Den 11.e april gick, med buller och bång, årets Zeppelingala av stapeln på Melody i Stockholm. Intresset från media och branschfolk var skyhögt mycket större än i fjol, när galan tog sina första stapplande steg. Alla som är något, eller som vill vara något, i branschen var där. Det hyllade med andra ord av celebriteter, men även “vanligt folk” hade möjlighet att tränga sig med kändisarna i någon av barerna eller framför scenen. Det gjorde vi ju så gärna eftersom utbudet från scenen var så högklassigt.
För er som inte vet så är Zeppelingalan (hård)rockarnas egen grammisgala.
Under kvällens lopp varvades prisutdelningar med scenuppträdande. Kvällens konferencierpar Vanessa Warwick (just det, Headbangers Balls Vanessa) och Anders Tegnér (Z-TV, Okej) fick dela ut zeppelinare i åtta olika kategorier. Hjälp på traven med prisutdelandet fick de t.ex av Clawfinger, Ian och Mic i Europe, Reptile Smile och Sonic Walthers.
Prisutdelningar varvades med uppträdande från Don Patrol, som passande nog öppnade hela tillställningen med en Led Zeppelin cover, Crawley, som tyvärr hade kvällens sämsta ljud, Mental Hippie Blood och Candlemass, som körde ett medley med några av sina kändare låtar. De passade också på att berätta att de tar ett break under, och under tiden skall sångaren Tomas Vikström spela in en soloplatta, innan de går in i studion igen i vinter för att börja spela in nästa skiva.
Ingo & Floyd som började andra halvan var de som hade mest bråttom av scenen, medan Red Fun för kvällen var förstärkta med två körtjejer. Efter det följde Road Ratt och sist men inte minst Electric Boys som gjorde livepremiär med sin nya sättning. Förutom “Groovus Maximus” bjöd de på två helt nya låtar, och det lät bra, jävligt bra!
När själva galan var slut äntrade Diamond Dogs, som släpper en platta i höst, scenen och bjöd på en ca 25 minuters musikalisk meny där band som Quireboys, Black Crowes, Faces och Stones låg till grund. Höjdpunkten under deras uppträdande var när Reptile Smile sångaren Peter Shapiro gästade under en riktig rockstänkare.
Kvällen förflöt smidigt förutom ett par smärre incidenter då kvällens värdar blev lite ställda. Annars var det Entombeds sångare som var kvällens “bad boy”. I samband med att han skulle ta emot bandets pris så klampade han in på scen, vrålade i micken, slet åt sig zeppelinaren och välte en mick på vägen ut. Ytterligare en som har snöat in på rock’n’roll myten — stackars sate!
I övrigt finns det inte så mycket mer att tillägga än att initiativtagaren Lars “Lalle” Jahnson skall ha en eloge, även om käket var under all kritik. Det ser ut som om han har skapat något som verkar bli bestående. Hoppas att allt det hårda jobb som ligger bakom betalar sig samt att inför galan flyter smidigare i framtiden så att vi slipper allt onödigt kring snack. Som det ser ut år nästa års Zeppelingala inplanerad redan i februari.

1992-ÅRS GENOMBROTT

Atomic Swing

övrigt nominerade
Ingo & Floyd
Road Ratt
Sator

1992-ÅRS ROCKBAND

Sator

övrigt nominerade
Ingo & Floyd
Nord
Thåström

1992-ÅRS PRODUCENT

Michael Ebert – “Headquake” – Sator

övrigt nominerade
Rolf Alex – Great King Rat
Pär Edvardsson – Road Ratt
Gisslén / Edling – Candlemass

1992-ÅRS METALBAND

Candlemass

övrigt nominerade
Stillborn
Tiamat
Unleashed

1992-ÅRS VIDEO

“Stranger Aeons” – Entombed

övrigt nominerade
“Dying To Be Loved” – Electric Boys
“I Wanna Go Home” – Sator
“We’re Right, You’re Wrong” – Sator

1992-ÅRS HEDERSPRIS

Annika Sundbaum-Melin (Aftonbladet)

övrigt nominerade
Backstage
House Of Kicks
Kool Kat

1992-ÅRS INTERNATIONELLA HÅRDROCKBAND

Metallica

övrigt nominerade
Alice In Chains
Kiss
Pantera

1992-ÅRS HÅRDROCKBAND

Electric Boys

övrigt nominerade
Great King Rat
Road Ratt
Tornado Babies