Vad har en banktjänsteman, en bagare, en ekonomichef och en lanthandlare gemensamt?
Jo, de kan vara medlemmar i Kenneth & the Knutters, folkparkshjältar på semestern och medelsvenssons på vintern. Det är garanterat väldigt få som inte har hört talas om Vråål-Åke, Pelle Pilsner, Harry Bella Honda och gänget. Jag ringde upp gruppens allsångare Kickin’ Kenneth för att få veta mer om knuttarna.

När startade Knutters?
Vi drog igång 1975, men hette då Colt 45.

Hur tycker du att ni har utvecklats rent musikaliskt sedan dess?
Inte alls. (Ha-ha) Innan vi startade Knutters gällde det att göra så svåra låtar som möjligt. Sedan gjorde vi Knutters och det var liksom jävligt enkelt. Men musikaliskt sett intill den senaste plattan med låtar som “Sexmaskin”, dvs boogie rock and roll och treackordslåtar, ligger ju svårigheten i att få skiten att svänga. Man kan inte göra en plojgrej bra utan musikaliskt kunnande, tror jag. Att skoja kräver en platå att stå på någonstans.

Er publik är mycket bredare än bara knuttar. Varför?
Nja, jag anser inte att knuttar är en smal klick bara, men just i parkerna vill folk höra rock and roll även om det står golfspelare, cyklister eller schackentusiaster på scen och lirar. Jag tror att rock kommer att gå i parkerna i år dvs den rena Status-rocken.

Skall ni ut på turné i sommar?
Nej, det hade vi inte tänkt alls, men vi gör som så att vi tar våra fyra favoritparker och sticker iväg ett par helger för att få träffa grabbarna och ha kul. Hunnebostrand, Kisa och Karlsborg är klara.

Har ni någon skiva på gång?
Nej, ingen nysläppt. De ska släppa samlingsskivan “Bågrock och motorvrål” på CD nu, och det är ju kul.

Skriver ni bara svenska texter?
Ja, och det beror inte enbart på okunnighet utan mest för att vi så sällan spelar för en internationell publik. Om vi ska ut på Englands-turné får vi nog döpa om oss till “Benny & the Bikers”. I början skrev vi lite grann på engelska för rock gör sig väldigt bra på engelska. Sedan kör vi några covers med egna texter t ex “Ballroom Blitz”, “2 4 6 8 Motorway”.

Show och image, vad betyder det för er?
Mycket, men inte mer musiken. Många avfärdar detta och tycker att det är fantastiskt löjligt, men enkel musik är ofta svår att framföra bra. Bakom oss ligger det många års samspelthet och det gör att vi vågar showa.

Har ni framtiden utstakad eller hur brukar ni planera?
Vi har alltid tagit det så här, med kombinerad MC-semester och turné. Det är ingen som tror oss men så är det faktiskt.

Den roligaste spelningen?
Jag tror det var i Karlskoga, men jag är inte säker. Det var mycket folk.

Den värsta spelningen?
Fan vet om du inte såg den. (Undertecknad såg Knutters spela i Sunne för några år sedan då det kom 35 personer och spöregnade). Nej, jag vet inte faktiskt. Vi spelade på Liseberg för 12.000 personer, och det kan ju låta nervöst. Men det är värre att spela för 35 personer för då är det ju verkligen direktkontakt.

Har ni gjort bort er på scen någon gång?
Jodå. I Karlskoga (bästa spelningen) hade de byggt upp en tre meter hög scen och när vi skulle ut på extranumret kommer det fram en kille, kysser mig i pannan, faller på knä och ropar “Halleluja”. Sedan skulle vi köra “Vi ska ha våra bågar kvar” och då skall Pelle Pilsner börja dunka i G på gitarren. Men det hände inget. Så jag vände mig om och frågade; va fan gör du Pelle? Då hade Pilsner missat scenkanten och ramlat ner, för han hade ju solglasögon den dumfan. Så där låg han på backen och blödde med trasig gitarr över sig. Vilken cirkus!
En annan gång hade vi placerat bomber på trumpodiet, för trummisen fyllde år. Problemet var att vi la dit för mycket, så Boom Boom lättade en halvmeter från golvet. Det var inte en cymbal kvar efteråt.
När vi hade hemmaspelning i Örebro skulle Harry Bella Honda showa lite extra. Han gick ner på knä och då gick ledbandet i knät av på honom. Vi trodde ju att han fejkade och bara garvade åt honom. Det var en miss…

Avslutningsvis?
Det finns mycket bra rock i Sverige just nu. Lyssna på Wilmer X, Lolita Pop och Anders Glenmark. Mycket bra. Det var längesedan Sverige hade så mycket bra rock som de har just nu.

Kenneth & the Knutters fanclub:
Box 321
701 46 Örebro

Fotnot: Grabbarna har en grupp vid sidan om som bara spelar Status-covers och de heter helt enkelt: Status Två…