Svenska så långt pick-upen spårar är denna månads singlar. LARS NYLIN greppade en kasse sjutummare “Made In Sweden” och hittade bl a vilda blommor från Göteborg.

ÅRETS SVENSKA SINGEL

MARIE & THE WILDWOOD FLOWERS
Salty Hound
(Radium/EMI)

Ur en skog som jag inte vågar besöka smyger Marie med sina blommor. Var har hon funnits hela mitt liv? Hur ofta reagerar man på en svensk singel med tankar som “Hur törs hon?”, “Vad säger hennes föräldrar?”. Cineasten i mig skriver filmer, författaren i mig får 35 synopsis gratis, rockfanatikern i mig faller bara platt. Hur det låter? Det är upp till dig att kolla!

ANDREA DORIA
I mörkret med dig
(Stranded)

En Örebro-duo som kan Ratatas ABC som ett rinnande synclavier. Men vafan, med refränger som den här kommer Okej, Frida och Starlet att wobbla utanför ADs portar innan midsommar…!

DANSDEPARTEMENTET
Catch as Catch can
(S-skivor/SAM)

Jönköpings bidrag till den tyngsta moderna rocken slår till igen. Hörde jag någon tala om “brottarhit”? Den dag när den unga svenska rocken inser att inte alla kan låta som Siouxsie, Cure, Killing Joke, kommer Dansdepartementet ha ensamrätt på genren…

OJJ! 600
Oo-ee-bim-bam-bop! (Kort het sommar)
(Sonet)

A-sidans Dag Vag-bagatell blir inte min sommarhit. Då är B-sidan roligare: Först filmiska instrumentalen “Diamond Brains” och sedan “Aldrig försent”. Där Stig Vig & Co låter som — häpna gärna — Yello!

1,2,3
Love You More Today
(Papa/Sonet)

Vinnarlåt från Stockholms mest väl-ekiperade band. Ska denna intelligenta och välarrangerade — komplett med körer och stråkar — syntdisco leda ända till internationell karriär. Möjligheterna finns!

THE SINNERS
Hotshot
(Teenage Kicks/Amigo)

Av månadens garagedofter luktar skånska Sinners i särklass bäst. Fräckt producerat av Sticky Bomb och med P-E-R-S-O-N-L-I-G-H-E-T. Något som 95% av övriga garage/fuzz/distortion/Rickenbacker/ärliga tag/pilsner-nostalgiker bara hört om på bio…

LUSTANS LAKEJER
Tusen Och En Natt
(Stranded)

Jag tycker inte heller att dagens Lustans Lakejer är det mest upplyftande. Men B-sidan på denna annars habila disco-rock är mästerlig. “Som ett rykte” är det känsligaste och starkaste Kinde gjort sedan “Skuggan av ett tvivel” som han väl skrev 1967…

THE LEATHER NUN
Gimme, Gimme, Gimme
(Wire/SAM)

Vad säger Benny Andersson? Har han redan klätt sig i skinnställ för att jamma med nunnorna? Göteborgs svar på djävulen behandlar ABBA som Västra Frölunda spelade hockey i slutet av 70-talet.

HOLGER
Who Will Be The Next One?
(c/o Muntzing Föreningsvägen 7, 191 43 Sollentuna)

Sollentunas David Sylvian gör egenproducerad vit soul som borde kunna locka diverse talangjägare.

TRICKY TRACK
This Time
(Stranded)

En lite överraskande release från trendputtarna på Stranded. Tidlös badstrands-pop från Malmös svar på Nick Lowe. Dom stjäl som korpar, men det gjorde redan Beatles!

CHARLY & THE SLAVES
Rotten Love
(Mass/SAM)

I brist på originalet — Bauhaus — prova Sundsvalls slavar. Tungt, fränt och riktigt begåvat.

PIECES OF DREAMS
The Velvet Hand
(Age Of Light/SAM)

Ännu ett Stockholms-band som kan Siouxsie-skolan. Habilt och med klara öppningar mot framtiden — bl a för ovanlighetens skull bra sång — men orkar Pieces Of Dreams droppa sina kursböcker?

JAN ZACHRISSON
En våning upp
(Slick/SAM)

Stort producerad (överproducerad?) comeback av ex-Diestinct-sångaren Jan Zachrisson. Begåvad soul-rock, men hans bidrag till SLITZ sommarkassett överglänser båda sidorna på singeln…

DAN TILLBERG
Holiday On The Moon
(Alpha)

Tillberg i ett taffligt försök att nå Secret Service-recept till IKEA-pop.

FEM SNABBA
EP
(Autonom produktion)

Tung “engelsk” rock från Stockholm. “Proffsigt”, “Banshees-doftande” etc. Men i övrigt se Pieces of Dreams.

THE BOTTLE UPS
Long Gone
(Amigo)

Larmigt, giftigt, fräckt, befriande bland alla EPA-syntar… men i samma ögonblick som det tog slut har jag glömt om det lät som Flaming Groovies eller Sonics (se Sinners!)

PLAYMATES
Wasted Years
(What Goes On)

Svenskar i internationell garagekarriär (singeln producerad av Radio Birdmans Rob Younger). Månadens mest ackurata titel… (Se Sinners!)