Om man träffade Andreas och snackade med honom en stund så skulle man knappast kunna tro att han spelar bas i Örebros hårdaste dödsmetal band INNOMINE… Andreas är nämligen en sann djurvän, allmänt trevlig och framför allt en väldigt lugn person. Detta kanske inte kan sägas om alla i bandet. Björn (trummisen) blev nyligen så misshandlad att de utlovade fotona jag skulle få var tvungna att utebli. Nu är i alla fall deras nya demo “Retribution” ute, innehållandes 4 krossande låtar i äkta DEICIDE anda. Ett kontrakt borde inte vara långt borta och för att påskynda det hela kände jag att en intervju var på sin plats!

Hallå Andreas, hur verkar dagen flyta på? Är det misär eller verkar den ok?
— På fråga 1 svarar vi januari 1945…? Nej då, skämt åsido, allt är bara bra. Låtidéerna flödar och vi skall in i studion snart för att sätta ett par nya låtar. Och jag kan garantera att det blir brutalmangel av högsta klass.

INNOMINE är ju en hopslagning utav gamla INNOMINE och MISANTROPHY… Men det har inte gått helt smärtfritt med denna hopslagning, den resulterade först i ett 1,5 års uppehåll… Hur kom det sig?
— Äh, det var mycket strul i dom bandet, Muhr (vår gamla gitarrist) fjantade runt med sin brud hela tiden, och dessutom skulle han flytta ned till Gotland för att gå på gitarrgymnasium eller något liknande. Och Stollen (den andra gitarristen) hade sällan tid att repa och vad gäller Björn kan man väl säga att han hamnade i fel bekantskapskrets.

Vad kommer att få er att hålla ihop denna gång?
— Dels har vi ju två nya gitarrister som sköter sitt jobb utmärkt, och dessutom är sammanhållningen i bandet suverän. Vi umgås mycket på fritiden och alla sköter reptider och sådant perfekt, vi har helt enkelt mognat med åren och borta är allt skit.
Vi kommer absolut inte att splittras igen.

En rolig pryl med MISANTROPHY’s gamla gitarrist och sångare, Daniel Muhr, var att han ofta uppträdde i sandaler… Hur överträffar Fredrik det?
— Det är ju inte hell lätt att överträffa en dylik utstyrsel, men planerna är väl att han skall uppträda naken med ett fett stånd och ha sångmicken fasttejpad på kuken!

Den senaste releasen består inofficiellt utav både gammalt MISANTROPHY och INNOMINE material + några nya låtar, men det är inget ni går ut med, varför inte?
— Anledningen till detta är att vi låter likadant som vi alltid har gjort, de nya låtarna har samma stuk som de gamla, om än mer tekniska. Plus att det är många som gillar både de gamla och de nya låtarna, och för skivbolagen som vi ämnar skicka kassetter till är ju alla låtar nya.

Ni har fått jävligt bra kritik på demon från media, men hur har responsen varit från skivbolagen?
— Vi har inte fått iväg så många demos till skivbolag ännu men det skall bli en rejäl ändring på det nu. De få skivbolag vi har skickat till demon till som t ex Nuclear Blast, Necropolis och Century Media har inte svarat.

Ni har ju blivit erbjudna kontrakt tidigare men varit tvungna att avböja pga internt strul, detta var med MISANTROPHY runt 1996 tror jag. Vilket skivbolag var det som var intresserade då? Vilket bolag skulle ni vilja hamna på?
— Jag kommer faktiskt inte ihåg vilket bolag det var, men jag vill minnas att det låg i Japan eller något sådant.
Skulle vi få kontrakt idag skulle jag vilja hamna på ett bolag som ger oss bra promotion och som dessutom får ut skivorna i butiken. Kort sagt — ett seriöst bolag.

Både du och Björn är numera korthåriga. Att Björn klippte sig förstår jag med tanke på hans hårkvalitet men att du gjorde det är en gåta för mig? Varför Andreas, varför?
— Ja, jag kan säga som så att du är inte den enda som frågar mig det. Men jag hade haft långt hår i 14 år och jag började tröttna på att alltid dela frukost, lunch etc. med min långa kalufs, för att inte tala om när jag var ute och gick och hade vinden i ryggen. Dessutom låg det jämt hår överallt så jag fick nog och rakade av mig alltihop. Nu tänker säkert en del läsare att det bara är att ha håret i en tofs, men va fan… Har man långt hår skall det väl vara utsläppt!?
Alla medlemmar i bandet är numera korthåriga och den enda gången jag saknar mitt långa hår är när jag står på scen.

Fredrik har ju gjort en del “onda” prylar i sitt liv som t.ex. att spöa en präst och sedan gömma sig under flickvännens säng när polisen knackade på dörren. Har de andra medlemmarna samma kvalifikationer? Har du själv gjort något som platsar i polisregistret, du verkar ju vara lite lugnare än t ex Fredrik och Björn?
— Jaa du, om Fredrik skulle man kunna skriva en hel bok, han har gjort en hel del saker måste man säga. Läste du förresten en artikel i Nerikes Allehanda för några månader sedan om en tjuv som bröt upp förrådet till en uteservering för att införskaffa diverse alkoholhaltiga drycker? Som sedan blev upptäckt och försökte simma ifrån förföljarna (ja, han slängde sig i Svartån!!) för att sedan kliva upp på land och hota dessa till livet innan han slutligen fick åka blåvitt… Kan du gissa vem det var?
Men på det stora hela har han lugnat ned sig betydligt, förutom att han gärna sätter skräck i en del folk, men det är mest på skämt. Vad gäller mig själv är det mest smärre förseelser såsom mord, stympning och sådant.

DEICIDE och MORBID ANGEL har nog passerat både en och två gånger genom era CD och LP spelare, men vad lyssnar ni mer på?
— För min egen del är det MERCYFUL FATE, SODOM, DESTRUCTION, DEATH, POSSESSED och liknade som gäller. Vad det gäller Fredrik och Björn så är det som du säger mycket DEICIDE för deras del, men även mycket annan dödsmetal manglas friskt i stereoapparaterna. Robin och Jens är väl mera allätare inom metalgenren.

Om ni nu får möjligheten att spela in en platta, kommer ni då att använda er utav gamla låtar också eller blir det bara nytt material… Jag hoppas på det första alternativet för de gamla låtarna är jävligt bra också!
— Vi kommer att använda oss utav både gamla och nya låtar. Vi väljer helt enkelt ut de låtar vi tycker är bäst, och som jag sade tidigare så är det ju samma stuk på de gamla och de nya låtarna vilket betyder att de kommer att passa perfekt ihop på en eventuell platta.

Ni gjorde om låten “Mordor” från en tidig demo och placerade den nya versionen på en senare demo. Nu har ni med ytterligare en ny version av samma låt, eller snarare en nyinspelning. Varför gjorde ni om låten över huvud taget? Jag tyckte att den första versionen var bäst.
— Där har du faktiskt fel. Låten “Mordor” är inspelad två gånger och inte tre. Och det berodde på att vi skrev om texten helt, plus att vi bytte ut en del riff och då bestämde vi oss för att lira in den en gång till för att höra hur det lät på tape.

Det verkar som ni har haft duktiga musiker med er redan från början, både Henke och Muhr var jävligt duktiga gitarrister, hur är de nya gitarristerna och vad hände med Henke och Muhr?
— Henke var aldrig med i INNOMINE utan endast i MISANTROPHY. Vi kallade honom för Glam-Henke på grund av hans musiksmak. Ja, du förstår säkert, det var STRYPER, TNT och hela skiten, men han gillade naturligtvis även dödsmetal. Idag lirar han naturligtvis i ett glamband, men inget ont om Henke för han var jävligt schysst och som du säger, duktig på gura.
Vad det gäller Muhr så är han förmodligen i “världsklass” idag, han slutade gitarrutbildningen på Gotland på grund av att han var fullärd och har nu flyttat upp till Piteå där han går någon specialskola och lirar gitarr i princip dygnet runt.
Vad gäller de nya gitarristerna så funkar det bra, speciellt med Robin, han är makalöst lättlärd. De har växt in bra i bandet.

Hur ofta repar ni då? Vem skriver musiken och texterna, eller hjälps ni åt med det?
— Vi repar 2-3 gånger i veckan. Musiken gör vi tillsammans och texterna står Fredrik för.

Björn har ju familj och jobb nu men hur är det med er andra? Ni verkar dock ha tid att festa en hel del, hur ofta är ni ute? Hur ställer ni er till droger, det har ju varit lite snack om er tidigare här i Örebro?
— Jodå, det blir en del öl både på helger och efter repningar. Det är skönt att sätta sig ned efter ett rep med en kall bira i näven. Vi sätter oss oftast på en pizzeria, så det blir inte något djävla disco.
Vad det gäller droger är det ingen i bandet som tar droger och snacket som har varit tidigare gällde en person i bandet. Numera är det inget annat än skitsnack för det där är sedan flera år tillbaka ett avslutat kapitel.

Har ni spelat några METALLICA- eller JUDAS PRIEST-covers på sistone då? Har ni förresten spelat något live på senare tid?
— Näe faktiskt inte, jag förstår att du syftar på METALLICA’s “Creeping Death”? Men vi kör en mangelversion av SLAYER’s odödliga klassiker “Reign In Blood”.
Angående liveuppträdande så har det inte blivit så mycket av den varan, det är ju fan också att det skall vara så svårt att dra ihop metalkonserter i den här regionen. Men om det är någon som vet något ställe som vill ha dit ett dödsmangelband som mosar tänder kan de ju höra av sig.

Ok, tack för din medverkan Andreas… Avsluta med lite framtidutsikter och vad man kan beställa från INNOMINE… Vi hörs!
— Tack själv. Vi kommer att fortsätta att göra mangel av hårdaste sort, och är det någon som vill blåsa ut vaxet ur öronen så är det bara att beställa en demo för 30:-.

Tack Andreas för den trevliga pratstunden… Följ rådet — beställ demon redan idag, den krossar!