Kvinnlig hårdrock har hittills haft det väldigt svårt att bli accepterad. Då ska vi absolut inte prata på svensk tjejmetall som närmast har betraktats som ett stort skämt. Nu skymtas en ljusning på horisonten i båda fallen. När det gäller svenska hoppet så ställs det i första hand till Göteborgs bandet ICE AGE. Bandet består av SABRINA KIHLSTRAND på sång och gitarr, PIA NYSTRÖM – gitarr, VICKY LARSSON – bas och TINA STRÖMBERG på trummor. Musiken är inte som det är lätt att tro slätstruken Poprock utan kraftfull Metall som kan placeras i Trash-facket. Att tjejer kunde vara så brutala och fulla av energi i en live-situation det trodde jag aldrig, iallafall inte tills jag upplevde hur det var att bli överkörd av ICE AGE-expressen. Efter den upplevelsen var en intervju på sin plats, svaren stod PIA för.

NÄR BILDADES BANDET OCH MED VILKEN UPPSÄTTNING?
— I januari 85 träffades jag och SABRINA och började skriva låtar ihop. Efter ett par månader fick vi tag på TINA. Sabbe’s syster gick med på bas, de två hade spelat ihop i ett band tidigare. Vi hade ingen sångerska. Vi letade länge, det var ett par som provsjöng men det lät inte så bra. Till slut började Sabbe att sjunga och det lät betydligt bättre. Dagens sättning blev komplett i oktober 86 på Tinas födelsedag.

VAR DET FÖRST DÅ NI BÖRJADE SATSA ORDENTLIGT?
— Det kan man säga. Från början hade åtminstone jag och Sabbe den inställningen att vi ville komma någonstans med musiken. Musiken kändes bättre när Vicky kom med för Sabbe’s syster hade inte samma ambitioner som oss andra. Det var viktigare med killar och sånt. Vicky tyckte musiken var viktigast. Dessutom hade vi utvecklat musiken till att låta lite råare, så det blev mer ICE AGE när Vicky kom med.

BESKRIV BANDETS 4 MEDLEMMAR!
— Det var svårt. Jag och Sabbe skriver allt material så vi är den musikaliska motorn i bandet. Alla i bandet gillar den typ av musik vi spelar även om vi har lite varierande musiksmak i övrigt. Tina är den typiskt utåtriktade typen som har lätt att snacka med folk och tycker om att ha telefonkontakt och sköta den biten av bandet. Vicky är mest ett påhäng, (ha-ha). Alla bidrar till bandet på olika sätt.

VILKA INFLUENSER HADE NI NÄR NI STARTADE OCH VAD LYSSNAR NI PÅ IDAG?
— Själv lyssnar jag mycket på Maiden och Rush. Sabbe gillade en del Judas Priest. Jag var den första som blev intresserad av Metallica. Jag hörde live-versionen av Seek & Destroy så jag sprang ut och köpte Lp’n. De andra tyckte jag var dum i huvudet som lyssnade på den smörjan. Jag spelade de taperna så var hemma hos mig, så till slut tyckte de det var bra, fast det tog emot att erkänna. Från att ha varit i en period när jag bara hörde på Thrashband så har jag det sista halvåret börjat att lyssna på lite mer varierad musik. Man måste lyssna på annat annars låter man som kopior. Jag hinner egentligen inte att lyssna på så mycket musik längre.

HUR VILL DU BESKRIVA ER MUSIK?
— Vi börjar att dra mer åt det tekniska hållet, det är kul att experimentera med luriga takter. Ibland låter det nästan lite Jazzigt om vissa ackordgrejer vi gör. Det vi verkligen går in för är att behålla energin och råheten så att det är brutalt hela tiden. Samtidigt lägger vi in tekniska finesser så att det blir intressant att lyssna på. Plus att det måste vara melodiöst hela tiden så att det är något man kan komma ihåg och kanske gå och nynna på.

HUR HAR MOTTAGANDET VARIT PÅ ERA 2 DEMOTAPER?
— Den första “General Alert” har varit med i en fruktansvärd massa Fanzines och Magazines över hela världen. Vi har varit med i en del olika tidningar och då har andra tidningar läst om oss och sedan hört av sig i sin tur. Vi har nog sålt 14-1500 ex av “General Alert” demon och det är fortfarande folk som beställer den. Vi har sålt tapen i alla världsdelar utan Afrika. Den nya demon var avsedd enbart för skivbolagen. Vi åkte ju nyligen på turné och då tyckte vi det vore roligare om vi hade med oss något nyare än “General Alert” att sälja. Så nu är den officiell.

ÄR IMAGEN VIKTIG?
— Den är totalt oviktig. Eftersom vi är någotsånär duktiga på att spela så tycker vi att folk ska lägga märke till det i första hand. Vi bryr oss inte.

HUR TYCKER NI ATT DET ÄR ATT VARA TJEJER I BRANSCHEN? BLIR NI ACCEPTERADE AV MUSIKER OCH PUBLIKEN?
— Jag tycker vi har blivit väldigt väl mottagna och accepterade. Vi har ju spelat tillsammans med en hel del olika manliga band och jag tycker att alla har behandlat oss väl. Speciellt kommer vi bra överens med CANDLEMASS. Vi känner oss som polare och kollegor med dem.

FÅR NI ALDRIG HÖRA KOMMENTARER OM ATT LÄTTA PÅ KLÄDSELN ELLER ANDRA SPYDIGHETER?
— Vi har hört spridda kommentarer men det var faktiskt ett tag sedan. Det verkar ha mattas av. Det hör ju till att någon ska skrika det för det har man ju läst i alla tidningar. Det är såpass lite så det är inget att bry sig om.

VAD TROR NI DET BEROR PÅ ATT INGET KVINNLIGT HÅRDROCKBAND HAR LYCKATS ATT BLI STORA?
— Det finns 2 anledningar. Först och främst har de inte varit tillräckligt bra. För det andra så har de inte haft de rätta ambitionerna. Många tjejer som jag har varit i kontakt med eller som jag har spelat med har inte tyckt att musiken har varit tillräckligt viktig. De har blivit kära och skaffat barn eller något i den stilen istället för att syssla med musik även om de har haft jättetalang.

VAD HAR NI I ICE AGE SOM TALAR FÖR ATT JUST NI SKA LYCKAS?
— Vi har hittat en bra kombination av musiker vilket inte är det lättaste. Alla är inne på samma musikstil, ganska duktiga och vill inget hellre än att lyckas med musiken. Skulle man träffa en kille så är det ingen som tycker att det är viktigare.

THE RUNAWAYS GRUNDARE KIM FOMLEY HAR VISAT STORT INTRESSE FÖR BANDET. BERÄTTA OM DET!
— Vi fick ett vykort ifrån KIM FOWLEY som hade läst om oss i diverse tidningar. Han ville att vi skulle skicka material. Vi var lite tveksamma men till slut gjorde vi det i alla fall. Han blev tydligen eld och lågor och kastade sig på telefon till en kille som heter DAVE MAILE. DAVE är en manager på ett nyligen startat managementbolag i England. DAVE ringde upp oss och talade om att KIM och även han själv var intresserade. Sen ringde även KIM. Han målade upp visioner av Japan och USA-turnéer, att vi skulle bli jättekändisar på nolltid. Vi fattade ju att det var överdrivet men var fortfarande intresserade av vad de hade att erbjuda. De kom över till Sverige och tillbringade en hel del tid med oss. KIM är väldigt intresserad av att tjäna pengar, det är i stort sett det enda han är intresserad av. Efter ett tag förstod vi med hjälp av DAVE att han var ute efter att sälja oss till högstbjudande skivbolag så att han kunde roffa åt sig så mycket pengar som möjligt själv. Han var inte speciellt intresserad av att själv satsa pengar i bandet. Vi tyckte att det i så fall var bättre att vi tog den långa vägen genom små oberoende skivbolag, långa klubbturnéer och allt vad det är frågan om. Skitsamma bara vi får göra det på vårt eget sätt så att vi slipper känna oss lurade. DAVE tyckte vi gjorde helt rätt och han är fortfarande med i bilden.

HAR NI SKRIVIT PÅ NÅGOT KONTRAKT ÄNNU? OM INTE FINNS DET NÅGRA BOLAG SOM HAR VISAT INTRESSE?
— Nej vi har inte signat något ännu. Det finns faktiskt ett antal intresserade bolag. Vi spelade på Marquee den 23:e November. Det var en del skiv och publishingbolag där. En del av dem pratade med DAVE efteråt. Vissa av de riktigt stora bolagen har börjat att visa intresse. De har kommit fram till att ICE AGE kan vara något. Är vi desperata på att få göra en skiva så kan vi skriva på ett kontrakt om en vecka. Vi bryr oss inte om att skriva på något nu, vi avvaktar och ser hur det går. Förhoppningsvis gör vi en längre turné i mitten av Februari till slutet av Mars. Då kommer vi att spela på Marquee igen och då kommer de bolagen som är intresserade att komma dit.

FÖR ATT VARA ETT ÄNNU SÅ LÄNGE OSIGNAT BAND HAR NI FÅTT OTROLIGT MYCKET UPPMÄRKSAMHET I PRESSEN, SPECIELLT DÅ I UTLÄNDSK HÅRDROCKPRESS: HUR KÄNNS DET?
— Det är nästan så att man häpnar själv. F-n det är ju inte klokt det här. Jag har aldrig varit med om/sett att ett osignat band har gjort så här mycket press. Man blir ju lite fundersam över hur det kommer sig. Men det är ju inte vi som har bett och bönat om att få vara med. Det är ju tydligen många som är intresserade av oss, det märkte vi på turnén vi gjorde. Fast vi inte har gjort någon skiva så finns det en massa folk som vill se oss. Sen finns det så vitt jag vet inget band som är lika oss. Musiken vi spelar, att vi är tjejer och kommer ifrån Sverige. Det är ovanligt.

BERÄTTA OM ER NYLIGEN AVSLUTADE ENGLANDS/HOLLANDSTURNÉ!
— Det började inte speciellt bra. Första spelningen var i Birmingham och de hade inte gjort någon som helst reklam, inga affischer någonstans. Vi blev ju besvikna när vi kom in och såg att scenen var 2 cm hög. Vi blev ju snopna och tänkte vad har vi gett oss in på, ska resten av turnén bli sån? Det kom inte så mycket folk men de som var där gillade det. Annars kom det folk och det var inga problem. Marquee-spelningen var ju värst för det var då vi hade störst press på oss eftersom vi visste att det var mycket branschfolk där. Det var den mest lyckade spelningen, alla tyckte det var sketkul. Ljudet var bra och det var mycket folk så det var himla kul att spela. Allt som allt gjorde vi 8 spelningar, 6 i England och 2 i Holland. I Newcastle var vi förband till CANDLEMASS annars headlinade vi alla spelningar själva.

FÖRE DET GJORDE NI JU OCKSÅ EN KORT SVERIGETURNÉ MED CANDLEMASS. HUR GICK DET?
— Det var så kul att det var otroligt. Vi trodde inte det var en sån respons i Sverige. Det var många som hade hört talas om och kände igen oss. På ett ställe stod det folk med ICE AGE banderoller. Sånt blir man väldigt glad över. Det var en del som följde med på turnén och kollade på flera spelningar. En del hade rest ifrån Norge och Skåne, då blir man verkligen glad. Att spela tillsammans med CANDLEMASS var ju suveränt, de är j-t schyssta. De gjorde allt för att vi skulle låta bra.

HUR SER ERA NÄRMASTE FRAMTIDSPLANER UT?
— Som jag nämnde tidigare planerar vi en 6 veckors Europaturné. Vi funderar på att spela in en demo med 2-3 låtar i Januari att ha i bakfickan ifall bolagen visar intresse. De vill säkert höra mer material i så fall. Sen ska vi starta upp vår Fanklubb på riktigt. Vi har haft det på gång ett tag men det har gått långsamt för de flesta av oss jobbar ju. Vi tänkte vi skulle fixa lite nya Merchandisegrejer.

ICE AGE
Konvaljegatan 1c
417 18 Göteborg