Det har surrats en hel del kring HYDROGENIUM på senare tid. Deras debutdemo “Ha ett bart underliv” recenserades i RC Rapport 2 och bandet har attackerat en handfull oskyldiga fritidsgårdar i socknen med sin bizarra Fraggelpunk. Mystifika, oidentifierade figurer har setts plantera Ulopulöxer på laglydiga medborgares blomlådor på Råby. Vittnen har tystats eller försvunnit, polisutredningar har lagts ner under mystiska omständigheter och journalister har hotats med fekalia och pansarvagn. Endast RC Rapports orädde stjärnreporter tordes besöka “Hydrornas” lya. Stick å häng dig, Tintin!

Har ni några husdjur?
M: Jag har en katt.
A: Jag har ingenting.
D: Jag har en mikrovågsugn som heter Lennart, fast det kan man väl inte direkt kalla ett husdjur…
H: Jag har haft en piraya.

HYDROGENIUM är ett rätt skumt namn, hur kom ni på det?
A: Bra att du frågade om det! Det är en mycket lång historia. Vi kallade oss tidigare för HÄLLS GARAGE därför att vi spelade i Markus Hälls garage. Sen ville vi ha ett käckare namn, så jag tittade i det kemiska periodiska systemet och tänkte ‘Hälls garage, H g, det är ju kvicksilver’. Okunnig som man är så fick jag för mig att kvicksilver heter Hydrogenium på latin, men det gör det inte, det heter Hydralgyrium, men det var lite för svårt att komma ihåg, så det blev HYDROGENIUM istället.

Om någon frågar er vad ni spelar för musik, säger ni Punk då, eller har ni någon annan rolig benämning på er musik?
D: Experimentiell Hundbajs. Det brukar jag säga i alla fall.
A: Vi brukar säga snabb popmusik när vi skall marknadsföra oss…
D: …för att det ska låta lite lättare.
H: Heavy Metal!

Hur vill ni själva beskriva ert sound?
A: Ja, på dom första demokassetterna har det varit ett enkelt sound, trummor, bas, en gitarr och inget mer, men sen ville vi ha ett tjockare ljud och så kom Dan och frågade om han fick vara med… så nu kan vi spela stämmor, men det gör vi inte.
D: Lite grann gör vi väl det?
A: Jo, lite grann…
D: …men inte så överdrivet mycket. Då blir det likt alla andra band.
A: Det blir så svårt.

Varför spelar ni inte Death Metal för? Är inte det tuffare?
H: Alla andra spelar Death Metal här, det är därför alla cymbaler och saker är sönder.
D: Och för att spela Death måste man vara om möjligt ännu mer musikaliskt okunnig än vad vi är.
A: Förståndshandikappad, helst.

Dom här mystiska figurerna som brukar dyka upp i era texter, som Leif, Kenta, Anders och igelkotten Igel, finns dom i verkligheten?
(skratt)
A: Leif och Kent är Magnus bröder! Det visste vi inte när vi hittade på låtarna! Han sa aldrig nånting! “Leif” bygger faktiskt på en sann historia. När jag och Marcus gick i sjunde klass på Nybyggeskolan så fanns det en grabb som hette Leif som drack folköl på skoltid och det tyckte vi var fruktansvärt tufft, fast det var mycket roligare att skriva lättöl, så det blev vår första låt. Men det var som sagt väldig länge sedan. Alla låtarna på första demon är väldigt olika, med det beror på att dom är skrivna under en lång tidsperiod.

“Kenta” då, vem är det?
D: Det skulle jag också vilja veta faktiskt. Vad handlar den om?
M: Det vet inte jag heller…

Är det du (Andreas) som skriver texterna?
A: Ofta är det det. Dom bästa texterna kommer till när jag och Magnus samarbetar. Jag tycker det var fruktansvärt bra att ni skrev ner texten till “Jävla Mentor” i recensionen, för det är det bästa vi gjort.
D: Men nu kom vi bortifrån Kenta.
A: Jo, det handlar om pojken som kommer in till stan, han lyssnar på Dödsmetall och är allmänt cool…

Så traktorn symboliserar Dödsmetall?
A: Nej, det är bara en synonym för hans person.

Hans tuffhet…
A: Ungefär, man kan välja själv.
H: Vi har inget emot Dödsmetall måste vi väl tillägga, så vi inte får spö sen.
D: Dom är snälla egentligen.
A: Innerst inne.

Det är inte mycket politik eller religion i era texter…
D: Nej, vi hatar politik och vi hatar religion, särskilt Jehovas Vittnen.

Men dom är rätt roliga att prata med.
D: Jo, det är ungefär lika roligt som att prata med försäljare som vill sälja brandvarnare.
A: Javisst, det kom en försäljare hem till Dan, men han körde ut honom.
D: Han kom hem till mig och sa “Vill du köpa en brandvarnare”, “Tja, jag vet inte” sa jag. “Men ni har väl 98 kronor” sa han. “Nej, det har jag inte” svarade jag. “Jaha, när vill ni ha den då” frågade han sen. “Ja, frågan är väl om jag vill ha den” sa jag. Då gav han sig iväg.

Ni har ingen slags filosofi eller så inom bandet?
A: Någonting att gå efter. Jo det har vi haft tidigare, eller det har vi väl kanske fortfarande. Alla låtar handlar om människor, livsfrågor. Det är riktiga, allvarliga saker.
D: Folk man möter… och inre känslor.
M: Och igelkottar… (skratt)
A: Men det är bara en, öh… dum pojke.
H: Nej, det är ingen pojke. Alla kan inte vara pojkar.
M: Men det måste han väl vara, det är ju en liten kille…
H & A: Nej, nej, nej!
D: Han är ju flicka. Tror jag…

Vi byter ämne. Vad Lyssnar ni på för musik för tillfället?
A: För tillfället lyssnar jag på Elvis Costello and the Brodsky Quartet. Det är en stråkkvartett som kompar Elvis Costello. Det är ganska bra. Och så köpte jag TOTAL EGONs nya.
M: Ja, jag lyssnar på DLK, METALLICA och PANTERA.
H: Det var jättelänge sedan jag köpte nya skivor…
A: Du har ett par skivor med CANNIBAL CORPSE och NAPALM DEATH, men det vet ingen om för han har gömt dom i sin garderob.
H: Jaha, men jag kan berätta en rätt rolig grej. Jag beställde en skiva från Dolores (uttalar det “Dållores”), ashäftig råpunk skulle det vara, TURTLE TERROR hette dom. Sen när jag fick skivan var det trettio halvminutslåtar med tysk Dödsmetall. En gitarrist och en trummis…
A: Och sämre ljud än vad det är på våra kassetter.
H: …på CD, dessutom. Jag blev gravt besviken.
D: Tja, jag lyssnar väl lite på allt möjligt.
A: Han går på musiklinjen, då måste man lyssna på jazz.
D: Ja, så jag gör väl det. Jag lyssnar på Jazz, Povel Ramel, IRON MAIDEN och Cornelis Vreeswijk.
A: Vi har inga influenser. När vi började spela visste vi knappt vad Punkmusik var för något. Vi gjorde poplåtar och så spelade vi dom så fort vi kunde.

Hur är det med livespelningar. Har ni spelat live mycket?
A: Givetvis har vi gjort det! Vi har haft 100000000 spelningar! Näe, vi har haft fyra stycken.

Har ni någon frän scenshow?
D: Vi hade en skitfrän i fredags, då spelade vi i ett jättestort ställe som hette Bångsta. Det ligger mitt ute i Lillhärads djupa skogar…
H: Mellan Sura och Västerås.
A: Det var ganska kul, för vi fick inte låna Råbygårdens PA, fast dom hade 2 stycken som dom brukar låna ut till alla andra band, så vi fick låna Rockconnections PA (beskåden vår ofantliga barmhärtighet, läsare! /red) och det var såna där Monster Engines (Jorå! inge tjafs! /red igen). Det var ett litet ställe och lågt i tak så jag har fortfarande lock för öronen. Själva spelningen gick inte så bra, men det var jävligt roligt.
D: Marcus började blöda näsblod.
A: Ja, när vi skulle soundchecka så började han blöda näsblod av vibrationerna.
H: Det droppade inte, det rann!
D: Och så hade dom brunnsvatten.

Vad tycker ni om stans musikliv?
A: Musiklinjen tycker vi inte om.
D: Jag tycker om musiklinjen, för jag går där.
A: Ja, jag är faktiskt lite avundsjuk för att jag inte får gå där själv. Men ja, stans musikliv, det är ganska fint. Det är för mycket Dödsmetall bara. Jag har lyssnat på den nya STINKING SOCKS-demon, den är mycket bra.

“Vintervand”, vad är det för något?
A: Det är ett fruktansvärt fint ord bara. Det är inget mer.
M: Berätta hur det kom till!
A: Vi satt och resonerade litegrann över vad man kan kalla en demokassett och så, och det var mitt i vintern och… då tittade jag ut genom fönstret och sa “Vi kan väl kalla den för ‘Vinterbandet’?”. “Va? Vintervand?” sa Marcus då. “Ja! vi tar det!”. Men våran egen benämning på “Vintervand”, det är en slags symbol för kärlek och omtanke helt enkelt.
D: På danska är ju “vand” vatten…
A: Ja, och på tyska är det vägg.
D: …och så tänker en del “Vintervatten” eller Vintervägg…
A: …men det är helt fel. Det ger inte ordet rättvisa. Men varför frågar du inte vad Ulopulöx är?

Ett annat ord som brukar dyka upp på era demos är “ulopulöx”. Vad är “ulopulöx”?
D: Kan du svara på det, Andreas?
A: Ja, jag har fått svara på det många gånger. Jag brukar säga att man ska slå upp det i en uppslagsbok, sen kommer dom dagen efter och säger “Den finns ju’ nte me’ ju!”. Men, ja… jag tycker att det är en helt befängd fråga, helt enkelt. Men om vi ska komma till saken, på framsidan så är det en hund och en blomma, men sen så kommer Gurun Affe, som är omnämnd på “Vintervand”-demon, och luktar på blomman, men blomman följer med in i huvudet på Affe, och så växer det ut en slags blomma ur honom. Fansen som försöker rita en ulopulöx, dom gör fel, för det ska var händer… (Andreas beskriver ulopulöxen, jag fick senare denna illustration:)

…för det är absolut ingen ulopulöx, den på framsidan på “Ha ett bart underliv”. Så kom den där hunden, som heter Målsmann, och åt upp honom. Det är förresten Marcus som gör alla fängslande illustrationer. Om vi får en spelning så hade vi tänkt ha en slags ritual för vår gamla vän Målsmann.

Är HYDROGENIUM en hårdsatsning från er sida? Har ni stora framtidsplaner?
A: Givetvis! Vi ska spela in en CD-singel i Sommar. Troligtvis första veckan på sommarlovet går vi in i Studio Underground. Sen om vi har råd när sommarn är slut så ska vi trycka upp den. Det är alltså helt allvarligt. Folk brukar skratta när vi berättar om det…
D: …men sånt ska man inte bry sig om. Det är bara avundsjuka.
A: Det är bara dom som aldrig har sett oss live. Folk tycker att STINKING är så jävla coola på scen. OK, dom är rätt coola, men inte lika coola som oss (Ficken Sie bitte aus! STINKING reigns in tuffhet!! /red). Stenberg har en jävligt tuff toppluva, det måste jag rimligt erkänna, men frågan är om det inte är lika tufft utan toppluva. Nästan i alla fall.

Världen är full av fantastiskt bra band. Varför ska vi uppmärksamma HYDROGENIUM?
A: Vi hade en halv sida i Sala Allehanda…
D: Det var jag som fixade det.
A: Han ringde in dit och så intervjuade dom honom. Vi fick en spelning också…
D: Men dom jävla svinen svek oss.
A: …och det gick ut i tidningen. Men sen, dagen efter så stog det i samma tidning att HYDROGENIUM kommer mycket riktigt att spela, men det är en privat fest. Då blev Dan förbannad och bad dom dra åt helvete. Vi fick inte ändra det heller så att det skulle vara offentligt.
D: I och för sig hade dom aldrig haft några konserter på det där stället. Vi tänkte vara lite nyskapande, så vi ringde dit och frågade om vi fick spela där. “Jovisst”, sa han då. Sen vart han tjurig och vi tänkte, “Fan, vi vill inte spela på er jävla långtradarfik! Dra åt helvete!” (skratt)
A: Ja, det var ganska roligt. Jag tycker det var strongt gjort. Det visar lite stolthet, i och med alla våra fyra konserter. På en konsert var det bara jag och Marcus. Det var en kanonsuccé! Den finns på video… Men som svar på frågan varför man skall lyssna på oss, det är exakt som det stog i Sala Allehanda, “Lite annorlunda musik med känsloladdade texter”. Man kan inte mer än instämma. Fast har man inte sett oss live så vet man inte riktigt…
D: Nej, för dom där kassettenta gör inte riktigt 100% rättvisa till vårt sound.
A: Magnus säger inte så mycket, så han får inte stå med i tidningen. Kan inte du säga någonting? Berätta om din pappas band.
M: Ja, min farsa spelar i ett dansband som heter DINGTUNAS, och det är han som lärt mig att spela bas.
A: När jag och Marcus bestämde att vi skulle, ja, starta ett litet projekt, ett band helt enkelt, vara coola, så hade vi inte nån basist och det fanns ingen som ville spela.
H: Då sa en kompis till mig, “Magnus pappa kan spela bas, då kan väl magnus också det”, så vi gick fram till honom och frågade “Kan du spela bas?”, “Nej, jag kan inte spela bas” svarade Magnus. “Johodå”, sa vi…
A: …och på den vägen är det. Nu ska vi väl göra lite reklam för senaste kassetten. Vi börjar närma oss 100 sålda ex, och dom sista av “Ha Ett Bart Underliv” är snart borta. Jag tror att det är sista laddningen som är kvar på Skivbörsen, så dom som vill ha en raritet måste nog snabba sig, för den kommer vi inte göra några fler av.
H: Och så måste vi nämna det här med gröna fodral till “Vintervand”. Får man ett grönt fodral så kommer man med i klubben…
D: “Leifs Klubb”…

Vad händer i den?
A: Det beror på… det får man se, om vi har en utlottning. För den skara fans vi har, dom har vi och, ja, jag tycker det vore jävlig kul om ni ville göra en spelning med oss…

Det gjorde vi. HYDROGENIUM spelade som ni vet tillsammans med RÄSERBAJS, HANS & GRETA och STINKING SOCKS på Aphuset den 26 mars och jag törs väl redan nu påstå att dom gjorde en enastående show. Mer om det evenemanget i nästa nummer av RC Rapport.