PALE SAINTS har blivit något av älsklingar i engelsk musikpress efter sin debut-EP “Barging Into the presence of God” (4AD) som kom här 1 september, producerad av John Fryer (This Mortal Coil, Lush m fl) och Gil Norton (Pixies m fl). Pale Saints är tre killar från Leeds som blandar Televisiongitarr med New Orderbas och kryddar med Band Of Susans dimma. Säger vissa. Andra framhärdar i tanken på hur Cocteau Twins skulle låtit om de vuxit upp och gått på konstskola i New York. Alla hör sin egen bit och har stora förväntningar på den LP bandet precis spelat in och hoppas få ut i mars. Intresset kring Pale Saints har naturligtvis gått hand i hand med att de nyligen fick sin första John Peel session i luften.

STEVE ALBINI må göra en del besvikna. De som trodde att han skulle hålla sig borta från musikscenen när han upplöste BIG BLACK, fick en smärre chock vid återkomsten med RAPEMAN. Nu tio månader efter den upplösningen kommer ryktet om att han flitigt spelar ihop med två Texasband; TOUCH och FLOUR. Inget avslöjar om han planerar att husera hos dessa mer permanent. Under tiden har hans trumkollega i Rapeman hållt stickorna igång hos förre CHROME-halvan Hellos Creed. Albini har även hunnit med att vara inspelningstekniker på tjejerna UTs nyutkomna LP.

HUNTERS & COLLECTORS nya album är klart. Möjligen dyker det upp i importbutikerna här strax trots att exportförbud råder. H&Cs skivbolag försöker nämligen fördröja releasen utanför Australien till februari. Och i samband med det kunna sluta en rad internationella licenser. Som i sin tur ska bereda väg för den Europaturné bandet gör tillsammans med MIDNIGHT OIL under första halvåret.
DAVID SYLVIAN utlovade vi en intervju med i förra numret. Vi var lovade en, men när det skulle ske hade inspelningsplaner ändrats och David befann sig i en studio i Italien för solo-LPn som ges ut i februari. Vi återkommer då.
TV POP CRISIS är Göteborgsgänget som nu får en internationell karriär. Engelska Blast First har skrivit kontrakt med gruppen vilket ska resultera i en LP nästa år. Men först kommer naturligtvis en singel. Här i landet dyker bandets plattor upp på en delad Blast First/MNW-etikett.
Blast First har inte pajat ihop efter den nesliga reträtten från New York och frånfället av både Sonic Youth och Dinosaur Jr. Nya album väntas inom kort med namn som ARSENAL (MLP), en live med BIG BLACK, LUNACHICKS och Lydia Lunchs HARRY CREWS. Dessutom har bolaget precis skrivit kontrakt med omtalade skottarna STRETCH HEADS. Singel kommer i dagarna.
ECHO & THE BUNNYMEN har slutligen hittat sin nya sångare efter skilsmässan med Ian McCulloch. Rösten tillhör Belfastfödde Noel Burke som flyttade till Liverpool för ett par år sedan när han blev medlem i lokala St. Vitus Dance. Efter debutLPn splittrades gruppen i slutet av förra året. Burke har repat med Bunnymen sen fyra månader tillbaka och nyligen slutade han också sitt dagtidsjobb. Även avlidne trummisen De Freitas har nu ersatts, av Damon Reece. Inspelningen av debutLPn påbörjas i januari.
Världen och A WITNESS, bandet som tillsammans med BIG FLAME gjorde kraftfull hybridpop i 80-talets början, har förlorat gitarristen RICK AITKEN. Ursprungsmedlemmen omkom i ett fall under en bergsklättring i Skottland nyligen. Den dåvarande trion stod redo att bryta en längre tids lågprofil med en ny LP och ett förbandsengagemang åt WEDDING PRESENT.
SATORs nya LP är just nu under inspelning. Beräknad nedkomst 1 februari. Samma sak är planerad för albumet med MOBILE WHOREHOUSE, gruppen där gamla Nunnan-medlemmarna NILS WOHLRABE och FREDDIE WADLING (som nyss varit i studio med FLÄSKKVARETTEN för en kommande LP) ingår. Ungefär samtidigt släpper Radium TWICE A MANs nya LP som uppges presentera en hårdare sida hos gruppen.
Engelska FELT är just nu ute på sin avskedsturné. Ja, bandet lägger av, och gör det med finalLPn ‘Me And The Monkey On The Moon’ (él Rec), deras tionde.
PUBLIC ENEMYs tredje LP ‘Fear Of A Black Nation’ släpps i januari.
PAUL SIMONON, fd Clash-basisten som torskade för narkotika för nåt år sen, har nu avtjänat sitt straff och redan hunnit bilda eget band. Turnén som hans grupp, HAVANNA 3AM, skulle genomföra kunde dock ha börjat lyckosammare. Skotska delen som förband åt B.A.D ställdes in.
Är det någon som undrar var ASSOCIATES LP ‘The Glamour Chase’ (Wea) vi skrev om i första base one tog vägen? Vi har efterlyst plattan hos bolaget ett antal gånger eftersom kassetten vi fick lovades en snar skivrelease. Nu visar det sig att dispyt uppstod. När BILLY MACKENZIE floppade med singelcovern på Blondies “Heart of glass” drog skivbolaget åt bromsarna. Det hjälpte inte att YELLO återfanns på LPn. Nu har Billy lösts från Wea-kontraktet (“jag gjorde åtta år, om jag suttit på kåken skulle jag blivit fri efter halva tiden”) och spelar nu in nytt material för Circa Rec, bolaget som bl a gett oss NENEH CHERRY.
Mer Skottland. AZTEC CAMERA, fortfarande på Wea, arbetar som bäst i studio på uppföljaren till ‘Love’ som kom 1987.
ONE LITTLE INDIAN har varit och trålat i Skottland efter nya band att kontraktera efter floppen med SUGARCUBES senaste. Två napp blev det. THE SHAMENs debut för bolaget var tolvan “Omega amigo”, en ny singel och LP kommer före nyår samt FINI TRIBE (tidigare omskrivna på bits och singelaktuella med “Animal farm”), detta Electrolux kommando med rytmerna på rätta stället bör i dagarna ha sin OLI-premiär i LP-format ute.
ROLLING STONES har huvudrollen i ett avsnitt i serien “Rhythms Of The World” som BBC startade i november. Programmet som brittisk teve visar den 10 december handlar om Stones inspelningsarbete i Marocko tillsammans med Master Musicians of Joujouka (samma instrumentalgrupp Brian Jones arbetade med för tjugo år sen). Arbetet resulterade i låten “Continental drift” som i mångas öron är det starkaste spåret på senaste Stones LPn ‘Steel Wheels’. Stones är också aktuella med en retroaktiv 90 minuters dokumentär i svensk teve runt mitten av december. Programmet halkar just nu runt i tablåerna så kolla dagspress för definitivt datum.
AND ALSO THE TREES nya LP ‘Farewell To The Shade’ (titeln låter som en tanke) är deras elfte genom åren. På Reflex Rec.
SKINNY PUPPY har tagit chansen att räta upp framtiden genom att låta ALAIN JOURGENSEN (från MINISTRY, REVOLTING COCKS) producera nya aktuella LPn ‘Rabies’.
AGE OF CHANCE vi skrev om i förra numret, dog inte när sångaren Steve hoppade av. Gruppen har precis kommit med singeln “Time’s up” (första på ett år och åtta månader). Bolaget är fortfarande Virgin. Ny vokalist är Charles Hutchinson.
I samband med att GEORGE CLINTON släppte sin länge väntade LP, ryktades det åtskilligt om att även hans sidoprojekt FUNKADELIC hade ett album klart. Ryktet tar nu ny fart, plattan lär vara nära förestående bl a innehållande en cover på CREAM-klassikern “Sunshine of your love”.
Clinton har i olika sammanhang pratat gott om PRINCE som gav honom chansen att komma tillbaka på skivmarknaden. Nämnde Prince är annars mannen som får fansen att kolla i kristallkulorna, sällan har väl folk tvingats boka in en konsert mer än ett halvår i förväg. Biljetterna för Europaturnén, bl a två datum på Globen 12-13 maj, släpptes här i november. Vem tar hand om räntevinsten?
Även ryktet om THE SMITHS återförening håller i sig. Oprövat sanningshalten så kommer nu MORRISSEY med singeln “Ouija board, ouija board” där han anlitat Clive Langer som producent istället för gamle trotjänaren Stephen Street. Baksidan lär innehålla en komposition av förre Smithskompisen Andy Rourke. Stephen Street själv håller som bäst på i studio med THE DARLING BUDS album.
PET SOUNDS distribuerar från oktober den amerikanska kassettetiketten ROIR här i landet.
Amerikanske pianisten HAROLD BUDD, en av ambientmusikens affischnamn, har flyttat till London och håller just nu på att skriva filmmusik. I väntan på hans nästa LP som kommer till våren, ger Land ut en dubbelLP (enkel-CD) på hans två första album ‘The Serpent (In Quicksilver)’ och ‘Abandoned Cities’ som varit mycket svåra att få tag i.

HENRY ROLLINS kör vidare i hundraåttio. Nyligen gavs antologin “Body Bag” ut. Den består av tre av hans tidigare enbart i USA publicerade böcker, “2-13-61” (Rollins födelsedatum), “End To End” och “Polio Flesh”. Hans kommande bok “1 000 Ways To Die” är planerad till nästa år. Redan i dagarna dyker nya LPn med Rollins band upp, betitlad ‘Hard Volume’. Rollins ingår dessutom på LPn ‘Like A Girl I Just Want You To Keep Coming’ som amerikanen John Memo ger ut. Det är en samlingsplatta med deltagande av DAVID BYRNE, NEW ORDER, DEBBIE HARRY, LIVE SKULL och WILLIAM S BURROUGHS. New Order-spåret är en liveupptagning från Brasilien förra året med en tidigare outgiven tolkning av Velvets “Sister Ray”.

THEATRE OF HATE fick inte vila i frid. Som vi rapporterade om i förra base one hade inte sångaren Kirk Brandon tappat sugen sen hans grupp SPEAR OF DESTINY blivit utsparkade från flera skivbolag. En ny LP var under arbete för deras egna Burning Rome-etikett, där allting startade med Theatre Of Hate. Förhoppningen om att de framledes skulle ta sats från det hållet, förverkligades på ett något drastiskt sitt. Ryktet säger nu att Brandon tillsammans med gamle kollegan Stan Stammers tagit steget fullt ut och återbildat TOH, vilket kanske inte är fullt så framsynt. Men i dessa tider då liken är uppe och dansar på sina gravar höjs inte ögonbrynen för något. Senaste i raden av återuppståndelser är annars både THE BAND och CULTURE CLUB. 60-, 70- och 80-talet slår 90-talet i nacken…

SLAYER har gått in i studio för att sätta ihop sitt femte album. Producerar gör återigen RICK RUBIN.
BARRY ADAMSON fortsätter att göra “filmmusik”. Hans nya platta är en ep betitlad “The taming of the shrewd” och enligt uppgift en ny attack i jakten på “the perfect soundtrack”.
Manchesters egensinniga combo BITING TONGUES har snart tio år på nacken och är obskyra nog att inte återfinnas i rumsrena lexikon. En gång på Factory-etiketten, numera frispelare. En ny LP är på gång i dagarna. Bolaget Cut Deep ger ut ‘Recharge’, en titel som antyder att sugen långt ifrån är tappad.
AC TEMPLE, engelsmännen som “vuxit till sig” enligt färska liverecensioner, bevisar riktigheten i påståendet genom nya LPn ‘Sourpuss’ som Blast First ger ut.
Kritikerrosade (bl a här i base one) kanadensarna NOMEANSNO har precis fått ut sitt nya album ‘Wrong’ på Alternative Tentacles.
MARTIN HANNETT, en gång demonproducent för JOY DIVISION och tidiga STONE ROSES men numera teve-producent i Manchester, kan inte släppa musiken helt. Han fortsätter att ratta HAPPY MONDAYS, nu på nya epn “Rave On Manchester”.
Engelska SHARK TABOO ger ut LPn ‘Black Rock Sands’ genom Plastic Head, dvs import.
Roskildedeltagande och WOMAD-inblandade THE MUSICIANS OF THE NILE har så sitt aviserade album ‘Luxor To Ism’ ute på Peter Gabriels Real World-bolag. Genom Virgin här, om de får ordning på lagret nångång efter ytterligare ett distributörsbyte (Wea) nu när ELECTRA har gått i konkurs.
DINOSAUR JR går en tuff match mot omvärlden. I Australien nyligen åkte sångaren JAY MASCIS på stryk av en dörrvakt. Det hände när Mascis försökte komma in på Sydneyklubben där bandet skulle göra sin andra show för dagen. Vakten trodde sångaren var ett fans och delade ut en klockren höger som fällde vår idol till marken. Spelningen flyttades inte oväntat omgående till en annan klubb. Samtidigt kommer nu rapporter om att Mascis flyttat till New York och där setts jamma med THE VELVET MONKEYS. Dinosaur Jrs framtid kan därmed vara osäker.
GRANT HART, fd Hüsker Dü-trummis, kommer nu med sitt försenade debutalbum ‘Intolerance’ genom SST, bolaget som delvis förlamats av en ägarstrid, avskedad personal och band som söker nya samarbetspartners. Det återstår att se om problemen är över.
STEVE JONES, ex Pistols, fortsätter att slåss för idealen. Albumet ‘Freedom Fighter’ ges ut av MCA.
SHOP ASSISTANTS bryter en tvåårig tystnad med singeln “Here it comes”. På indie-nivå igen genom Avalanche Rec.
Liverpoolkatalysatorn IAN BROUDYs projekt THE LIGHTNING SEEDS fick något av en succé med debutsingeln “Pure” här tidigare i år. Nya singeln “Joy” förebådar debutLP ‘Cloudcuckooland’ som ska komma i januari.
Även KING OF THE SLUMS är på gång. Singeln “Once a prefect” följs upp med ett album i dagarna, på Midnight Music vilket innebär import.
Fans till TOM VERLAINE har noterat att han har en ny singel ute. “Shimmer” är tagen från LPn “Kaleidoscopin'” som Polygram planerar att ge ut januari.
THROWING MUSES har skiljts från sin basist LESLIE LANGSTON efter den turné bandet nyligen genomförde med R.E.M. Langston planerar både att gifta sig och satsa på en egen musikalisk karriär. Hon har ersatts av Freddy Abong som uppges vara veteran inom Bostons musikscen.
På RYUICHI SAKAMOTOs kommande LP medverkar bl a SLY DUNBAR, YOUSSOU N’DOUR och ROBBIE ROBERTSON. Och bland låtarna återfinns Stones “We love you”…
THE NEW JON HASSELL GROUPs mest kände medlem är faktiskt deras ljudmixare; BRIAN ENO.
PHILIP GLASS, KITARO och Greatful Dead-slagverkaren MICKEY HART har samarbetat med The Monks Of Gyütö Tantric University In Kathmandou, dvs buddhistmunkar från Tibet och deras magiska mässande basröster samt instrument gjorda av människoben. ‘Freedom Chants From The Roof Of The World’ heter CDn från Rykodisc.

COCTEAU TWINS har varit tysta nu i drygt ett år. Orsaken heter “bebis”. Mamma Liz Fraser är hemma och tar hand om den nyfödda dottern medan pappa Robin Guthrie är i Amerika och LP-producerar okända The Veldt. Innan Lucy Bell Guthrie kom till världen hann dock föräldrarna i stort sett avsluta arbetet med sin nya LP som nu är planerad under april. Under tiden kavlar deras bolag 4AD upp armarna för 90-talet. Nya plattor kommer med början i januari där DEAD CAN DANCES album ligger. ULTRA VIVID SCENE dyker upp i maj, PIXIES med en ep i juni (LP först i november) följt av en ep med LUSH och höst-releaser med COLOURBOX, WOLFGANG PRESS och THIS MORTAL COIL.

KASTRIERTE PHILOSOPHEN har precis kommit med tolvan “Toilet queen” (Normal/imp) där de låter piggare än på länge. Det kanske mest anmärkningsvärda med plattan är gossen som gjort remixen: ANDREW ELDRITCH. När nyhetsredaktörn för några år sen frågade nämnde Eldritch om vad han visste om tysk musik, blev svaret: “Jag lyssnar inte på Udo Lindenberg!” Kastrierte Philosophen hade han inte hört talas om. Nu har han alltså gjort mer än så…

MAGNUS GEHLIN potentiell följetong i base one samt frontgestalt i IN THE COLONNADES, “shook his moneymaker” och startade skivbolaget PALE & COMMON där nämnda ITC begick premiär nyligen. Den planerade plattan med KÄRLEKENS JÄVLA TRÄLAR ser ut att frysa inne, men nu verkar det som att LARS CLEVEMAN, den fd andra hälften av Dom Dummaste, gör ett album på sång och tramporgel till våren. Cleveman har precis kommit tillbaka hem efter att ha sjungit Wagner i Västtyskland under några månader. Till vardags är han numera operasångare, men LPn kommer få mer av “popstuk” över sig och luta sig emot hans favoriter Cale, Reed och Velvet.

BAND OF SUSANS har förlorat ännu en kvinnlig medlem. Denna gång är det gitarristen KAREN HAGLÖF som lämnat gruppen för att mer permanent spela i Rhys Chatham’s Guitar Orchestra.