DESPERATE FIGHT Records tycker jag inte har gjort så himla mycket väsen av sig i Sverige, men dock mer i övriga världen. Senaste releasen som var en fullängdsplatta med ABHINANDA “Senseless” har sålt bättre i andra länder (USA, Belgien etc.) tillsammans än i Sverige och det bevisar att DESPERATE FIGHT måste ha haft ett himla flyt. Dom har bara släppt fyra grejer (ABHINANDA “Darkness Of Ignorance” CDs, “Straight Edge As Fuck” Samlings CDs, DOUGHNUTS “Equalize Nature” CDs och ABHINANDA “Senseless” CD) men mycket är på gång. Bl.a. RESURRECTION, FINAL EXIT, SEPARATION. Dom har inte existerat så speciellt länge och har ändå blivit relativt stora på en kort tid. Kanske kan det bero på att DESPERATE FIGHT är Sveriges enda straight edge bolag. Det är José (ABHINANDA) och Dennis (REFUSED) som äger DESPERATE FIGHT, fast det är José som gör det mesta av bolagsjobbet. José har även ett underbolag till DESPERATE FIGHT som är alldeles nystartat och det heter AMPERSAND Records och kommer att satsa lite mer på melodiös Hardcore. Första releasen är en CDs “Partysongs” med STONED från Karlstad som spelar Popcore/Ska, även SUPERDONG och LAPDONG verkar vara på gång. Det var en snorig och trött José som lyfte luren uppe i Umeå och glatt svarade på mina frågor.

BERÄTTA LITE OM HUR NI STARTADE UPP DESPERATE FIGHT RECORDS?
Ja, vad ska man säga. Vi hade liksom snackat om det länge. Vi släppte demos förut, Umeå Hardcore. Sen hade vi snackat om att börja släppa vinylsinglar och så var det bara snack och snack. Till slut så pratade jag med Isse på DOLORES och han sa att det inte var något svårt, skicka grejerna till oss så fixar vi det. Och då hade vi liksom inget band att släppa så då tänkte vi, — Det är lika bra, ABHINANDA. Vi är inget seriöst band men vi bara snickrade ihop fem låtar. Sen spelade vi in det och sen så släppte vi det bara, utan att tjafsa en massa. Det var väl så det startade.

HÖRDE ATT NI HAR STARTAT ETT FÖRETAG AV DESPERATE FIGHT. VARFÖR?
För att få ‘starta eget bidrag’, bara därför faktiskt.

VILKA ÄR DET EGENTLIGEN SOM STYR MED DESPERATE FIGHT. ÄR DET BARA DU OCH DENNIS, VAR DET INTE EN TILL KILLE MED FRÅN BÖRJAN?
Det är bara jag egentligen, men Dennis gör ju som allt PR. Det går ju liksom bra med REFUSED, han för ut namnet. Det är jag som gör bolagsjobbet och han allt PR. Fast nu får jag hoppas att han börjar jobba lite mer, i och för sig har han varit borta ganska mycket men det har jag också varit. Men han har varit borta ännu mer. Så han får komma igång efter jul, då får vi komma igång och börja jobba ordentligt båda två. Och Sami, han var ju också med från början. Han är väl fortfarande med, men han gör väl inte mer än vad han gjorde då heller. Han håller på med annat också så han hinner inte mer.

NI KOMMER JU BARA ATT SLÄPPA sXe BAND PÅ DESPERATE FIGHT. VARFÖR?
Jag vet faktiskt inte. Det är liksom inte säkert att vi bara kommer att göra det heller. Vi började ju som ett straight edge bolag och så har vi bara släppt straight edge band hittills. Det är liksom inget som är bestämt. Jag kan inte riktigt svara varför det är så, som det kanske är heller. Men så länge det finns straight edge band som vi tycker är bra så kommer vi givetvis släppa det.

NÄR KOMMER DESPERATE FIGHT MAG ATT SLÄPPAS? BERÄTTA LITE OM MATERIALET!
Inga kommentarer. Nä, men första är ju färdig och den är hundra sidor lång och så är det SHELTER intervju, QUICKSAND intervju och så är det intervjuer med fyra band till som jag inte kommer ihåg. Men när jag kollade på tryckeriet så skulle det gå på cirka 40 kr per nummer att trycka så tjockt. Så vi ska väl göra ett helt nytt, så nu när vi kommer igång så får vi väl börja att göra ett lite tunnare till att börja med.

NI HAR FÅTT DISTRIBUTION I USA AV EQUAL VISION, HUR TROR DU ATT DET KOMMER ATT PÅVERKA ERA SKIVUTGIVNINGAR?
Vi kommer ju att få ut dom ännu bättre där borta. Det är så svårt att sitta här i Umeå och skicka ut skivor till olika små distributörer hela dagarna, det ger ingenting. Så nu kommer väl dom att ta hand om allt det där, så det kommer bara att vara… jag vet inte, det hjälper oss att få ut skivorna ännu mer.

DET ÄR ÄVEN TÄNKT ATT DET SKA STARTAS UPP DESPERATE FIGHT AMERICA OCH DET SKA EQUAL VISION STYRA MED, HUR TROR DU ATT DET KOMMER ATT GÅ ATT SAMARBETA MED EQUAL VISION? FÖRDELAR & NACKDELAR!
Nackdelar är att det är ju så långt borta så man har som ingen riktig koll men fördelar är att jag känner killen som har EQUAL VISION och jag litar på honom, han är schysst. Jag vet inte, vi har ju träffat honom flera gånger så det är ju lättare om man har träffats och man vet ungefär hur han är än mot en som man bara har haft telefonkontakt med. Så det tycker jag är fördelar. Jag vet inte, nackdelen får vi ju se när vi kommit igång. Vi var ju en hel månad med honom senast, tycker att man ska få en liten uppfattning hur folk är. Så jag tycker att det är bra.

KOMMER ABHINANDA ATT FINNAS KVAR SOM ETT DRAGPLÅSTER FÖR DESPERATE FIGHT, HAR NI FUNDERAT PÅ ATT SÄLJA VIDARE?
Ja du? Det var ju en känslig fråga just nu. Jag vet faktiskt inte, jag kan inte svara. Det finns ju fördelar och nackdelar med båda, alltså att stanna och det är ju bra för bolaget om vi stannar och det är kul för bandet också för då har man väldigt mycket kontroll på allting. Men om det ska komma ut lite mer så kanske… jag vet inte, byta upp sig till något annat bolag. Vi får se. Men helst vill vi vara kvar på bolaget och licensiera rättigheterna till några andra.

DOUGHNUTS PÅ VICTORY RECORDS, HUR KUNDE DET BLI SÅ?
Jag vet faktiskt inte. Jävligt kul i alla fall. Det måste ha varit ganska mycket hype på något sätt för när SNAPCASE var här med SICK OF IT ALL, det var väl till Bergslagsrocken. Så var vi med dom ett par dagar och då snackade DOUGHNUTS och dom. Dom varken såg eller hörde DOUGHNUTS, men dom tyckte att det var coolt bara för att det var ett tjej straight edge band. Så fort dom kom hem så började dom snacka, dom ligger på VICTORY. Då började dom snacka med Tony Victory, det finns ett tjej straight edge band i Sverige, jävligt coolt blablablaa… Så skickade jag någon CD till VICTORY, jag vet inte. Han ringde upp och sa att han ville ha dom och det fick han eftersom att det är jävligt bra för Europeisk Hardcore över huvud taget att komma på ett så pass stort bolag. Märker att dom har fått upp ögonen lite mer för Svensk hardcore, bara efter att han har börjat att lansera DOUGHNUTS.

HUR HAR ERA SKIVOR SÅLT. MEST NÖJD MED?
Första (ABHINANDA CDs alltså /Red.) som jag inte har tryckt upp något mer av sålde i tusen ex och den är slut. Det är väl den som vi är mest missnöjd med, i alla fall bandet. Och sen dom andra har sålt, mellan 1700 och 2000 och så. Mest nöjd med? Jag vet faktiskt inte, det är olika grejer varje release. Ingen som man är missnöjd med, tycker väl att det skulle ha varit bättre ljud på samlingen (‘Straight Edge As Fuck’ /Red.) men annars tycker jag att det är okej. Snyggare layout på dom förra kanske.

HUR HAR DET GÅTT IHOP SIG EKONOMISKT FÖR DESPERATE FIGHT?
Det har inte gått ihop sig ekonomiskt för DESPERATE FIGHT. Det är kul att göra, lägger väl ut pengar för att det kanske ska betala igen sig någon gång, får väl se. Men jag vet inte, får ganska mycket hjälp från olika skivbolag som har visat sig varit jävligt hjälpsamma. BIRDNEST, DOLORES och HOUSE OF KICKS, så det har funkat så vi har inte behövt ha så mycket ekonomisk hjälp mer än att dom liksom går in som garantier och grejar så man kan pressa på faktura och grejer.

DESPERATE FIGHT SKA JU SLÄPPA EN CDS MED DET AMERIKANSKA BANDET RESURRECTION, HUR HAR NI FIXAT DET?
Det var väl på 108 turnén när vi var med sångaren i 108, sångaren i RESURRECTION. Vi hängde med honom i en hel månad på turnén och det var han som kom med idén så då sa vi bara ja. Så vi får se hur det blir med det, vi har inte haft någon mer kontakt sedan dess. Men har var väldigt sugen.

NI SKA ÄVEN SLÄPPA EN CDS ELLER KANSKE TILL OCH MED EN FULLÄNGDARE MED FINAL EXIT, VILKA ÄR DET?
Det är Dave Exit, D.R.P., Stoned, SX och så är det Straight Edge guy. Vilka dom killarna är vet jag inte, men dom är livsfarliga. Vågar inte träffa dom på gatan, det är sådana som spöar folk. Dom är schyssta tror jag, vi spelade fotboll mot dom en gång och då förlorade dom och vi var tvungna att kuta från fotbollsplanen om vi inte ville råka illa ut.

NI SKA ÄVEN SLÄPPA ETT BAND FRÅN SKELLEFTEÅ SOM HETER REACH, BLIR DET NÅGONTING MED DET?
Bra, nu kan jag ta upp det. Dom splittrades och så bildade dom ett nytt band som heter PURUSAM som är jävligt bra, som vi troligtvis skall släppa istället. Dom är ganska heta, dom kanske är på gång. Och REACH inspelningen, den är ju fortfarande kvar och alla vill ju fortfarande släppa den, men det är ju liksom inte brott nu eftersom dom inte finns längre. Så det är väl mer en grej man släpper om man har mycket pengar någon gång. Bara för skojs skull. Men PURUSAM är ett bra ersättningsalternativ.

DET ÄR NÅGRA “MILITANTA VEGANER” SOM DOM UTTRYCKTE DET PÅ RADION SOM HAR ELDAT UPP SCAN-BILAR I UMEÅ, VAD TYCKER DU OM SÅDANA AKTIONER?
Jag tycker faktiskt att det är fel, det måste jag säga. Jag vet inte, det är som ändå svårt att det finns ju säkert någon fördel med det men jag tycker i stora drag så är det fel för det ger mer negativa reaktioner. Det är inte ett bra sätt att propagera för någonting, tycker jag. Och vad jag har upplevt så har det blivit mest negativa reaktioner, men det är bra på ett sätt att det i alla fall fått fram en debatt om grejen, men ändå. Jag tycker att man för samma energi och mindre risker kan man liksom skriva ner lite papper och gå ut till skolorna och informera och sådär. Jag tycker att det ger mer och så kan man leva lite mindre oroligt eftersom att det är ju brott som dom har begått, dom är säkert ganska rädda vilka dom nu är. Så jag vet inte, jag tror att det finns bättre sätt liksom. Polisen i Umeå verkar vara ganska dumma i huvudet om man får säga det så. Eftersom att det är ganska stort med straight edge och sånt där i Umeå så har dom gått rakt ut och anklagat hela straight edge rörelsen för någonting som någon som kan ha varit straight edge kan ha gjort. Det tycker jag är väldigt fel, då blir man jävligt förbannad. Därför tycker jag att det är lite fel på det sättet, men gjort är gjort.

NU TILL ABHINANDA, “SENSELESS” HAR FÅTT VÄLDIGT BRA KRITIK, ÄR NI NÖJDA MED DEN OCH HUR HAR DEN SÅLT?
Ja, när man är med i bandet är det lite svårare att vara nöjd, det finns alltid dom där små detaljerna som man vill göra om. Men i stora drag är jag nöjd med den, den har sålt ganska bra med tanke på att vi inte har jobbat någonting på den som bolag. Så har den sålt bra, vi får hoppas att den börjar sälja ännu bättre efter jul när vi börjar annonsera lite för den. Komma ut i Sverige och spela också, vi har varit på tre utlandsturnéer och aldrig gjort en riktig Sverige turné med mer än fyra spelningar i rad. Så vi får hoppas att den säljer bättre i Sverige efter nyår. Men den har gått bra utomlands, faktiskt.

NI VAR NYLIGEN PÅ TURNÉ TILLSAMMANS MED EARTH CRISES I ENGLAND, HUR VAR DET? HUR VAR RESPONSEN?
Ja, det var konstigt. Det vi fick uppleva var att dom inte hade någon Hardcore scen över huvud taget i England. Vi spelade bara på pubar och på den bästa spelningen var det 120 personer och det är inte mycket med tanke på att EARTH CRISES som ändå är ganska stora inom Hardcore kretsen. Då var det 40 pers som var från Tyskland, 10 från Sverige så om du räknar bort det från 120 så blir det bara 70 kvar från hela England, inte bra. Annars så var det en upplevelse, det var annorlunda liksom. Spela på pubar inför… jag vet inte vad man ska kalla det, typiska engelska pubkillar och tjejer och några CLASH punkare och käng punkare. Det var kul.

HUR FUNKAR DET MED KRISTOFFER NÄR HAN BÅDE SPELAR MED ER OCH REFUSED? HUR GÅR DET PÅ TURNÉER OM BÅDA BANDEN SKALL ÅKA UT?
Det funkar inte, tyvärr. Och det innebär att Kristoffer satsar heltid på REFUSED och så har vi tagit in Pär som är REFUSED förra gitarrist som andra gitarr. Båda banden jobbade för skivorna samtidigt och sen hade båda banden turné samtidigt så det funkade helt enkelt inte liksom det skulle kunna ha gått om man sitter och anpassar turnéer efter när det ena bandet är hemma och det andra bandet far iväg, men det går liksom inte längre och så är det jävligt jobbigt för Kristoffer som måste vara heltid med båda banden så det var en bra lösning att han fick stanna kvar heltid med REFUSED och så fick Pär börja med oss. Så det var jävligt stressigt för honom, liksom på 108 turnén så fick han spela dubbelt med både REFUSED och vi, det är krävande. Så jag tror att det är bäst för alla som det är nu.

AMPERSAND RECORDS HETER DITT UNDERBOLAG TILL DESPERATE FIGHT, FÖRSTA RELEASEN BLIR STONED FRÅN KARLSTAD, VARFÖR JUST DOM?
För att jag fick en demo och så tyckte jag att den var ganska okej och då tänkte jag att jag behöver något att släppa. Då kom jag på att det här kan jag ju inte släppa på DESPERATE FIGHT så där kom det att dom blev det första bandet och så blev det att jag startade ett nytt bolag också. Så jag vet inte, jag tycket att det var okej. Det var kul att släppa, det lät bra. Det blev ett nytt bolag och därför blev det första releasen också. Jag var tvungen att ha ett annat bolag också måste jag säga för att kunna släppa SKÜMBACK (Blev SUPERDONG /Red.) lite längre fram som är Sveriges bästa band, som är MILLENCOLIN’s största influenser. Dom är bättre än både NOFX och PROPAGANDHI, nu fick jag det sagt.

HUR KOMMER DET SIG ATT DU STARTADE UPP AMPERSAND? KAN DET INTE VERKA GANSKA UPPHYPAT ATT GÖRA EN SÅDAN GREJ IDAG?
Kanske är det, men jag har varit efter SKÜMBACK jävligt länge kan jag säga. Sen att det blev just nu kan inte jag rå för. Det var väl lika bra att starta ett till så då har man lite… det behöver just inte bara var sådan musik, man kan ju variera mera. DESPERATE FIGHT är som liksom lite mera linje, men nu kan man ju släppa vad som helst. Allt från Techno till Käng, tycker inte det var en dålig idé. Man behöver ju inte vara så aktiv, man kan släppa då och då, det är bra att ha det.

AMPERSAND SKA SLÄPPA EN CDS MED SUPERDONG, HUR KOMMER DET SIG OCH KOMMER DET ATT VARA NYINSPELAT MATERIAL?
Japp! SUPERDONG är då SKÜMBACK ska jag få avklarat först. Det stämmer nog, eller det alla vill… vad som än skulle hända, men troligast så blir det av. Och hur det blev av, jag vet inte. Det är världens bästa band och jag har varit på dom sen tre år tillbaka och nu börjar det ge, nu börjar dom ha lite tid över så det verkar bli någonting. Ja, det kommer att vara 15 nya låtar eller nyinspelade låtar vissa är det nya versioner på gamla låtar. Men det är många osläppta låtar.

DU SKA ÄVEN SLÄPPA LAPDOG, HAR DU PLANERAT NÅGOT INFÖR DEN SKIVAN?
Det är punk. Eller det är inte riktigt punk. Det låter exakt som BAD RELIGION när BAD RELIGION var bra, det var då jag gillade dom också. Det är liksom ganska basic musik med jävligt bra sång, melodiös sång. Schyssta killar, det blir väl någonting att ha. Så vi får se hur det låter när dom spelar in.

ÖVRIGA RELEASER SOM ÄR PLANERADE FÖR DESPERATE FIGHT OCH AMPERSAND? ÖVRIGA FRAMTIDSPLANER?
AMPERSAND är det SKÜMBACK eller SUPERDONG, LAPDOG och STONED som gäller så längre, jag ska ta det lugnt där. DESPERATE FIGHT är det väl det som har kommit, SHIELD kommer ut nu första veckan i januari, jävligt bra, det är en CDs. Och sen ska väl RESURRECTION komma som sagt, vad är det mer. Ett band som heter SEPARATION som är ABHINANDA, DOUGHNUTS och DRIFT APART medlemmar. Sen kommer FINAL EXIT och kanske en samlingsskiva med svenska band lite längre fram. Eftersom alla andra släpper så får vi väl också göra det. Det är väl mest det som är på gång nu, det är ganska mycket ändå. STRIFE och ABHINANDA turnén i januari/februari, dom kommer till Sverige den 28:e januari. Första spelningen är med SICK OF IT ALL i Lund, sen är det bara STRIFE och ABHINANDA. Jag tror att det blir sex eller sju spelningar till i Sverige och sedan tre i Norge. Undrade du om framtidsplaner? Skaffa ett kontor, kontorslokal där vi kan jobba för nu är det trångt. Och sen ska vi väl fortsätta pusha banden, liksom komma till det stadiet då man har om man kan kalla det ett mainband som man jobbar med och bara jobba med dom. Man har 4-5 band som man jobbar med så släpper man några CDs med dom, trycker tröjor. Försöka komma igång med fanzinet, mest det vi satsar på.

Tack José. Hoppas det går bra för DESPERATE FIGHT under ’95 med alla planerade releaser.
DESPERATE FIGHT Records, Kemigränd 16, 907 31 UMEÅ