— En del säger att det vi gör är lite deppig och konstig musik. Men vår erfarenhet är att publiken ändå alltid uppskattar oss live. Jag tror det hänger ihop med vår attityd; att vi har jävligt roligt när vi spelar och att det smittar av sig…
Lena Andersson spelar bas i TUGGA TERRIER, tjejkvartetten från Stockholm som senare i år ska försöka få ner livekänslan på sin debut-LP.

AV EN SLUMP träffade jag Lena och hennes syster Ulla, sång/gitarr i Tugga Terrier, på ett fik i december -87. Tillsammans med trummisen Fia Skarp och Anna Westring, sång/synt, hade de precis gjort en förinspelning till det som kom att bli deras debutsingel på MNW, “Alldeles riktigt”.
— Vi var lite osäkra eftersom det var första gången i en skivstudio, men jag tycker fortfarande att b-sidan, “Hon har vaknat”, är bra, förklarar Lena idag.
Singeln kom våren -88. Även MNW var missbelåtna och ansåg dessutom att det nya materialet inte var tillräckligt bra. Så det blev inget mer där. Uppföljaren kom på eget bolag (EF) i slutet av förra året.
— I samband med att vi erbjöds göra en video till “Säg det”, så krävdes en bra inspelning. Då väcktes idén att göra en låt till och ge ut en ny singel, berättar Lena.
A-sidan heter “Svår i huvudet” och tillsammans med “Säg det” är det här nånstans som sagan om Tugga Terrier borde ta fart.
Gang Of Four och TC Matic nämns i bandets pressrelease som två referenser. Till skillnad mot Williams betoning på pop, har Tugga Terrier alltså tagit fasta på den vita funken inom popen. Och där finns en svensk tradition i namn som Brända Barn och Memento Mori, men jag placerar gärna Tugga Terrier närmare andra tjejer, som svenska Mögel eller varför inte engelska mixgruppen Au Pairs i ett tidigt 80-tal.
— Vad kul att du säger det, några av oss lyssnade mycket på Au Pairs och det var en av orsakerna till att vi började spela, säger Lena. Men vi har även tagit intryck av B-52’s hoppighet. Idag lyssnar vi mycket på Prince och den nya dansmusiken även om det ännu inte hörs i vår musik.
Även om det kanske inte går att tala om en speciell kvinnomusik, så blir låtarna annorlunda när tjejer komponerar. Lena håller med:
— Det blir lätt experimentellt, antagligen därför att vi saknar fasta förebilder.
Samma sak gäller även texterna. Om killar skriver från midjan och neråt, så vänder kvinnorna på steken. Det blir mycket munnar, läppar och ögon.
— Våra texter handlar om sex, samlevnad och relationer, skrattar Lena. Nåja, det handlar alltså mycket om känslor, finstämda, sorgliga och förhoppningsvis ibland även roliga.
Och på svenska, till skillnad mot all förhärskande engelska.
— Det låter så onaturligt om man sjunger det på engelska. Jag vill inte säga att det är rätt för alla, men som vi ser det blir det mer naket och direkt på svenska. Man använder det språk som tydligast klarar att uttrycka det man vill säga.
“Svår i huvudet/Säg det” gör även musikaliskt Tugga Terrier tydligare mot förr. Här finns en spänningsfylld kontrast mellan monotoni och melodi, med driv, framfusighet och experimentlusta. Singeln fångar den spelglädje bandet säger sig utstråla live. Med 30-40 spelningar per år har de ännu inte tröttat på att packa turnébussen. I somras lirade dom t o m på Berlin-klubben KOB. Men nu strax ska Anna föda barn, vilket dock inte kolliderar med planerna på att skriva nytt material för den LP som ska spelas in under våren. Skivbolaget Massproduktion har fått fonogramstöd för Tugga Terriers debutalbum och släpper plattan i höst. Till dess rekommenderas singeln. Finns den inte där du bor, kan du skriva till bandet; c/o Andersson, Kvarnbacksv. 87, 161 49 Bromma.