THE SCREAMING BLUE MESSIAHS
Totally Religious
(Elektra)
(89)

Det är inte särskilt många som fortfarande kan få helt vanlig rock att låta viktig. Jag menar på det där sättet som bara behöver ett par ackord på sig för att få adrenalinet att rusa och som gör att det känns som om det faktiskt skulle löna sig att leva ett tag till.
Ni vet, riktigt besatt musik.
I Bill Carters liv är rock’n’roll religion, USA det heliga landet och hans Fender Telecaster det vapen han utkämpar sina korståg med. Screaming Blue Messiahs är kyrkan och de hymner han och basisten Chris Thompson samt trummisen Kenny Harris presenterar, skulle kunna övertyga den mest fanatiskt fundamentalistiska shiamuslim om han faktiskt valt fel.
‘Totally Religious’ är Screaming Blue Messiahs tredje LP, men inte förrän nu har de återigen lyckats fånga den brinnande känsla de förmedlade på allra första miniLPn ‘Good And Gone’ för fem år sen. Från inledande “Four engines burning (over the USA)” är Bill Carter vigilanten, gunfightern, motordåren, mordängeln som inte nöjer sig med ett förlåt. Han vill se oss blöda.
Screaming Blue Messiahs rock är enkel. Det är rhythm’n’blues på samma sätt som många pubrockband gör den. Skillnaden ligger dock i vansinnet, det maniskt förryckta. Den egenskapen som gör rockmusiken relevant.