Låtom oss fritt rulla ut i tillvaron, utan stödhjul, och vara nästintill sjukligt positiva, oerhört normala och våldsamt spontana, även om det måste ske på andras bekostnad.

Lars Andersson i Partille behöver dock inte oroa sig. Om REVOLVER är en grupp eller hans eget lilla enmansprojekt vet jag inte. Däremot vet jag att kassetten “Fred på jorden” (Casino Musik c/o Anderson, Galoppv. 11A, 433 33 Partille) visar upp en hel påse talang.
Revolvers musik är pop, klädd i olika kostymer. Det kan vara allt från synt-prutt, som i “Ensam är stark”, till lite vanligare tongångar, vilket “Anden i flaskan” visar. Bästa låten är dock “Det ljuva livet” som låter som en direktledning till Manchester och den nya scenen där. Skillnaden äran medan Stone Roses, Happy Mondays och allt vad de heter inte skulle känna igen en bra låt om den så hoppade upp och bet dem i ansiktet, har “Det ljuva livet” rätt dansbeat, rätt atmosfär, melodi och små skojiga, personliga infall. Denna låt är en garanterad hit om någon släpper den på skiva NU.

HA hå ja ja. Så lugnar vi ner oss lite, men inte mycket för nu har DOWNBOUND TRAIN från Norrköpings träskrockmarker varit inne i studion igen. Resultatet är en 5spårs-kassett som är ännu bättre än den vi tidigare skrivit om. Visst är det bara sketen rock’n’roll, men gjord med både nerv och kunskap. “See ya’ tonight” med vild slide, doftar Gun Club som de lät när de var bra och det är ju inte illa som referens (c/o Hellman, Bråddg. 43A, 602 20 Norrköping).

Mer vild rock’n’roll, men nu i Iggy-skolan. Delicious Goldfish Rec (Spelmanshöjden 24, 172 43 Sundbyberg) har givit ut en liten sladdrig flexi med banden LOOSE och VAMPYRES OV JUSTICE. Rättvisans vampyrer lämnar vi dock därhän denna gång då de kanske kan bli nåt framöver, men än så länge stannar på stadiet förde lovande. Loose och deras spår “Which ever way the wind blows” är en annan femma. Sugande arbetar de sig in i fältet av band som verkar ha Stooges ‘Funhouse’ som favorit, men utan de vanliga, billiga plankningarna. Suggestivt var ordet, sa Bill.

Fullt ös Hedenhös erbjuder Göteborgska FULL METAL JACKETZ på den singel där “I want your body” (Ards, tel 031-181855) är förstasida. Gunnar Frick från Psychotic Youth har producerat och FMJ låter som artfränder till just PY, Sator och Ramones.

Raskt tar vi oss förbi rikets första stad och marsch pannkaka in i det tyngre. ASHTRAY HEART har lyssnat en hel del på Foetus, Blue For Two och annan skön nattmusik. Detta hörs med, mer eller mindre, önskvärd tydlighet på kassetten ‘Songs For Teargas Addicts’ (Climax, tel 0620-16884). Så värst munter musik är det ju inte, det får man nog konstatera, men det ska det väl inte vara heller. I sitt fack är det välgjort, men som så ofta saknas ett par gram egna idéer om vart det hela ska ta vägen.

Samma sak gäller industrisyntarna MEMORANDUM som brötar och brakar på 12″ epn “Ichor” (Cold Meat Industry, E Brändströmsg. 4, 582 27 Linköping), utan att egentligen komma nånvart. Vi som är gamla nog att minnas Throbbing Gristle, tidiga Neubauten och andra i samma anda, har hört det här förut. Och jag vet inte om det var bättre då, men på den tiden var det åtminstone nytt. Fräscht var ordet, sa Bull.

STEFAN MALMQVIST

Malmöpågarna TWO SHEDS, debuterar med MLPn ‘Full Frontal Nudity’ (Accelerating Blue Fish) och frågan är om inte snopparna på omslaget chockar omvärlden mer än själva det musikaliska innehållet. Här får vi sex spår skräpig gitarrock som till sin karaktär verkar falla sönder. Sång, gitarrer och trummor drar åt olika håll, det blir upphackat, spretigt och på tok för många idéer på en gång. Om TS låtit renodla enbart någon idé, hade det blivit lättare att hålla kvar uppmärksamheten. Alternativet att göra “allt samtidigt” ligger också inom räckhåll, men även där saknas konsekvens. För mej skulle TS vinna mycket på om de bestämde sig.

MYSTERY är ett Karlskogagäng som hållt på sen -86 och kom med en miniLP häri början på året ‘Dåren Och Havet’ led kanske lite av melodier som inte visste riktigt vart de skulle ta vägen. Ändå fanns det en tyngd i produktionen som gjorde bandets sättning av gitarr, trummor, orgel och vardagsnära svenska texter till mer rock än pop. Killarna kommer nu igen med en demo där tonvikten lagts på den tunga sidan. Sångaren Marcus har en röst som tränades under punkåren och liksom Thåströms, är mycket expressiv. Lite mer personlighet i låtarna och Mystery kan börja snacka om en karriär. (Mustafa, Saltövägen 5, 37173 Karlskrona).

Allt från Skellefteå är inte guld som glimmar. Efter Wannadies gör nu HOLGER DANSKE ett försök, med MLP-debut (West Side Fabrication). Folkpop som rör sig tveksamt och utan större personlighet. Bättre lyckas då stallkamraterna och Luleås MARY GO ROUND med sättningen gtr-bs-tr-sång. På debutsingeln “Fill my head” lever Nils Johanssons gitarr sitt eget övertygande liv, även om baksidans två låtar kanske mest visar på ungdomlig otålighet. De vokala insatserna, man- som kvinnlig, behöver lite slipning, men grunden finns där redan till något stort.

Förra numrets turbo-stjärnor SLIM & LISA, har hunnit få klar en ny demo. “The blues” är en lättfotad, gitarrvässad pärla med engelsk text där Lisas röst visar att det är fler än bara Commandos Eva Sonesson som förtjänar superlativet “farligt expressiv”. Har inget skivbolag nappat än? (c/o Hammarström, Kungsgat 6, 582 22 Linköping).

Grannarna RYMDKAPSEL CRASH är en syntduo som startar sin kassett ‘Världshistorier’ (40kr på pg 671229-1951/Sigvardson) med en ganska elak syntbaspuls, men som sedan slår över i syntpop med texter och melodier inte helt olika Bröderna Brothers. Frågan är om vi behöver mer sånt.

BIG FISH, från Uppsala, har Neubauten och An Emotional Fish som förebilder. Det hörs kanske inte så mycket på demoLPn ‘The Natural Powers’. Trion har ett par säkra spår där syntar och rytmboxar arbetar med avtryck från Frontarna (242/Line Assembly) och Test Depts hotfulla tyngd. Om även det övriga materialet spatserat lika genomtänkt, vore succén given. Nu behövs lite mer tid. (018-693474).

MONUMENT jobbar enträget vidare i väntan på kontraktet (hände inte nåt med Joker?). Demon “Guz” visar upp tre nya låtar och samma goda form som förr. Hjälp och inspiration har de fått från nyvunna kompisarna Istanbul Kvartett, vilket förskjutit tonskalorna lite åt arabien. Det är tungt, utlevelsefullt och väldigt tätt — inledande “Blickar” är en lång pärla. (Villsé c/o Salo, Pilgrimsv. 66, 126 48 Hägersten).

Återigen sist men ännu mindre minst kommer en demo från MARYS OPERATION som en respons på förra numrets recension. Nu slår de till med hela 7 nya låtar där de visar upp pop, fiol, Purple haze, tyngre rock, speed, och psychedeliska gitarrslingor som en gång hos Träd, Gräs och Stenar. Kort sagt är MO på sitt alla soligaste. Ett bättre upplägg kan väl knappast de svenska bolagens talangscouter få. Vem blir först? (Elfström, Huvudstagatan 4,17158 Solna).

MATS LUNDGREN