— Folk inbillar sig att det är så svårt och dyrt att göra en egen platta. Det kostar lika mycket som att byta bil en gång om året. Folk borde göra fler plattor istället för att lägga en massa pengar på olika bilmärken. Det är bra att göra en skiva för sin egen skull, det har vi gjort säger SELF MADE MAN’s sångare och låtskrivare Dan Zethraeus.

Överhuvudtaget är Self Made Man mycket för att ta saken i egna händer. Studion som de spelat in skivan i, har Dan byggt själv (han har sammanlagt byggt tre stycken, samtliga är försvunna). Han har också producerat och tillsammans med gitarristen Peter Polfeldts bror gjort ett mycket snyggt omslag till “Lust Garden”.
SMM lever och verkar i Lund, men är till lika stora delar italienska och amerikanska som de är svenska. Som band är de osvenska och framförallt oskånska. De spelar en funkig och gungig technopop som ligger nära Talking Heads, XTC eller till och med forna favoriter som Bowie och Sparks. Deras inställning till rock, som de själva vill beteckna sin musik, är mer smart, rolig och intellektuell än traditionell.
— Vi är inte folkliga, säger Gunnar Wrede som förutom att vara basist också är svensk mästare i glad-jazz.
— Jag äger inte en skiva av de artister som alltid visas på teve. Svenskt rockliv vågar inte ta några som helst risker, säger Dan.
Rent fysiska risker utsatte sig hela bandet sig för när de skulle spela in en video till skivan. Bandet filmades när de hängde upp och ner i en vajer från taket på ett tolv-våningshus spelandes på sina instrument. Det var en av Dans många idéer till hur rockmusik skall framföras. En annan är att komma inpå scenen med lysande glödlampor på axlarna eller att använda pistoler och påsar fyllda med mjöl.
— Jag gör det mest för att förvåna bandet, de brukar reagera så fint, förklarar han.

New York direkt

I New York reagerade legendomspunna CBGB’s med att ge SMM en spelning direkt efter att ha hört en demo. Efter den fick de ytterligare en för olika skivbolagsfolk. Det renderade dem ett kontrakt i Tyskland som sponsrade deras skiva med 20 000 kr.
Clay Ketter, Self Made Mans trummis och före detta New York-bo följde med tillbaka till Lund, där han förutom att spela med SMM även arbetar med konst och gör hantverkssnickerier.
Clay’s närvaro och dåliga svenska ger bandet en än mer internationell prägel genom att alla pratar engelska. Det är också han som hjälper Dan med de engelsk/svensk/franska texterna.
— Jag är mycket språkintresserad. Det är en press hemifrån. Min morfar startade Linquaphone-kurserna, berättar Dan.
Han berättar också att nästa platta skall vara mer sparsmakad när det gäller ljudeffekter, även om han inte gett upp hoppet om att fånga in ett magkurr.
— Eftersom det börjar på ett ställe i magen och kulminerar på ett annat måste det gå att fånga med två mickar. Magkurr i stereo!