Om man tar två vaktmästare, ett pressbyråbiträde och en originalmontör och kastar in dem i en replokal full med instrument, vad händer då? Jo, ut kommer SOLAR LODGE, Stockholmsbandet som i våras släppte Mini-LPn ‘Swallow This!‘. En skiva fylld av tung, mörk gitarrock.

Gruppen har egentligen bara existerat sedan januari -88, men har redan hunnit få ut två singlar och den tidigare nämnda MLPn. I huvudstaden har de fått upp ett visst rykte som liveband och de kan hittas på mindre ställen typ Tre Backar eller Cityhallen.
— Det hela började med att Peter hade några inspelningar som han ville göra nåt med. Och så försökte vi samla något runt det, minns Tomas Sandqvist som spelar bas.
De övriga i bandet är Per Andersson på trummor, gitarristen Fredrik Agustin och så sångaren/gitarristen Peter Åhrberg. Från början var det mycket svartrock över Solar Lodge, något som de medvetet arbetat sig bort ifrån. Ett stort lyft fick de när Fredrik, som har helt andra musikaliska rötter än de övriga, kom med i bandet i våras. Då började plötsligt influenser från gamla hjältar som Led Zeppelin och Jimi Hendrix märkas.
— Egentligen är det väl så att man letar efter ett visst sound, men ändå blir det alltid som det blir på nåt sätt, menar Peter Åhrberg.
Som så många andra grupper slirar Solar Lodge omkring på det lite halvockulta och halvmystiska områdena ibland. Namnet t ex kommer från en gren av den alkemistiska sekten The Golden Dawn, som bland andra Aleistair Crowley var med i. Charles Manson plockade sedermera upp Solar Lodge och gav det betydelsen sista utvägen. Manson figurerade också på omslaget till singeln “The Sacrist”.
— Egentligen tänkte vi ha en bild av Jesus på omslaget, men vi hittade ingen som var bra. Sedan kom vi på att Manson på den här bilden var rätt lik Jesus, så då fick han duga, skrattar Tomas Sandqvist.
Solar Lodge har dragits, från att ha framstått som rätt så seriösa och grubblande, mot att nu börja närma sig rockens klichéer.
— Jag hade kanske mer ambitioner förr, funderade mer på texterna och så, säger Peter Åhrberg. Nu blir det mer bilar, flickor och sprit som inspirerar.
Det hörs inte minst på nya låten “Car Crash Baby”, som är tänkt att vara med på samlingsplattan som Cinderella, sammanslutningen av små svenska skivbolag, ska ge ut under hösten. Förutom det så kommer Solar Lodge med ytterligare en ny låt på en samlingsLP som Otukt, deras nuvarande skivbolag, ska släppa. Deras ambitioner verkar hålla sig på ett rätt så realistiskt plan, och primärt mål tycks vara att de själva ska ha kul. I sådana fall har de sin bästa tid framför sig, i alla avseenden.