Katatonia behöver knappast någon större introduktion. Falken hade lite svårt att tyda saker o ting som sades om Katatonia i diverse Zine’s. Därför beslöt vi oss för att själva kontakta Blackheim, i hopp om att få klarhet i vad som egentligen händer i bandet Blackheim har ju för övrigt en hel del att stå i med sina “oändliga” projekt. Så här i höstmörkret ger jag er KATATONIA…

Vad händer i Katatonia idag? Jag har alltid haft en suddig bild på allt snack om projekt som sa låta si och så. Svartrock. Black metal är två saker man har hört i samband med Katatonia. Ta och berätta om strulet?
— Bara man håller projekten borta från Katatonia och kanske har lite överseende med vissa inkompetenta zine snubbar är det nog inte så struligt. Meningen var att vi skulle fördjupa oss mer i de mer gotiska tongångarna och placera metallen i bakgrunden istället för det motsatta som vi hittills koncentrerat oss på.
Detta steg tänkte vi ta lagom till nästa fullängdare, men en Europa turné dök upp, och för att promota Katatonia ville bolaget bakom turnén att vi skulle lira in något nytt för den. Det blev “For funerals to come”. Vi valde helt enkelt att slänga ner 2 låtar av tidigare stil eftersom vi ändå skulle köra våra gamla låtar live och köra metal.
Alltså, hade inte denna turné (som blev inställd till slut, beklagligt nog) dykt upp hade vi inte lirat in “For funerals…” och det förklarar förvirringen om vår nya stilinriktning. (Tack för det. /red anm)
Angående Svartrocken. Du har sagt att ni ska göra nästa platta i den genren, stämmer detta fortfarande?
— Ja det stämmer, men ärligt talat så vet jag att det ändå inte blir ren 100% svartrock, men det är viktigt att påpeka att tyngdpunkten ligger där Det låter Katatonia, men mindre metal.
Allt det klassiska är kvar såsom atmosfäriska delayslingor, akustiska passager, keyboards, långa låtar, text och musik hand i hand. Lika mörkt och sorgset som det alltid har varit, förmodligen ännu mer nu till och med.
Varför egentligen sluta lira den metall som ni fått en såpass bra respons för? Det finns ju mer härligt vemod där än i svartrocken, eller vad tycker du?
— Jag tycker snarare tvärtom att svartrocken är vemodigare, eftersom den musiken är enbart uppbyggd på sorgsna och mörka atmosfärer och det är just atmosfären som kan komma till sin fulla kapacitet om vi fokuserar oss på det gotiska istället för metallen. Säkerligen kommer de som verkligen varit allvarligt inne i tidigare utgåvor förstå och älska det nya. (I svartrock är den sköna “rovdjurs-atmosfären” helt utebliven, en stämning som “old” Katatonia besatt. Delade meningar. /red anm.)
Eran mini-Cd “For funerals to come” lirades in och mixades på en dag. Varför stressade ni så? Är ni nöjda med produktionen?
— Saken var den att vi skulle först in i Sunlight, men den där Skogsberg snubben sköt upp vår bokning varenda jävla gång vi skulle in och till slut verkade han inte intresserad alls.
Turnén närmade sig och det började bli kris om mini-Cd’n skulle hinna bli upptryckt, så vi ringde Dan i Unisound om en nödtid och han hade en dag ledig. Så vi sket i Sunlight och drog ner till Unisound som vi alltid gjort. lirade in skiten, mixade och åkte hem. Snabbt, effektivt och utan strul. Resultatet blev helt ok. Lite annorlunda sound, men schysst otajt som vanligt, men tillhör väl Katatonia vid detta skede. Denna utgåva är den enda jag personligen lyssnar själv på av allt vi gjort.
Vad har följande band för plats och betydelse i dig: Morbid Angel. Deicide. The Cure. Fields of…?
— Morbid Angels “Altars of madness” och “Blessed are the sick” är 2 riktigt bra death metal plattor Har inte hört deras senaste utgåvor och jag känner mig noll procent motiverad att gå och köpa dem. Deicide’s debut är extremt bra, men de andra efter den intresserar mig inte alls. The cure har en platta vid namn “Disintegration”. Tung mörk höstmusik för ensamma drömmare.
Fields of the nephilim är godz!!
Stämmer det att omslaget till er debutskiva “Dance of december souls” kostade 18000:-?
— Jag vet inte hur dyrt det var men det var dyrare än studiokostnaden om jag säger som så. Då menar jag hela bookleten med all layout. Visst ser det mycket proffsigt och snyggt ut, men kostnaden verkar jävligt överdriven.
Vic records släppte ju eran “Jhva Elohim…” demo på mini-Cd, du kan väl ta och berätta om den tiden och intrycken av Vic Records etc.?
— Vic records var bara något som Roel från Mortician mag satte upp för att kunna släppa demon på Cd.
Alltså, inget riktigt label som vi var signade på eller liknande. Cd’n blev jävligt schysst, det är allt jag har att säga.
Har det hört av sig något i er synvinkel, intressant bolag?
— Ja, Osmose har precis signat mitt sidoband “Bewitched” för två plattor. Adipocere har signat mitt soloband Diabolical Masquerade för två plattor och bolag som gett erbjudanden till Katatonia (som jag finner intressanta) är bla: Misanthropy rec, Cacaphonous rec, Avantgarde rec + en hel del till.
Framtiden för Katatonia och dina projekt?
— Katatonia skall spela in och ge ut en andra fullängdare. Helt nya t-shirts med exklusiv design även tillgängliga, 100kr “For funerals to come” mini-Cd’n även till salu för 60 kronor Köp!!
Diabolical Masquerade har lirat in debuten och den skall ut i senhösten. T-shirts finns fortfarande kvar i en väldigt liten upplaga, 100 kr Bewitched debuten har också lirats in och skall ut innan jul. Look out!!
De två bästa osignade banden just nu är?
— Equinox ov the gods och… ööhh…
Har du lust att bemöta något skitsnack du hört om er, så är här ett unikt tillfälle att “get even”…
— “Get even”? Jag säger bara fuck off!! Death will take you all…
Detta var allt, tillägg?
— Tack för intervjun. Spela Katatonia på era begravningar.

Jaha, tack Blackheim för dina svar. Hoppas nu att vi klarade ut lite suddiga grejor som en del av oss hade om Katatonia.
Det lär ju inte dröja särskilt länge innan en andra fullängdare är på gång, direkt. Erbjudanden har de ju gott om.
Hoppas bara att herr Blackheim inte låter sin kreativitet sina ut, i och med alla hans sidoprojekt. Har jag förstått det hela rätt så kommer nog nästa Katatonia skiva innehålla en hel del vemod. Skulle jag våga mig på att tippa på hur det kommer att låta så blir mitt tips följande: Ta “Elizium” skivan med Fields of the nephilim, mixa med stuket som Katatonia kör på “Funerals to come…” Cd’n. Lägg därefter till lite “Loreena Mckennitt”, sedan får vi se hur om jag hade rätt eller fel…