ASMUS TIETCHENS
Marches Funèbres
(70)

PETER FROHMADER
Wintermusic
(65)

PETER FROHMADER
Homunculus Vol II
(75)

ROBERT RICH
Numena
(80)

DIV ARTISTER
Arcana Cœlestia
(75)

(samtliga Multimood/MD)

Det finns flera vågor av det man kallar ambient musik. Dels den våg som företräds av Brian Eno, Harold Budd, Jon Hassell m fl. Den andra vågen består av experimentalister som inte får samma uppmärksamhet.
Asmus Tietchens tillhör farbröderna i den här genren och lägger med ’Marches Funebres’ ytterligare en skiva till sin redan stora hög egna album. Plattan innehåller bara två ”låtar” där inledande sidan ”Grünschattiger Nachmittag” ligger nära den klassiskt seriösa musikens romantik. En finstämd, väl orkestrerad (antagligen bara syntar) och dynamisk komposition vilken låter som ett soundtrack till en film jag gärna skulle vilja se. Andrasidans ”Linnea 5” är ett stycke som med en 20 minuter lång gäll synt blir hypnos trots sin otäcka atmosfär.
Peter Frohmader har också hållt på i bra många år. Även han tysk, men med bas i München har han byggt upp en fanskara världen över, trots att hans musik har mer oroande anslag än vad som är brukligt inom ambient. På ’Wintermusic’ är det kallt så att man riktigt känner röken från andedräkten, musiken ekar oroväckande mot det isiga landskapet. Elektroniken antyder mest synt men ödsliga ekon från rester av nedlagda industrier ropar i fjärran. Temperaturen stiger några grader på hans elfte och nya LP ’Homunculus…’ där han tagit hjälp av Chris Karrer från Amon Düül. Det blir mer händelserik minimalism, även om det överhängande hotet inte känns mindre.
Hos Robert Rich är domedagen avlägsen, vilket borde borga för en potentiellt större publik. Hans ofta gamelan-baserade polyrytmiska elektronik har ett ljus och en lyster som är mycket attraktiv, men så kommer han från USA där man brukar kränga sånt här under etiketten ’new age’. Men den genrens håglöshet saknas, här finns mer av kvalitet som i ’ambient’-facket. Rich har inte gjort musikens gradvisa förflyttningar av en slump. Och just draget av komposition höjer intrycket av materialet åtskilligt. Han liksom Tietchens och Frohmader återfinns på samlingsLPn ’Arcana Cœlestia’ där även Terry Burrows, Controlled Bleeding samt svenska Peter Byngelsson och Twice A Man ingår. Fungerar som en utmärkt introduktion till den likaledes utmärkta Multimood-katalogen.