OM NÅGON SATTE PÅ “DON’T BE AFRAID”-PLATTAN PÅ STEREON FÖR MIG, HADE MIN FÖRSTA TANKE BLIVIT; ÄNNU ETT KANON-BRA BAND FRÅN AUSTRALIEN! DET KAN JU INTE BARA VARA SVENSKT! ETT BAND FRÅN NORDEN LÅTER INTE SÅ HÄR, MEN VISST ÄR DE SVENSKAR! PUSHTWANGERS HAR FUNNITS I SJU ÅR NU. DE HAR ALDRIG GJORT SPECIELLT MYCKET VÄSEN OM SIG. I OCH MED DEN NYA PLATTAN SOM SLÄPPS VÅREN -90 HOPPAS JAG ATT DET SKALL BLI EN ÄNDRING PÅ DETTA. BANDETS BESTÅR AV GUSTAF-ADOLF KRANTZ (Gitarr), ERIK FORSLIN (Trummor), MICHAEL LUNDBORG (Gitarr), PETER LILJANDERS (Piano), ZEKE SAELL (Bas) OCH ANDERS NOME (Sång). EFTERSOM BANDET VAR I STUDIO TOG DET LITE TID ATT LETA RÄTT PÅ KILLARNA MEN RED. LYCKADES IGEN!!

Anders, när bildades PUSHTWANGERS?
— Vi startade våren -83. Medlemmarna var nästan de som är med idag. Några små ändringar har det blivit under åren.

Kommer du ihåg er första spelning?
— Ja, det är sådant man inte glömmer så lätt! RITZ BAR i STOCKHOLM var på den tiden ett ställe där alla nya band fick ta sina första ackord inför en riktig live-publik, så även PUSHTWANGERS. Band som tex. THE NOMADS har börjat där. Gager till banden var det inte tal om i och med att inträdet var fritt. Det var nästan, alltid gott om folk där.

Vilka låtar spelade ni?
— Vi spelade tio låtar. Sju av de låtarna var eget material. Det roliga var att några av låtarna var så bra att de kom med på våra två första LP-skivor.

PUSHTWANGERS började skivkarriären med en mini-LP…
— Ja, du har läst på bra! Vår första platta var en mini-LP. Plattan som hette “Pushtwangers” spelade vi in på bolaget Blackboard And Chalk. Det var sju låtar på skivan. Det var den enda skivan vi gjorde där. 1985 bytte vi till Amigo Records.

PUSHTWANGERS släppte två skivor på Amigo. Nu har ni bytt bolag igen. Varför?
— Amigo var ett relativt litet bolag med små ekonomiska resurser. Det bolag vi sökte efter var ett med större utrymme. I och med att valet blev MNW har det vi sökte uppfyllts. MNW har bland annat en egen studio. De har också mer pengar (jättegarv).

Är det i den studion ni befinner er nu?
— Ja, vi håller på med vår första Lp-inspelning för det nya bolaget.

Hur kommer nya plattan att låta?
— Musiken blir den samma. PUSHTWANGERS har spelat den här typen av musik i alla år. Man kan lugnt säga att vi står för det vi gör. Något trend-band är vi absolut (Hick!) inte.

Hur långt har ni kommit med inspelningen?
— Tre låtar är klara. Det är inget som säger att de kommer med på LP’n. I November, när allting skall vara klart och vår producent ILBERT (bl.a. “Slammer” med SATOR) har gått igenom materialet, är förhoppningarna att vi skall ha såpass många bra låtar att vi kan välja ut de bästa.

Det har varit tyst om er i media. Varför?
— Förr skrevs det mycket om oss, men nu har de stora tidningarna ändrat sig. Ta tex. någon av de stora kvällstidningarna. Under de tio åren jag har varit med är skillnaden markant. Förr skrevs det om okända band. Man rentav ansträngde sig för att hitta bra grupper. Nu har de blivit mer och mer populistiska. Det skrivs nästan enbart om ORUP och ROXETTE. För ett halvår sedan var det bara EUROPE som gällde. Tyvärr är det det stuket som gäller på tidningarna idag; ATT SLICKA DE REDAN ETABLERADE BANDEN I RÖVEN!! Samma gäller radion. Man spelar hellre “The Look” 40 gånger om dagen än en låt med ett okänt band. De band som redan har en publik klarar sig bra, men stackars de som startar nya grupper. När tidningarna inte skriver om dessa band kommer det heller inte publik till deras spelningar.

Jag nämnde i min inledning att ni låter som ett Australienskt band — kan det stämma måntro?
— Ja, det är inte omöjligt. Det är många band i Australien som spelar samma musik som oss, till skillnad mot här i Sverige. Antingen skall det vara renodlad pop eller ren rock. PUSHTWANGERS är en blandning av hårdpop och rock. Det är ju vad många band som kommer ifrån Australien spelar idag.

Är det något du vill tillägga innan vi slutar?
— Ja, det har alltid funnits en grupp människor som har tyckt mycket bra om oss. Jag vill på PUSHTWANGERS vägnar tacka denna publik för allt det stöd de har gett oss under alla år. Vi har upplevt många roliga spelningar tillsammans! Tack, tack!!