YNGWIE MALMSTEEN Sveriges internationellt mest kända och erkända Rockmusiker besökte nyligen Sverige. Han gjorde 5 mer eller mindre utsålda konserter. Oavsett vad man tycker om hans musik så går det inte att komma ifrån att han är en stor scenpersonlighet. På scen utstrålar han självsäkerhet och karisma. Hans person är ganska omstridd, mycket beroende på en del kontroversiella uttalande han har gjort genom karriären. De senaste åren har han gått igenom åtskilliga svårigheter. Först råkade han ut för en svår bilolycka. Straxt efter det miste han sitt stora stöd när hans mamma RIGMOR gick bort. Som om det inte var tillräckligt blåste hans manager honom på en minst sagt stor summa pengar. Alla dessa motgångar har gjort YNGWIE till en lite ödmjukare person som numer tar lite mer hänsyn till andra personer. Vi på BACKSTAGE fick möjlighet att göra en intervju med YNGWIE i samband med Sverigeturnén. Först kanske vi ska göra en kort presentation av YNGWIE för er som inte känner till något om honom. Han såg dagens ljus i Stockholm 30:e Juni 1963. Han spelade i ett par band i Sverige före han flyttade till USA våren 83. I USA spelade han med STEELER och ALCATRAZ före han bildade sitt eget band RISING FORCE. Till dax dato har han släppt 4 egna Lp-plattor, nämligen “Rising Force”, “Marching Out”, “Trilogy” och “Odyssey”. Medlemmarna i bandet är idag JOE LYNN TURNER – Sång, BARRY DUNAWAY – Bas, JENS JOHANSSON – Keyboards och ANDERS JOHANSSON – Trummor. ANDERS och JENS spelade tidigare i Svenska SILVER MOUNTAIN. Under Sverigeperioden så spelade YNGWIE in en demo tillsammans med dem och det var på så sätt han fick upp ögonen för deras musikaliska kunnande. Nu över till intervjun.

När började du att spela Gitarr och varför?
Jag började lira när jag var 7 år gammal. Jag såg ett program på TV med JIMI Hendrix som jag blev inspirerad av. Min första Gitarr fick jag när jag var 5 år.

Vilka influenser hade du i början?
Influensa? Ja det hade jag mycket också. I början var jag influerad mest av just JIMI HENDRIX och RITCHIE BLACKMOORE. Nu är det mest Klassisk musik.

Före du stack till USA hade du ju ett RISING FORCE hemma i Stockholm i några år. Berätta lite om det bandet!
Jag bildade bandet 1977. Jag hade diverse olika medlemmar, mest kända är JOHN LEVEN, MARCEL JACOBS och IAN HAUGHLAND. IAN var bara med ett kort tag. Vi spelade in en massa demotaper och sånt.

Skrev ni inte på ett kontrakt med ett bolag och spelade in en singel?
Vi spelade in en singel men den släpptes aldrig. Vi skrev aldrig på kontraktet.

Vilka band spelade du i före R.F.?
Jag hade ett band som hette BURN och ett som hette POWERHOUSE. Det var samma stil som nu, jag var ledaren. BURN startade jag när jag var 10 år.

Har du någonsin spelat i ett band tillsammans med en annan Gitarrist?
Jodå för f-n RON KEEL i STEELER spelade ju Gitarr, det trodde han i alla fall. I BURN hade jag också en kompgitarrist.

Hur kom det sig att du åkte till USA och varför?
Det var ju mest för att det inte fanns några direkta möjligheter här i Sverige. Jag fick ett erbjudande av MICK VARNEY. MICK hade en Spotlight kolumn i Guitarplayer så jag skickade in en demo. Han ringde då upp mig och sa att han hade försökt att få tag på mig i flera år. Tydligen hade han haft någon/några av mina gamla demos. Han sa till mig att komma över till USA så skulle han fixa band och sånt som jag kunde lira med.

Berätta lite kort om dina sejourer i STEELER och ALCATRAZ!
I STEELER var jag med i 4 månader. Jag spelade ju på deras Lp, den spelade vi in på 2 veckor. I ALCATRAZ var jag med i ett halvår eller så. Jag spelade med på en studio-Lp och en Live Lp. De plattorna heter “No parole from Rock’n Roll” respektive “Live Sentence”. ALCATRAZ tyckte jag var bra för jag skrev alla låtarna där.

Hade du bestämt dig redan ifrån början att starta ett eget band när du åkte över? När bildade du nya RISING FORCE?
Ja det hade jag. Jag var ju tvungen att börja någonstans men så småningom hade jag bestämt mig för att “starta eget”. RISING FORCE bildade jag i slutet av 84.

Du har ju haft en del omsättning på medlemmar. Är du svår att jobba med?
Nejdå. Det har berott på många olika anledningar att medlemmarna har försvunnit. Jag är väldigt nöjd med dagens band.

Vilka starka sidor har övriga medlemmar?
JENS och ANDERS har många starka sidor. Dels är de extremt bra musiker men även bra vänner. De är schyssta som personer. Nya basisten BARRY DUNAWAY kommer ifrån PAT TRAVERS. Han är jävligt bra. JOE är också bra.

Du var/är ju BLACKMOORE-fan. Var det p.g.a RAINBOW-kopplingen du tog med JOE LYNN TURNER i bandet?
Nejdå inte alls. Det var JOE som kom till mig och ville vara med.

Skriver du all musik själv eller hjälper de andra till?
Jag skriver allting själv.

Är du nöjd med senaste Lp’n Odyssey? Hur mycket har den sålt?
Ja det är jag faktiskt. Till vissa låtar har jag tagit och dammat av lite äldre grejer. Den har väldigt omfattande material. Det är allt ifrån Hårdrock till mer kommersiellt, från väldigt tungt till betydligt snällare. Jag tycker att det är en bra skiva helt enkelt. Den har sålt ungefär en miljon worldwide.

Hur tycker du att din musik har utvecklats genom dina 4 plattor?
Musiken är lite bredare nu, det är mer riktiga låtar. Det är för att jag vill ha det så. Jag är ju låtskrivare och gillar att skriva låtar. Det är inte för att någon har sagt till mig att göra det.

Hur har turnén gått hittills? Hur länge har ni varit ute och hur långt har ni kvar?
I Mars började vi att turnera i Amerika och Kanada, det följdes av en Japanturné. Europaturnén har varit otroligt framgångsrik, varenda gig har varit utsålt. Sista spelningen gjorde vi i Stockholm den 19:e December. I Januari åker vi till Sovjet för en turné där. Det blir 12 gig i Moskva och 11 i Leningrad. Det blir kul.

Känns det viktigt för dig att spela i Sverige?
Ja det var faktiskt en oerhörd känsla. Det är skönt att komma hem och visa vad man går för. Jag känner mig fortfarande som Svensk.

Följer du med något vad som händer på den Svenska musik fronten?
Det kan jag inte direkt säga att jag gör. Jag bryr mig inte värst mycket om musikfronten överhuvudtaget. Jag lyssnar nästan bara på Klassisk musik och MOTÖHEAD. Inte på MOTÖRHEAD annars var det rätt. Jag lyssnar nästan aldrig på musik överhuvudtaget.

Tar du illa upp över allt skitskriveri som har varit om dig?
Jag tycker att det är jävligt synd och väldigt obefogat. Å andra sidan bryr jag mig inte. Om en kossa står med en massa flugor omkring sig så sjasar den iväg dem med svansen. Även om kossan blir sne’ på flugorna så står den inte och skriker på dem. Det är ungefär så jag känner angående de som skriver.

Beskriv dig själv som person!
Det är ju alltid svårt. Jag skulle vilja säga att jag är en väldigt mångfasetterad person. Väldigt ambitiös och generös. Om jag får säga det själv framförallt generös. Allvarlig och jävligt skojig på samma gång. Jag har många olika sidor.

Hur är du som musiker då?
Väldigt mångfasetterad där också. Men mest ambitiös och väldigt seriös.

Förr kunde du öva upp till 10 timmar om dagen. Hur mycket övar du nu?
Ingenting.

Finns det några musiker som du är imponerad av?
Jag gillar ALLAN HOLDSWORTH väldigt mycket och även JOHN MCLAUGHLIN. När det gäller Hårdrock är jag faktiskt inte imponerad av någon.

Hur vill du helst bli ihågkommen?
Som musiker, Gitarrist och låtskrivare, det känns lika viktigt. Gitarrist ligger mig nog ändå varmast om hjärtat. Låtskrivandet är ju också väldigt viktigt. Jag tycker att det är synd att folk inte är insatta i att jag är låtskrivare.

Hur ser era närmaste framtidsplaner ut?
Först ska vi göra Sovjet-turnén. Efter det ska jag rota ner mig någonstans och börja att skriva låtar. Sen blir det en ny Lp och en ny turné.

Det har ju ryktats att du eventuellt ska flytta hem till Sverige. Blir det något av med det?
Det vet jag inte ännu. Just nu bor jag ingenstans men jag har en jävligt fin resväska. Den är väldigt stor men det är svårt att få in biljardbordet.

YNGWIE MALMSTEEN PLAYLIST

N. PAGANINI — 24 Kapriser
GENESIS — Selling England by the Pound
KANSAS — Point of No Return
DEEP PURPLE — Made in Japan
JIMI HENDRIX — Axis Bold as Love