Som många antog skulle jag till slut bli övertalad att intervjua The Bedrövlerz. Så här är de nu… en rejäl mutning är ju allt det materiel jag fått av Fredda till detta nummer. Nä men skämt! Jag har faktiskt tänkt att intervjua det här bandet flera gånger, men har ändå tvekat. Så såg jag deras andra spelning sen dom bytt sättning (sättningsbytet var omkring maj -86) och då bestämde jag mej för att göra det. Jag tyckte redan då att dom var väldigt mycket bättre än tidigare och verkade ha jävligt kul också.
Bedrövlerz ska försöka ha spelningar varje helg sept & oktober. Och efter det släppa en EP.
Fredda har svarat och here we go…

NUVARANDE SÄTTNING. HUR HAR MEDLEMSBYTET PÅVERKAT ER. VARFÖR SPARKADE NI MICKE???
— VEIJO – sång (23 år), FREDDA – gitarr & sång (22 år), LJUNGEN – trummor (18 år), MARKO – bas (16 år).
Till det bättre för Ljungen är mycket bättre på trummor än Micke var och Veijo har tagit över sången så det är bättre ös på scenen när man inte är bunden vid micken. Det är mycket roligare nu alltså.
Vi kickade Micke för att han inte verkade vara intresserad längre. Det måste vara 100% intresse för gruppen för annars fungerar det inte. Dessutom så umgicks vi inte på fritiden så vi hade inget gemensamt. Det är bättre med de nya medlemmarna för vi umgås även på fritiden.

VAD TYCKER DU OM SPELNINGEN IGÅR? JAG SÅG ATT DU & MARKO DRACK COCA-COLA PÅ SCENEN — ÄR DET FÖR ATT NI KOMMER FRÅN FAGERSTA ELLER?!
— Jag tyckte det var skitkul. En svett & ös-spelning. Bäst var Pälsklüverz, Pyhäkoulu and Bedrövlerz. Svart Parad var åxå bra, men verkade ha tråkigt själva. Publiken var lite för stel kanske för dom.
Jag vet inte vad Marko hade i sin burk, men jag hade vatten i min burk (lurad, äggplanta, HA HE!) Vad är det för samband mellan Fagersta och coca cola? Är det Babs som köpt in sig i coca cola company eller?

HUR ÄR DET ATT BO & LEVA I BORLÄNGE? HUR HAR NI DET MED SPELNINGAR? ÄR DET JOBBIGT ATT HA ER REPLOKAL I FAGERSTA (8 mil)?
— Jodå, det går bra. Det finns mera ställen att gå ut på här (Fredda bodde alltså i Fagersta förut och bor i Borlänge nu där även Ljungen & Veijo bor. Marko är still going strong i Fagersta), men det finns mest svartisar och glamrockare här, bara några punkare. Men folket är rätt schysst här, med vissa undantag. Men ingen gör någonting, typ spelningar, fanzines & dyligt. Öken.
Jag och kompisar har fixat spelningar här med 1: Instigators, R.I.F, Bedrövlerz, 2: Nunnery, Bedrövlerz, Los Bohemos, 3: Bedrövlerz, Kachina Dance, Pyhäkoulu (Finl), Svart Parad, Pälsklüverz & Cruel Maniax. Annars är det väl nån slöspelning med Sator Codex, tråkiga Doom eller heavy rock. Men snart så ska alla musikutövare i Borlänge samlas och spela en hel dag för att visa politikerna att det finns aktiviteter och att ett spelhus behövs.
Nej — det går bra. Det är alltid kul att få en chans att bråka med Babs. Dessutom är det en jävligt bra lokal, så vi vill spela där. Men det skulle inte skada med en riktig bil. Inte min skandal Audi ihopbunden med tejp & snören.

DU SA JU IGÅR ATT DU INTE HADE NÅN BIL!
— Man kan säga det, för den funkar ju aldrig. Skrotas, var namnet.

KALLAR NI ER SJÄLVA FÖR ETT PUNKBAND?
— Ja, det har vi alltid gjort och kommer alltid att göra. För rörelsen (punkrörelsen) blir svagare av att band säger att: “Vi var aldrig ett punkband”, fast dom var det. Vi är punkare, gillar punk och kallar oss punkband. The revolution lives on:

VAD VILL NI MED ER MUSIK OCH ERA EXTER?
— Med musiken vill vi ösa äggskitan ur alla svartpunkare och leva ut vår aggressivitet och svettas lite. OCH HA KUL FRAMFÖR ALLT.
Med texterna vill vi tala om för folk vad vi tycker om saker & ting. Kanske vi får nån att reagera och tänka till. Vi tycker om att retas med folk, särskilt Babs. Har du hört våran låt: Babs buys a record? Refräng: Profit profit, the new Bert Carlsson.

HAR DU NÅN LÖSNING PÅ HUR MAN SKA FÅ ALLA JÄVLA RASISTER ATT TÄNKA OM?
— Massor med information om invandrarnas situation. De flesta rasister är rädda och okunniga om situationen varför de flyttade hit o s v. Så lite upplysning skulle inte skada.

HUR TYCKER DU PUNKEN I SVERIGE UTVECKLATS SEN DEN KOM?
— Det har ju blivit råare, snabbare, mer okommersiellt och alternativt. Även starkare än förut, för trots att fler & fler punkare lägger av så bildas ju mer och mer band, fanzines o s v. Alltså är det bara de riktiga punkisarna kvar, de som aktiverar sig mest finns kvar. Punken har blivit mer koncentrerad på t ex djurförsök, armén, samhället, poliser o s v. Det kanske blir lite enformigt i längden. Musiken däremot är bättre än nånsin. Banden har för det mesta en egen stil och är duktiga på instrumenten.

TILLÄGG?
— Tack till Helena för visat intresse! Det är kul att det finns så mycket band och fanzines i Sverige, men om alla kunde samarbeta med varandra och göra saker så skulle det vara mycket bättre. Det är för mycket splittring inom punken som det är nu. Om någon är intresserad av att fixa en demonstration så kontakta mig. Även ockupation.

Info adress:
Fredda Brickman
Bygatan 24
781 31 BORLÄNGE
0243-813 55