EUROPE var ju nyligen på Sverigebesök. Före Göteborgskonserten fick vi en pratstund med basist JOHN LEVÉN. Många har nog fått uppfattningen att JOHN är en tystlåten lite butter kille. Det är helt fel för JOHN är en skämtsam kille som har mycket att säga. Han håller kanske inte låda som de andra killarna men när han säger något finns det desto större anledning att lyssna. Det blev en intressant pratstund så fortsätt att läsa!

När startade EUROPE eller FORCE som ni hette då? Med vilka medlemmar?
Jag var själv inte med i den första upplagan av bandet som bestod av PETER OLSSON – Bas, JOHN NORUM – Gitarr, JOEY TEMPEST – Sång och TONY RENO – Trummor. Det var PETER som satte ihop FORCE 78 eller 79. De höll på ett år sedan sparkade de PETER, som startade bandet. Då kom jag med.

Vad gjorde du före du började i FORCE?
Min första bas fick jag när jag var 13-14 år. Jag spelade i olika lokala band. Jag spelade bl.a några månader i YNGVE MALMSTENs band. Det var inte många som stod ut att vara med honom speciellt länge. Alla tror att han sparkade sina medlemmar men i själva verket var det så att de stack. Han var en ganska svår kille att jobba med. För min del var det inte så svårt att jobba med honom men vi hade så mycket strul med att få tag på trummisar och sångare.

Hur kändes det kvällen ni vann Rock-SM?
Det var oerhört upphetsande om man säger så. Vi hade ju absolut inte räknat med att vinna. Det var JOEYs dåvarande tjej som hade skickat in kassetten. Vi visste inte ens om att vi skulle vara med i tävlingen. Jag låg i lumpen då och hade oerhört svårt att få permission för att spela. Vi tänkte att om vi gör det här kanske vi kommer med i TV.

Hur stor betydelse har Rock-SM segern haft för er?
Det var ju själva genombrottet. Vi fick ju spela in en platta tack vare den. Det var ingen som trodde att den skulle sälja men det gjorde den. Innan det hade alla skivbolag sagt åt oss att sjunga på svenska. Det var samma sak i YNGVE’s band som i FORCE. Skivbolagen sa exakt samma sak, sjung på svenska så får ni skivkontrakt. Vi träffade ju också vår manager TOMAS ERDMAN genom Rock-SM. Det är inte säkert att vi hade varit där vi är idag om vi inte vunnit.

Varför lämnade TONY REND bandet? Har ni kvar kontakten med honom?
Det var dags för en ny trummis helt enkelt. Jag har träffat honom någon gång. Han spelade i ett danskt band GEISHA. Han spelade bl.a. in en platta med dem.

Hur fick ni tag på IAN HAUGLAND o MIC MICHAELI?
IAN var ju också med i Rock-SM, i ett band som hette TRILOGY. Vi såg honom där och i andra lokala band hemma i Väsby på små musikfester och lokala galor. Han var känd som en mycket bra trummis. Han var mycket mer flippig på den tiden. Då spelade han mest RUSH-influerad musik. Han sjöng också. En trummis som sjunger är ju inte så vanligt. Vi kom ihåg honom när vi behövde en trummis. Han var på oss när vi träffades i musikaffären och undrade om vi kände till något band som behövde skinnplågare. Han kom med strax efter det att vi spelade in “WINGS OF TOMORROW”. MIC var inhyrd musiker till att börja med. Vi visste inte om vi skulle ta med en keyboardist som permanent medlem eller ej. Han var med på en turné där han stod lite undanskymd vid sidan av. I samma veva vi tog med IAN tog vi med MIC också.

Ge oss er version av varför JOHN NORUM slutade!
Jag vet att han sagt en del mindre trevliga saker om oss. Vi vill inte göra samma sak. Jag skulle kunna berätta världens stories men det vill jag inte. Han lämnade bandet eftersom han tydligen ville göra solokarriär. Det var ingen som protesterade direkt för det kändes rätt, vi passade inte ihop längre. Det var fyra killar som jobbade som ett band och en kille som jobbade för sig själv.

KEE MARCELLO, varför valde ni honom?
JOEY skrev ju låten för SWEDISH METAL AID. Det var första gången vi kom i kontakt med honom. JOEY jobbade lite med honom samtidigt som vi spelade in “THE FINAL COUNTDOWN”. Vi har alltid tyckt att han var en bra gitarrist. När JOHN hade bestämt sig för att lämna bandet var vi tvungna att hitta en bra gitarrist fort. Vi kom alla upp med KEE MARCELLO. Vi skaffade då nya EASY ACTION Lp’n bakvägen före den kommit och lyssnade på hur han spelade. Det fungerar mycket bättre nu. Alla jobbar åt samma håll och tillsammans.

Vad är det i er musik som tilltalar folk? Ser ni er själva som ett hårdrocks-band?
Jag skulle säga att vi är ett Hårdrockband. Det är många som säger att vi inte är det. Det är grabbar som lyssnar på METALLICA och sånt. Jag tror att det som tilltalar folk är att det är heavy samtidigt som det är fina melodier, starka melodier. Det är sånt som fastnar i huvudet på en. Vi försöker att vara breda.

Hur tycker du att ni har utvecklats musikaliskt genom åren?
Vi har turnerat väldigt mycket. Det blir man starkare som band av samtidigt som man blir tajtare av att spela tillsammans. Vi har blivit bättre musiker allihop av att spela så mycket. KEE har tillfört mycket. Han är en bred gitarrist, har jobbat mycket som studiomusiker. Det han spelar med oss är ju mest heavy men han är jätteduktig på att spela Jazz och sånt. Vi har lärt mycket av honom. Han är ju också äldst i bandet.

Senaste Lp’n “OUT OF THIS WORLD” skiljer sig en del från “COUNTDOWN” var ligger den största skillnaden?
Det är tyngre låtar och bättre produktion. Man hör alla instrumenten glasklart.

Berätta mer om “OUT OF THIS WORLD”!
Vi började spela in i en studio i London som heter Townhouse. Trumrummet dög inte åt vår producent så vi sköt på inspelningen. Vi sa: vilket bra trum-sound. Han sa: det är inte riktigt bra, det kan bli bättre. Så han bokade en ny studio. Det blev fetare trumljud i den nya studion. Först repade vi en månad. Sista veckan kom producenten in och skulle hjälpa till. “Vad gör jag här” sa han, vi syns i studion om en vecka. Vi hade repat så hårt att allt var klart. Producent var RON NEVISON. Han valde oss och det var smickrande. Vi är nöjda med honom men tycker om att byta så nästa gång blir det någon annan. Vi har pratat på att eventuellt producera själva. Vi var rätt slöa när vi spelade in plattan, rättare sagt var han slö. Normalt går man in i studion 12 på dagen, då brukar man hålla på till väldigt sent. Han ville gå hem 6 varje dag. Jag och IAN var klara på 6 dagar. Trummor och bas är första eller andra tagningen. I och med att han ville gå hem så tidigt höll vi på två månader till. Vi startade i Februari och var klara i April. Studion blev till slut Olympic som är en gammal beryktad studio där bl.a ROLLING STONES har spelat in.

Hur mycket har “COUNTDOWN” och “OUT OF THIS WORLD” sålt?
“COUNTDOWN” har sålt 6 mijoner nästan 6,5. Det är helt okej. “OUT OF THIS WORLD” är uppe i 2 miljoner. Vi har inte fått någon riktig smashhit som “The Final Countdown”. Somliga tycker att 2 miljoner är en flopp men vi tycker att det är bra. Vi har precis släppt en ny singel “Let the Good times Rock”. Vi har också spelat in en video till den låten. Det gjorde vi på Budokan i Japan. Det är första videon efter “Countdown” som är live. En kanonvideo!

Tillåter JOEY inte er andra att bidra med material till skivorna?
Jodå men hans låtar har alltid varit starkast. Det är absolut inte så att han säger “jag skriver låtar, det får inte ni göra”.

Skriver alla bandmedlemmar låtar privat?
Jag personligen skriver inte. Inte heller IAN, det är lite svårt att banka fram låtar på trummor. Det kan hända att jag kommer att börja skriva låtar framöver. Inför nästa platta har vi börjat skriva mer ihop. Vi är i stort sett överens om låtarna som hamnar på skivorna.

Hur har turnén gått hittills?
Mycket bra. I Sverige har det varit utsålt överallt. Det är 6:e spelningen idag. Tidigare har vi spelat i Malmö, Jönköping, Gävle, Umeå och Karlskoga. Vi spelar i Stockholm imorgon. Efter det blir det Helsingfors på söndag. Europaturnén började ju i Malmö så vi har 3,5 månader kvar på den. Det blir den längsta och största Europaturnén som någonsin har gjorts. Jag tror vi bräcker MIKE OLDFIELD. Han gjorde 51 spelningar, vi gör 52. Vi slår honom med en, vi la till en bara för att slå honom (Ha Ha). Efter Europaturnén vet vi inte. Det beror på hur den nya singeln går i USA. Vi vill naturligtvis åka till USA. Vi startade ju hela turnerandet i USA i Augusti och September. Vi spelade Special Guests till DEF LEPPARD. Det var otroligt kul. Vi spelade på ställen som heter “The Sheds” som ser ut som Folkparker, fast modell gigant. Det var utsålt överallt, mellan 20-30000 personer på varje ställe. Det var den mest succéfulla turnén i USA under 88, just den delen av LEPPARD turnén som vi var med på. Vi gjorde 40 spelningar ihop. Monsters of Rock turnén gick ju samtidigt, den döpte de om till Hamsters of Rock.

Ni var ju nyligen i Indien och spelade. Hur var det?
Indien var väldigt eländigt. När vi kom dit låg det folk och krälade på gatan. Som svensk är man absolut inte van vid sånt. Det bor 9 miljoner i Bombay varav 5 miljoner ligger och krälar på gatan. Vi blev magsjuka allihop. Själva spelningen var kul. Det var ungefär 50000 personer. Vi hade NAZARETH som förband. Det är ett av våra gamla favoritband så det var kul att ha dem som förband. Vi stod där och diggade när de spelade. De verkar fortfarande att ha kul fast de inte alls är kända längre. De firar 20 års jubileum i år. Vi tycker som de, att vi bryr oss inte om ifall vi får åka runt och spela på klubbar bara vi har kul. Från Indien åkte vi till Japan där vi gjorde 7-8 spelningar, varav 2 på Budokan. Det var kul. GUNS’N’ROSES var där och kollade oss. De var klart imponerade. Efter det åkte vi till Taiwan. Vi gjorde första Rockkonserten någonsin i Kaohsiung. Först spelade vi i huvudstaden Taipei.

Prioriterar ni USA? Vilka länder går ni hem bäst i just nu?
Nej vi prioriterar inte USA. Fast självklart vore det kul om vi kunde breaka där. Bäst just nu går vi nog hem i Sverige, Italien och Spanien.

Skiljer sig publiken mycket från land till land? Hur är en Svensk publik?
I Japan är de väldigt disciplinerade. Numer får de stå upp men de får absolut inte byta plats. Efter låten blir det ett “utbrott” med applåder o.s.v, sen blir det knäpptyst till påannonsen av nästa låt. De vill inte missa något, de lever verkligen med. Det är inte som i Italien där de bara står och skriker. Man kan se vad de har käkat. Man ser nästan köttbullarna där de ligger och skvalpar i stora feta kärringar. De är helt hysteriska. Svensk publik är alltid mycket bra. De förstår ju Rock’n Roll. Svensk publik är känd utomlands som en bra publik. Det är alltid kul för utländska band att åka till Göteborg och Stockholm för att lira. De flesta band tycker om Sverige. De tycker Sverige är suveränt, mest betonar de väl kvinnornas utseende. Det är ju synd att klaga.

Varför flyttade ni utomlands?
Du får snacka med FELDT om det. Det är skattegrejer helt enkelt. Vi hade helt enkelt inget val för under de år vi inte sålde så mycket plattor hade vi byggt upp mycket stora skulder. Vi har haft enorma skulder som vi precis har blivit av med.

Så bankböckerna är inte välfyllda?
De börjar komma lite nu.

Var bor ni nu?
Vi har precis köpt ett hus tillsammans. Det ligger i Västindien nedanför Bahamas. Det heter Turks och består av tre små öar. Vi är ju inte lediga så ofta men det passar bra att vara där en vecka då och då. Alla bandmedlemmarna har inte ens sett huset. Jag var den första som såg det. Jag åkte dit en vecka mellan USA turnén och en Europapromotionsväng. Var där en vecka och slappnade av. Vi har en tam delfin som är ganska kul att leka med.

Försöker ni att hålla koll på vad som händer i Sverige?
Det är väldigt svårt. Vi dyker ju upp med jämna mellanrum i Sverige. Då får vi reda på vad som har hänt. Förr visste man alltid vad som gällde i Sverige. Nu kommer man hit och det är nya skämt som varit på Tv typ KURT OLSSON, man fattar ingenting. Vi har ju tappat greppet lite när det gäller vad som händer.

Förutom turnén hur ser era närmaste framtidsplaner ut?
Det hänger alldeles på singeln. Vi har fått erbjudande ifrån Sydamerika att åka dit och spela, vilket är intressant. Det beror på hur fort de vill ha oss i Staterna. Vi har ju en manager i Staterna som avgör när det är dax. Han heter HERBIE HERBERT och är en av de tyngsta snubbarna i branschen där. Han har varit manager åt SANTANA och JOURNEY.

Har ni bestämt ännu när ni ska spela in nästa Lp?
Nej men vi har rätt mycket idéer som vi jammar på. Det formligen sprudlar av kreativitet.