LIFELESS IMAGE är ett av dom få band som fortfarande existerar sedan jag gjorde det första numret av ABNORMALCY och så har dom behållt sin stil. LIFELESS IMAGE spelar bra aggressiv US-Hardcore som ledde dom till ett kontrakt på WOUNDED Records och kort efter det så släpptes debut CDs “Sidetracked”. Det verkar vara ganska många nya Hardcore-killar som tror att LIFELESS IMAGE är ett nytt trendigt Hardcore band, men där är det stop. LIFELESS IMAGE bildades redan 1990 och har förutom “Sidetracked” släppt två demos, “Victimized” och “Reflections Of Life”. LIFELESS IMAGE kommer förövrigt att medverka på WOUNDED Records Icing samling med låten “Empty Words”. När jag ringde upp basisten Magnus så passade jag även att fråga lite om hans nystartade skivbolag 1:st UNIT Records som i dagarna släpper en split-CDs, “Ticket To A Better Place” W/ LIFELESS IMAGE och PASSAGE 4. Och även om READ ALL ABOUT IT som var ett fanzine som Magnus höll på med under en period, men som tyvärr lades ner.

Ni startade ’90 och har spelat nästan samma stil hela tiden, vad tror du det beror på att ni har behållt eran stil och inte blivit något annat?
Det är väl den här stilen vi har gillat, alltid. I alla fall jag, Kenta och Törna har alltid varit inne på den här stilen, vi fastnade ju för sådan här stil långt innan vi började spela den. Det är det som känns så rätt vi, har liksom aldrig varit sugna på att spelat Metal eller Punk eller vad fan som helst. Även fast jag har lyssnat på mycket konstigt genom åren, det är väl det.

Ni har strulat en del med trummisar, först så kickade ni Lenin och nu Figge och tog sedan med Jocke (PASSAGE 4), varför har ni kickat dom andra och hur funkar det med Jocke?
Jo, vi kickade dom andra för det första för Lenin var så jävla dåligt och Figge var inte intresserad, han var aldrig intresserad av våran musik. Han gjorde det mest för att vi var kompis med honom och sen så vart vi så jävla avundsjuka på att PASSAGE 4 lät så bra så vi ville ha honom (Jocke). Rent musikaliskt funkar det jävligt bra, men det har varit lite struligt. Det har varit lite dålig inspiration. Men Jocke, vi är hel nöjda med honom.

Jag tycker att ni har en egen stil, vad tycker du själv att ni låter som, influenser?
Man är ju influerad, till LIFELESS IMAGE så är det influerat av US-Hardcore. Men för det har man ju lyssnat på allt möjligt konstigt. Vi låter väl inte Svenskt i alla fall, men jag vet inte. Det låter USA-influerat fast vi låter inte som något speciellt band, jag vet inte.

När ni startade LIFELESS IMAGE ’90, vad trodde ni då att det skulle leda till?
Egentligen var det inte vi som startade det, för orginal medlemmarna har vi kickat. Det var väl typ coolt med röj på den tiden, man tyckte att det var häftigt att spela fort. I och för sig är det väl lite Hardcore trend som har gjort… vi kanske inte skulle ha sålt lika mycket skivor om den här skivan hade kommit ’90.

1994 års bästa skivor?
IGNITE var bra. Vet inte om 108 kom ’94, men den regerar ju totalt. Förresten tycker jag att ABHINANDA regerar också. Vad är det mer som har kommit? Kommer inte ihåg vad som kom ’94. NO FUN AT ALL, skojar bara. NINE INCH NAILS var jävligt bra, den kom ’94. Men en sak, det kom inte så jävla mycket intressant, det är så jävla tjatigt med allt. Man såg fram mot STRIFE skivan, den var ju bra men allt var så jävla standard. Det var vad jag tyckte, dom andra har väl sina Pop favoriter.

Vad tycker du om att PASSAGE 4 har signat på WOUNDED Records?
För jävligt, det är ju det. Fan vilket trend bolag det är WOUNDED. Nä, men det är ju kul. Fast nu har dom ny sångare och jag tror att… skulle inte förvåna mig om BURNING HEART rycker i dom för det lär bli råbra, han sjunger som en gud säger dom. Det kommer nog att gå bra för dom, men det är ju kul.

‘Sidetracked’ heter debut CDs på WOUNDED, respons och hur har den sålt?
Den har ju fått skitbra respons, konstigt nog. Jag har inte hört någon som tycker att det är dåligt, fast dom säger väl inte det till oss. Men det har varit en jävla bra respons. Första gången dom hört oss med bra ljud osv. Det verkar som om den säljer bra, men man får aldrig höra någonting riktigt konkret. Men eftersom att han ska trycka upp nya skivor så säljer den väl ganska bra ändå. Jag menar, vi ligger ändå inte på BURNING HEART eller STARTREC eller något sånt där coolt bolag. Den har sålt bra med tanke på vilka som är med i bandet.

Berätta lite om varje medlem!
Jocke, han är 17. Han spelar trummor med oss och PASSAGE 4. Han går i skolan och han är väl en sån där liten skate/snowboard idiot. Han gör väl ingenting särskilt annars. Törna är 23 år och gubbjävel. Han sjunger då, han jobbar just nu som någon slags lärarassistent på någon skola. LIFELESS är väl hans enda band han har haft, han var med i något gammalt Punk band förut. Sen har vi Kenta som är 21 och han och jag fyller på samma dag alltså fyller vi 22 nästa vecka. Han spelar gitarr då och det är han som skriver all musik och han spelar i lite andra band som CLEVERHEAD & WITHIN REACH. Han jobbar på FMV, intresseflagga. Och jag sitter här på Volvo i Köping just nu. Känner mig jävligt nöjd att behöva jobba natt. Jag kör bas, det är väl allt.

Ni spelar en ganska USA-inspirerad musik, hur har reaktionerna varit från utlandet?
Utlandet? Jag har bara läst en recension i M.R.R. och det vart ju bra som fan, där fick vi bra. Man hade ju inte förväntat sig det direkt, så man vart ju glad. Det står ju att det var bra som fan och det är det enda från utlandet för man har inte orkat hålla på och skicka och greja, liksom man har hållt på och skickat runt en massa pissiga demos och då är det så skönt att slippa hålla på med sånt. I och för sig så skulle det vara bra om man gjorde det, men det orkar man inte.

Är ni nöjda med ‘Sidetracked’?
Jo, sådär. Nu när man har Jocke på trummor och allt. Nu är musiken mycket mer aggressiv på något sett. Det är ju bra, det är ganska så schysst ljud ändå för det var ju inte meningen att det skulle bli en skiva när vi spelade in det utan vi skulle bara spela in fem låtar och ha. Jo, men det är okej. Det är väl ganska schysst omslag med. Snyggaste jag sett från WOUNDED i alla fall. Nä, jag skojade. Den är i alla fall inte bögrosa.

Hur låter det nya materialet jämfört med “Sidetracked”?
Ja, som sagt var så är det mycket aggressivare liksom hårdare och intensivare än förut. Det är snabbare, när det är snabbt så är det snabbare och sen när det är tyngre så är det fan tyngre då. Det är brutalt. Fast det är inte direkt så jävla råmetal för det heller. Det är tufft i alla fall.

När jag intervjuade er till ABN #1 så hade ni då nyligen släppt ‘Victimized’ demon och var nästan med i varenda fanzine och sen så vart det tyst om er. Nu hände det likadant när ‘Sidetracked’ släpptes, fast nu har det inte blivit i tyst om er, vad tror du det där beror på att det blir sånt himla pådrag ibland?
Ja, men du. Ärligt talat, är det pådrag? Jag ska säga vad som är pådrag och det är REFUSED och MILLENCOLIN, det kallar jag pådrag. Om man får 10-15 intervjuer på en kort tid, jag vet inte vad det beror på faktiskt. Många av dom här nya fanzinen har ju knappt hört talas om oss, dom tror nästan att det är ett nytt band. Så jag vet inte, men att det har blivit tyst om oss beror väl på att det händer liksom lite mer grejer att vi ska vara med på lite samlingsskivor och att vi ska släppa en ny CDs snart då med PASSAGE 4. Förut hade vi liksom inga framtids utsikter och då var det bara att man släppte en demo och sen sket man i vilket ungefär. Fast nu har vi mycket mer spelningar och så, man spelar ganska mycket faktiskt. Förr i tiden så var det inte så allvarligt.

Det ska komma en fullängdsplatta under ’95, är det något planerat?
Nu har vi snackat om det här, fast jag har inte hunnit snacka med Ragge om det. Alltså vi kan nog inte göra en fullängdare, vi skulle hellre göra en bra MCD på en sju låtar. Det kanske inte han vill, men vi kan absolut inte göra en fullängdare. Vi får inte ihop till så mycket bra, vi vill ju inte skämmas för det heller. Det är ju som 59 TIMES THE PAIN, dom vill inte göra en fullängdare för det är liksom ingen som kommer att köpa den, någon kommer väl att köpa den. Flera köper den nog om det är en MCD som är bättre. Och det har vi sagt också, vi skulle hellre vilja göra en MCD får då kan man kosta på den lite mer med omslag och sådär. Men jag har inte hunnit sagt det till Ragge.

Du och Björn (f.d. PASSAGE 4) har startat ett bolag, 1:st UNIT Records. Första releasen blir ‘Trip To A Better Place’ W/ LIFELESS IMAGE och PASSAGE 4, varför släppa den med tanke på att två av fyra låtar finns med på ICING?
Ja det är en jävligt bra fråga. Det är så här att vi ville starta ett bolag och vi vill inte göra det bara för att få ut LIFELESS IMAGE/PASSAGE 4 CDs utan vi vill släppa någonting där vi själva var med så vi hade kontroll och ingen som stod och hade en massa förväntningar och krav, visste att det kunde bli lite strul och vi kanske inte är så jävla varma i kläderna om man säger så. Då är det väl bättre om man släpper sina egna grejer och man kan alltid snacka med dom i banden. Det är liksom en promotion grej för bolaget, banden och Icing också, om dom tycker att låtarna är bra så kanske dom köper Icing. Det var väl mest så, jag vet inte. I och för sig får vi säkert fler erbjudanden om samlingsskivor, men det är ju inte annars så kul att ha en låt liggande bara. Då är det lika bra att släppa och sen är det ju inte så kul att släppa en två låtar CDs. Det är många som släpper låtarna på olika ställen. Det är jävligt vanligt, Hardcore For The Masses tex. Hur många låtar finns inte redan utgivna på andra ställen där. Det är en del som inte vill vara med på samlingsskivor för dom tycker att dom slösar låtar, men i och för sig tycker inte jag så. Vi gjorde det helt enkelt, man ville inte starta upp ett bolag och få en massa krav. Det ska ju gå genom BIRDNEST i alla fall.

Varför startade ni 1:st UNIT och har det varit i tankarna länge?
Ja, eller man har tänkt ganska länge att det skulle vara roligt att släppa lite egna skivor och hålla på och greja själv. Vi ska inte göra någon stor grej av det så att man går ut och säger att det och det kommer och så. Vi tar det lite lugnt i början, vi vill inte gå ut för hårt förens man ser hur det funkar. Vi vill liksom vara med… vi vill också vara med och greja.

Kommer 1:st UNIT att vara ett open-minded bolag?
Vi släpper det vi tycker är bra. I och för sig… inte precis allt som är bra, men vi släpper det vi tycker är intressant. Det behöver inte bara vara Hardcore. Det skulle vara skitroligt att släppa CLEVERHEAD, ett skitbra Popband från Arboga om dom vill. Det är inget sagt om att vi skall göra det, dom vet knappt att 1:st UNIT existerar. Men en sån typ av band skulle jag inte ha något emot att släppa. Jag skulle inte ha något emot att släppa ett straight edge band heller om man säger så. Det blir liksom det man tycker är bra.

Planerade releaser för 1:st UNIT?
Vi har inte kommit så långt för att, vi vet inte riktigt ännu. Vi får ju se, jag vill gärna känna banden. Det finns ett par, men jag vill inte säga någonting ännu. Men det finns några intressanta som man skulle kunna släppa en CDs med. Men jag säger ingenting.

Eran gitarrist Kenta spelar ju i ett Popband som heter CLEVERHEAD och skall låta ungefär som SMASHING PUMPKINS, skulle inte det var en bra release för 1:st UNIT?
Ja, just det. Men som SMASHING PUMPKINS låter dom ju faktiskt inte som efter att ha hört deras demo. Dom är jävligt softa, fast dom ville nog bli råare. Det är bra som fan, men det är popigt utav helvete. Men som sagt var, jag skulle inte ha något emot att släppa ett sådant band.

Som gammal fanzine redaktör så vill du inte att någon nämner READ ALL ABOUT IT, varför lade du ner och ångrar du den tiden?
Jag ångrar inte den tiden, men jag ångrar att jag inte gjorde det bra. Att man inte gjorde det med inspiration och man gjorde det som någon slags jävlas… för att ha ett fanzine. Om jag skulle göra ett fanzine nu så skulle det aldrig se ut sådär och jag skulle inte göra sådär äckligt standard som det var, du vet? Liksom inga åsikter eller någonting utan bara frågor till grupper och några flyers, det är så jävla värdelöst tycker jag. Jag tycker att det ska vara lite artiklar och man ska veta vad fan tycker han som skriver egentligen. Som ANTI MATTER, det är typ det bästa fanzine jag vet just nu. Dom som gör det skall inte tro att det är någon jävla dagstidning.

Ge lite kritik på dagens fanzines, vad är dåligt och vad är bra? Favoriter?
Jag vet inte. Jag tycker i alla fall att det är så jävla mycket tjat i en del svenska fanzines som sådana där löjliga töntfrågor, jag står inte ut med det. Det är nog mest i Sverige det är så, liksom — Är du bajs? och sådär. Det där tramset står jag inte ut med. Då läser jag hellre något seriöst, även fast det är utländskt. Fast det finns ju bra svenska fanzines också, det gör det helt klart. Man blir ju alltid skitglad om man får ett fanzine i brevlådan. Men som sagt var, det finns ju en del schyssta och en del tråkiga fanzines. Men alla fanzines är ju bra. ABNORMALCY, HYMEN och SCENKROSS är roliga att läsa, jag vet inga flera. Jag läste något nytt från Umeå härom dagen, fast det var inte så bra men det var bra mycket roligare att läsa det än tex Hästpiss Mag som man alltid annars får läsa i Sverige. Det var inte så svenskt på något sett. Det skall bli kul att läsa dom här som man är med i fast som inte har kommit ut, HIGHER QUEST och allt vad dom heter.

När jag intervjuade er i mitt första nummer så var vi båda ganska nya inom underground scenen, hur tycker du att den har utvecklats?
När var det? ’91, då var jag inte riktigt ny. Början av ’89 var jag på någon Thrash spelning i Stockholm och då köpte jag något fanzine, det var typ ’89 första gången man fattade vad fanzine var ungefär. Det har ju alltid varit trender inom undergrounden, det är ju olika saker det tjatas om. Nu är det jävligt mycket skate och sånt, det är inget fel på det. Men det är ju trender som kommer och går. Det fanns ju inte så jävla många Hardcore fanzines ’90 i Sverige, men det dyker ju upp nu och det är ju inte så konstigt kanske. Det går väl åt rätt håll i alla fall när folk lyssnar på riktig musik, som dom gör nu för tiden. Straight edge är ju jävligt kul, jag är ju inte straight edge men det är ändå kul att se hur det blir, hur det utvecklas på vissa ställen. Jag kommer ihåg att det var sånt tjat om det här med Dödsmetall i Stockholm, Stockholm Death Metal. Det var ett jävla tjat, det var liksom ENTOMBED i Expressen. Nu är det samma sak fast det är straight edge som dom tjatar om. Det kommer ju att sluta tjatas om det med om ett tag.

Många verkar tro att Arboga har värsta scenen pqa LIFELESS IMAGE och PASSAGE 4 har börjat figurera i diverse tidningar, hur pass många band finns det egentligen.
Det är helt sjukt för att vi håller med sådana där jävla WITHIN REACH och STANDPOINT och allt, det är ju för fan bara inavel. Vi är liksom en kärna på 15 personer som är inne i den här musiken som gör någonting. Som spelar och sådär, sen är det inte många som lyssnar på sån här musik i Arboga. Jag vet inte, vad finns det? Riktiga band som verkligen håller på är PASSAGE 4, LIFELESS IMAGE, CLEVERHEAD inom sån här musik. Sen har vi ett nytt Oi-band från stan, STONGBALLS heter dom. Det är Björnes nya band, han vart ju kickad från PASSAGE 4. Och så finns det ANTI BROILER, det är ett käng band som ska släppa någon jävla singel snart tror jag. Men det finns inte så mycket som folk tror, men om man skriver ut inavelsband som WITHIN REACH så blir det ju flera.

Framtidsplaner?
Vi ska ju vara med på samlingsskivan ICING och sen kanske vi skall vara med på någon mer. Vi har fått flera förfrågningar, det blir väl några samlingsskivor och sen skall vi göra den där “Ticket To A Better Place” och sen greja lite. Sen någon gång ’95 så skulle vi vilja göra en MCD och så blir det en jävla massa spelningar, fast vi hoppas att det inte blir för många. Det går inte ihop med jobbet för att man kan ju inte bara skita i jobbet och sedan är det ingen som vill se oss efter ett par månader typ… det är ju ingen som vill se oss nu heller men om det skulle bli värsta uppsvinget så man får ju inte vara helt dum i huvudet heller. Man får hålla det på rimlig nivå. En hel del spelningar i alla fall blir det helt klart. Och 1:st UNIT är så jävla nytt så det skall bara bli kul att se hur det blir med ‘Ticket To A Better Place’, om man kan sälja tusen ex av den. Det tror jag vi kan faktiskt, det är väl planerna vi har. Vi ska väl försöka fixa nytt tryck till t-shirts också, ett riktigt snyggt.

Tack Magnus för en bra intervju. Lycka till med LIFELESS IMAGE och 1:st UNIT.
LIFELESS IMAGE, Magnus Brolin, Bergsgränd 11C, 722 45 ARBOGA
1:st UNIT, Box 228, 732 24 ARBOGA