Tänk att en hitlåt är så otroligt viktig att få i dagens musikbransch. Ta WILMER X som ett exempel. Gruppen har gjort ett stort antal skivor, man har varit ett av Sveriges flitigaste Folkparkturnerande band. Lägg därtill att de har släppt två plattor med engelsk text, som lanserades i Europa (ej England) vilket de uppföljde med en turné genom Holland, Tyskland, Belgien, Spanien och ett antal andra länder. Trots detta så behövdes en hit med ”Teknikens under” för att folk skulle få upp ögonen och plånboken för WILMER X, som i alla år har spelat en härlig och energisk musik med rejält klös i.
Jag ringde upp NISSE HELLBERG, sångare och gitarrist i WILMER X för att få svar på en del intressanta frågor.
Var WILMER X ditt första band?
— Nej, det började med en grupp som vi kallade för Wilmer Pitt. Vi började mest som ett plojband och spelade på fester för kompisar. Men när det då visade sig att publiken tyckte om vad de hörde så bestämde vi att byta namn till WILMER X.
Vilka var med i den ursprungliga gruppen?
— Det var jag och Jalle plus Klas Rosenberg som hoppade av 1983 för att spela ett litet tag med Docenterna, han har även släppt några egna skivor, och sen var vår trummis Jörgen med, men det var bara ett litet tag.
Vilka slags låtar spelade ni?
— Det var mest covers, för det var ju aldrig vår mening att det skulle bli något annat än en ploj-grupp. Men när vi sen upptäckte att det var jävligt roligt att spela rock n’ roll så gjorde vi mer och mer egna låtar. Vilket nu blivit en grundprincip för Wilmer X att alltid skriva sitt eget material.
När spelade ni in er första skiva?
— Vi gjorde vår första singel 1980. Det var i samma veva som vi bytte pitt mot X för det ser trots allt bättre ut med ett X om du förstår vad jag menar. Singeln döpte vi till ”min son, min älskling” vilken en skivaffär här i Malmö distribuerade, vi hade ju inget skivbolag då.
1980 hände en hel del med WILMER X!
— Ja, det stämmer, det var så att efter den här singeln så slutade vår trummis. Det ledde till att vi skaffade två nya medlemmar, en trummis och en ny basist eftersom Klas Rosenberg började spela gitarr istället för bas som tidigare. Så vi var fem stycken som drog iväg upp till Stockholm för att spela in en tape i Klippan studio. Vi hade en otrolig tur, för ett par killar på skivbolaget AMIGO fick höra tapen och de fastnade för den och gav ut en mini-Lp hösten 1980. Den fick så bra recensioner i tidningar även uppe i Stockholm att det började ringa folk som ville ha oss på spelningar. Vår debut i huvudstaden gjorde vi på ett disco som hette Atlantic.
Ni bytte bolag till MNW!
— Ja det var 1982 men ska vi vara riktigt noga så kan jag berätta att efter vi gjort den första Mp:n på AMIGO så släppte vi två skivor på Klippan-bolaget POPFABRIKEN. Det var en Lp och en singel men senare under 1982 bytte vi till MNW. Där stannade vi till 1987.
När ni bytte till MNW fick ni TOMAS GABRIELSSON som producent och medarbetare. Vad tycker du han tillfört WILMER X?
— Tomas är väldigt musikalisk vilket en producent måste vara, vi var det däremot inte på den tiden. Så det han gjorde var att tygla oss lite när det skenade iväg och lät alltför falskt. Tomas har betytt oerhört mycket och de här åren har varit mycket värdefulla för oss.
Starten på det nya bolaget blev inte direkt som det var planerat!
— Nej, man kan säga att WILMER X sprack 83. Vår trummis Jalle Olsson, basisten Lennart Nygren och gitarristen Klas Rosenberg hoppade av. Så en bättre start kunde vi ha fått, men vi hade tur och fick tag på bra folk ganska snabbt. Två av killarna lärde vi känna under den tid vi tillbringade i Klippan, det var Sticky Bomb (trummor) och Tomas Holst (gitarr). Basisten Stefan Björk hittade vi hemma i Malmö. Han studerade då till tandtekniker, men vi fick honom på bättre tankar så han hoppade också med i bandet.
Med den nya sättningen spelade WILMER X in singeln ”Kör dig död” som var en viktig skiva och som gjorde att folk fick upp ögonen för skånegruppen. Som en uppföljning gjorde man en kort turné före inspelningen av ”under hot”. Året därpå jobbade man hårt i studion, först kom live-plattan ”Vild” sedan kom ”Tungt vatten”, dessa blev det lite strul med eftersom Holst hoppade av precis innan inspelningen, så Nisse fick spela in det mesta gitarrkompet. Man tog då med Pelle Ossler i bandet och började planera för en engelsktextad skiva.
Varför en platta med engelsk text?
— Eftersom vi bor i Malmö och turnéerna går norrut så blir det väldigt långa resor, så varför inte åka söder ut istället. Eftersom ingen då visste vem WILMER X var ville vi släppa en skiva först. Det enda vi behövde göra var att ändra till engelsk text på tapen. Men det var inte tänkt att den skulle komma ut i Sverige som den nu gjorde. Så missuppfattningen blev stor bland våra fans som nog trodde vi börjat sjunga på engelska istället. Men vi lärde av det misstaget så den andra plattan på engelska, vilken många inte vet om att vi har gjort, har inte släppts i Sverige.
Varför vill du inte att de kommer ut i Sverige?
— För det första så tycker jag att man lurar de svenska skivköparna, för det är ju exakt samma låtar som finns på tidigare plattor. Sedan så tappar texterna en del i dimension för det är inte lätt att översätta dem så det stämmer bra.
Sen blev det en Europa-turné!
— Ja, det är härligt att komma till de här länderna och spela rock’n roll. Det är ett otroligt sug efter den här musiken speciellt i Tyskland och Spanien. Vi fick spela på små klubbar och discon men vi fick i alla fall bevis på att vår musik funkar även där för responsen var otroligt bra.
Har ni planer på att göra någon mer skiva på med engelsk text?
— Som du vet har vi bytt bolag till EMI nu, så vår förhoppning är att EMI:s bolag runt om i Europa ska nappa på vår musik och lansera ”Teknikens under” som redan finns klar med engelsk text. Förutsättningarna är ju bättre nu att vi ska lyckas, men man kan aldrig veta.
Du nämnde nyss att ni har bytt bolag. Var ni inte rädda att EMI skulle gå in och styra er musik?
— Jo, det kanske fanns någonstans i bakhuvudet att risken fanns. Under alla år på MNW fick vi göra precis det vi själva ville. Men det kommer en tid när man tycker att man står och stampar på samma ställe och så fanns en viss besvikelse att inte ”Under hot” nådde ut mer än vad den gjorde. Så beslutet att byta bolag tyckte vi var riktigt.
Så de har inte styrt er musik åt något speciellt håll?
— När man byter bolag får man ju jobba med en massa nya människor, vilket gjorde att bandet fick en kick framåt. Med EMI:s resurser bak oss hoppades vi mycket på den nya plattan. Men det kan ju finnas en risk när man byter bolag att de vill släta ut den musik man spelar och anpassa den mer för en större grupp av lyssnare. Än så länge har vi fått göra som vi velat, men självklart tog de tag i gruppen och ställde krav på oss men det var precis vad vi behövde då. Skivan är inte på något vis censurrerad utan EMI ville bara inte att något halvtaskigt skulle släppas ut. Så här i efterhand tycker jag att skärpan är större på ”Teknikens under” än på förra skivan kanske det är därför den sålt bättre också.
Skivan har ju sålts i 30.000 ex. det är 20.000 fler än ”Under hot”, kan det bero på att ni fick en hitlåt med ”Teknikens under”? För musiken är ju den samma.
— Man kan konstatera att plattan har en bättre kvalité än de vi gjort tidigare. Det är bättre ljud och låtar, detta gör att fler människor kan ta den till sig tror jag. Naturligtvis har låten Teknikens under spelat en stor roll, men vilket som väger tyngst vet jag inte.
Dina texter är ju rent unika inom svensk rock, hur kommer de till?
— Det är en svår fråga att svara på för jag tycker inte de är märkvärdiga. Jag bygger dem på samma sätt som rock’n roll-artister har gjort sen 50-talet, men för att vara svenskt är det lite unikt för traditionen här i Sverige är sådan att antingen ska det vara väldigt allvarligt eller riktigt fånigt. Sedan sätter ju skånskan en viss prägel på det hela, vilket kan vara både en för- och nackdel. När någon hör skånsk rock’n roll på radion kan det nästan inte vara någon annan än WILMER X. Det finns säkert en del som värjer sig och tycker det är lite ovant. Vem vet ”Teknikens under” sjungen av Orup hade kanske sålt tre gånger mer, men det är inget att spekulera i för jag kommer alltid att sjunga på skånska.
Ni kommer med en ny skiva till hösten, hur kommer den att låta?
— WILMER X låter alltid samma, men kraven på en uppföljare till Teknikens under har ju ökat. Det är inget som bekymrar mig något större för, jag har ju inte så mycket att välja på. Vi kan bara spela in de låtar vi har och spela dem så bra som möjligt, sen får vi se hur långt det räcker.
Tyvärr får vi vänta till nästa år för att få höra WILMER X i folkparkerna. Tiden räcker inte till för en turné i år. Vi får nöja oss med en ny Lp i höst, vilket inte är det sämsta det heller.
2025-03-10 kl. 01:40
Hej, förlorade en kompis i alzheimers för ett år sedan. Han hette Magnus Rydell och spelade munspel på min pappas begravning. Drog mig till minnes att han spelat med Wilmer X. Undrar om det var en period eller enstaka tillfälle?
2025-03-30 kl. 22:04
Hittar tyvärr ingen information om det.