DIV ARTISTER
Nordic Sounds Vol 2
(Joker)
(53)

Skivbolaget Joker fortsätter att göra den svenska subkulturella rocken en tjänst genom att samla små grupper på skivor. ‘Nordic Sounds Vol 2′ innehåller 18 band som spelar allt från pop till tung rock, ett koncept som kan vara aningen riskabelt, då variationen kan bli väl stor, men som faktiskt fungerar hyfsat här. En sak som dock inte fungerar är det fasansfullt, gräsligt fula omslaget med tre gröna popmusiker i siluett mot vit bakgrund. Det ser ut som något som någon vällovlig ABF-förening designat för en lokal rockbands-tävling.
De som inte blir bortskrämda av ytan kan dock få njuta av bl a Messerschmitts’ “K.O. ’69”, Gregor Samsas “Pride & Guilt”, “Don’t Push Me” med Elle, “Cemetery Waltz” med New Clear Family, Burning Igloos suveräna “Smelling” eller den malande tyngden hos Soul Patrol och deras “Heart of Gold — Soul of Ice”. De är toppen på det isberg som presenteras här. En låt som “This Current Doom” hade varit självklar bland de förutnämnda om det inte hade varit så att den faktiskt har funnits på singel länge redan. På minussidan ligger att många av grupperna här inte har hittat fram till vad man i dagligt tal brukar kalla egen stil. Det kopieras och snos hej vilt, vilket inte är något fel i sig, men man bör nog försöka dölja det lite bättre då.
I sin helhet är ‘Nordic Sounds Vol. 2’ ett tvärsnitt över hur den svenska oberoende rocken låter idag, både på gott och ont. Det som är bra kan vara riktigt bra, det som är dåligt är gräsligt dåligt. Alltså är det en ojämn skiva, men viktig.