WILLIAM S. BURROUGHS
Spare Ass Annie And Other Tales
Island 74321 16648 2 (BMG) CD
***½

I “Länderna I Väster”, William S. Burroughs senaste roman, är han på jakt efter odödligheten. Likt de uråldriga shamanerna ser han en objektiv möjlighet att nå världar bortom vår bara man använder sig av hjärnas totala kapacitet. Han fyller åttio nästa år och fortfarande, trots ett tidigare väldigt nedbrytande leverne, är hans hjärna klar och idéerna flödar ur honom. För blott ett halvår sedan trodde jag han var död och för två veckor sedan läste jag den intressanta, men kanske lite väl flumspekulativa “Länderna I Väster”.
Nu har han åter drabbat mig och denna gång är det tillsammans med Michael Franti och Ron Tse från Disposable Heroes Of Hiphoprisy. “Spare Ass Annie” är en fortsättning på den gamla “Dead City Radio”, där bland andra John Cale och Sonic Youth figurerade samt “The ‘Priest’ They Called Him”, en tiotummare tillsammans med Kurt Cobain.
Men egentligen är inte alla dessa kombinationer direkt upphetsande. Disposable låter sitt industrifunkiga collage befinna sig i rummet bredvid Williams och själv sitter han där med en grogg och en cigarett och läser med brinnande intensitet utdrag ur diverse noveller och romaner, som “Interzone”, “Den Nakna Lunchen” och “Nova Express”.
Hela idén vara må på förhand intressant, men själv anser jag att Burroughs ord gör sig bäst i tryckt form. Trots vissa svårigheter att uppfatta vad han egentligen säger så går det dock inte att nonchalera Rösten med sin kombination av trofast ärlighet och iskall sakkunnighet.
“The Junky’s Christmas” som är nära sexton minuter och hämtad från ett kapitel ur “Interzone” bör få alla att ändra sitt traditionella perspektiv på framtida jular och William S. Burroughs ändrar inte bara perspektiv, han är en livs levande legend, en evig överlevnadsexpert och ständigt en av de ytterst få som verkligen kan vara hjärtligt cynisk.