputsar vi dem i replokalen så alla blir nöjda… På nya demon har jag skrivit alla utom 2, det är “Bruce Lee bor inte här” och “Andras vilja” som Rille har skrivit. Utom gitarrslingorna som jag har hittat på.

Har eran demo sålt bra?
“Barndomsminnen” har sålt i ca. 250 ex. och det är vi nöjda med. Vi körde ju upp den i 250 ex. så då måste man ju vara nöjd!!! Eller måste, måste man ju inte… men vi är det!

Haft många medlemsbyten?
Vi har haft 2 medlemsbyten. Tompa och Stefan… Det är bara jag och Rille som var med från starten i nov -90. Först hade vi en trummis som heter Jim och en basist som heter Heavy. Fast efter ca 1/2 år flytta Heavy till Kopparberg. Och Jim tröttnade väl oxå, efter ett tag… (Han spelade trummor på 1:a demon) det är väl så det ligger till ungefär…

Spelar du el någon av de andra medlemmarna med i några andra band?
Jag spelar bas i “No fun at all” och vi har precis släppt en maxiCD med 9 låtar på. Rille spelar trummor i “Barbapappas lärjungar”. Tompa spelar oxå i en grupp som heter “MBD”, Rille är också med där. Sen ska kanske jag, Rille, Tompa och Micke från “No fun at all” kanske börja spela i en grupp som ska heta “Turbojäst”. Alla låtar ska handla om att supa! Stefan vette fan hur han gör, han spela i alla fall med i en grupp förut som hette “T-noja”, jag vet inte om dom spelar längre. Jag tror inte ens dom vet!

När började du att lyssna på punk/HC och vad du nu lyssnade på innan?
Jag har väl inte lyssnat på punk så jävla länge, men det är i alla fall 4 år nånting. Innan dess lyssnade jag på hårdrock som: “Metallica”, “Gays ‘n racists” och liknande musik.

Åsikter om kaos-zine typ “Sika äpära”?
Jag tycker bara att det är kul, alla behöver väl inte va seriösa. Själv gör jag och apa [oläsligt /blaskoteket] ett oseriöst zine vid namn “Konsäärv”, nr 2 e ute nu. Innehåller: Dia Psalma, Teddybears, Brutal Personal och Stinking socks. 40 sid. A5 kostar 5:- + porto… lite reklam skadar väl inte…?

Roligaste livespelningen?
Roligaste livespelning var nu i somras då vi spelade på “Rock away beach” i Norberg. Vi fick nämligen äran att avsluta hela spelningen och då var alla redan fulla och glada så det blev kaosröj skitkul… Strömmen gick 3 ggr. Vet inte varför. Det var kanske ngn som försökte att stänga av oss, men det gick inte… kul var det i alla fall.

Hur gammal e din farsa?
Ska jag vara ärlig så vet jag faktiskt inte, han är väl mellan 45-50… man kan ju inte fråga han, det är ju pinsamt! Ähh, vänta om jag chansa så är han väl 49 tror jag. (Jag säger inte detta bara för att vara häftig, jag vet faktiskt inte.)

Vad tycker du om Cosa Nostras bild l2″.
Tja… vad vet jag? Ganska fånigt, men kul på samma gång. Ta det fåniga först: Vad jag har fattat så är det bara en låt på den, “1000 dB”, kostar väl en förmögenhet att köpa den… så jag ser det bara som ett affärsknep. Om man ska det som är ganska kul. Då är det väl att dom är den 1:a svenska grupp som har gjort (i alla fall vad jag vet).

Hur tycker du att punken e idag?
Den är väl bra. På den korta tid som jag lyssnat på punk så har jag märkt att den bara har vuxit och vuxit hela tiden bara dom senaste 2 åren. Den är på väg uppåt iallafall, det är jag säker på!

När slutade du att tro på tomten?
Vaddå slutat!!!??? Vem har sagt att jag har slutat att tro på tomten…

Jag har för vana att inte ha mer än 20 frågor (tråkigt nog men va fan! De sista orden e dina, tack för intervjun:
Va fan!!! Är den redan slut? Mina armbågar har ju precis slagit rot vid skrivbordet och röven har sugit sig fast i stolen… nädå ingen fara… jag sitter inte fast… jag skoja bara. Nä men tack ska du ha för att du ville ha oss med i ditt zine. Och folk ute i Sverige, fixa gärna spelningar åt oss. Allt vi vill ha är lite bensin att släcka bilens törst med och lite foder som vi kan stilla våran hunger med. Vi tar gärna emot mer om vi får men vi vill inte truga!!! End of intervju…

Henka Sunvisson
Lärkvägen 12
739 31 Skinnskatteberg
tel 0222/11513 eller 021/145636