CAMPER VAN BEETHOVEN
Key Lime Pie
(Virgin)
(79)

Lite amerikansk folkmusik, lite country, en aning brutal rock à la Neil Young, sätt sedan ihop detta med en samling allmänt bizarra infall och spela in allt på skiva och Voila!, där sitter ni med Camper Van Beethovens ‘Key Lime Pie’.
Låter det konstigt? Det är det. Faktiskt så är det svårt att veta om detta band är fågel, fisk eller mittimellan. Det enda jag kan säga på rak arm är att jag tycker att det är bra.
Mycket hänger detta på att de trots alla märkliga stilblandningar, gnälliga fioler och tjutande gitarrer, faktiskt skriver relativt raka melodier. Visserligen gör de allt för att jaga livet ur dem innan låten är slut, men det är bara bra. Det finns mycket lek och spratt på ‘Key Lime Pie’, men i botten har CVB en sorgsen ton som ger deras musik en svart kant av allvar.
Att försöka ge sig på att jämföra detta band och denna skiva med något annat blir svårt. Referensramarna räcker helt enkelt inte till, så därför är en lyssning rekommendabel. CVB är inte lättsmälta, men antagligen väldigt nyttiga.