Folk vantolkar ideligen deras namn. Deras musik förväxlas oupphörligen med Death Metal. De ligger på ett skivbolag som inte promotar dem. Men LEFT HAND SOLUTION är nöjda med tillvaron ändå.

Left Hand Solution. Smaka riktigt ordentligt på namnet.
Vilka associationer det än väcker, så har bandet onekligen råkat ut för en del misstolkningar på grund av sitt namnval.
— Många rynkar pannan vid blotta åsynen av vårt namn. “Left Hand Solution”, “vadå?”, “runka med vänster hand?”… Givetvis! svarar vi då, skrattar basisten Peter Selin på en telefonlinje mellan Stockholm och Sundsvall.
Och det är inte bara namnet Left Hand Solution som missuppfattas med jämna mellanrum. Bandets ödesmättade, gotiska doomhårdrock får ofta av någon besynnerlig anledning stämpeln… Death Metal!
— Ha ha, jo, det har ju hänt mer än en gång, kommenterar Peter. Det är många som aldrig ens har hört oss, som tror att vi spelar dödsmetall och att vår sångerska sjunger med någon slags Black Metal-röst. Vid ett annat tillfälle, när vi spelade med Unleashed här i stan, kom det fram en kille efter konserten och utbrast “schysst death ni lirar!”.
Se där, se där. Ar det månne namnet som återigen spökar då mången (ovetande) dödsmetallare kanske relaterar Left Hand Solution till Entombeds “Left Hand Path”?
— Ja, det stämmer nog. Men det ligger ju faktiskt någonting i det där. Left hand path är magikerns väg — att man ska tänka själv och inte lyssna på andra vad de säger och tycker att man ska göra. Left Hand Solution måste då vara lösningen på problemet — något i stil med att lösa det själv, tänka själv och att gå sin egen väg.

Kvinnlig vokalist

Left Hand Solution har idag existerat som band i fyra år, och den nuvarande line-upen består utöver Peter av Mariana Holmberg (sång), Erik Barthold (trummor) och Jocke Mårdstam (gitarr) — som är den ende kvarvarande originalmedlemmen.
Left Hand Solution har däremot inte alltid haft en kvinnlig vokalist. På bandets första demo “Dwell” (1992) hade de en manlig sångare, som sedan hoppade av med motiveringen att “det blev för seriöst”. Att det sedan blev en tjej som tog över sången var mest en slump.
— Vi prövade flera sångare, men det var ingen som riktigt passade in. Det var när Jocke åkte ned till Stockholm sommaren 1992, för att se Nirvana, och där stötte han på Kicki Höijertz och föll för hennes vackra stämma, som idén om en sångerska kom upp. Dessutom visade det sig att hon bodde i… Sundsvall! berättar Peter.
Kicki testades på ett par repningar, godkändes och förevigade sin fagra locktoner på bandets bidrag till en samlings-CD “Metal North” (1992), samt den efterföljande demon “Falling” (1993) och slutligen på debutalbumet “Shadowdance” (1994). Strax efter det att skivan letat sig ut i skivbutikerna beslutade hon sig dock att bosätta sig permanent i Stockholm, hoppade av bandet och ersattes, efter ett idelt sökande efter en likvärdig sångerska, av Mariana.

Obefintlig promotion

“Shadowdance” har fått övervägande fin kritik, och att plattan är släppt på ett litet bolag, Massproduktion, som inte står för någon större promotion utav sina releaser, tycks bekymra Left Hand Solution föga. De har faktiskt inga som helst planer på att byta skivbolag, även om de skulle få chansen.
— Helst vill vi släppa vår nästa skiva på Massproduktion också. Det är ett jävligt bra bolag, även om Mats Hammerman, som håller i trådarna, inte direkt gör någon reklam för sina utgåvor. Men vafan, vi känner honom och han är en trevlig kille. Och eftersom vi nästan bor grannar är det bara att gå och spöa honom om han jävlas! flinar Peter.
Ett annat band i Massproduktions stall är folkmusiksgänget Garmarna, vilka har skördat stora framgångar med sin platta “Vittrad” både i Sverige och utomlands, under fjolåret. Där ser man att en stor uppbackning från sitt skivbolag ibland inte är allt!
Left Hand Solution har egentligen alla chanser i världen att ta sig upp emot stjärnhimlen. Trots allt.