Den samiske trollkarlen Nåid har tagit sig in på skivmarknaden. Bakom Nåid döljer sig Martin Landquist 27 från Stockholm. Musiken Nåid spelar har haft stora kommersiella framgångar då främst singeln “Blástjarnan”. Nåid spelar elektronisk folkmusik i närheten av Björk. När Martin och hans sjumannaband spelade på Hultsfred i somras fanns Zynthecs Petter Jahnstedt på plats för att få några ord med trollkarlen.

Bakom namnet Nåid finns Martin Landquist som tidigare arbetat som producent. Efter att Martin spelat rockmusik i flera år begav han sig till London och arbetade som producent. Nu tillbaka på svensk mark står han själv på scenen. Nåids musik är ett slags folkmusik framställd på elektroniskt vis. Till sin hjälp på debutskivan har han den isländska sångerskan Hanne Juul. När vi träffades kommer Martin och hans band från en club-spelning i Umeå. Hultsfred blev den första festivalspelningen.

För att klara ut vilka medlemmar Nåid har bollar jag över ordet till Martin:
— Alla idéer till låtar kommer från mig men för att göra det bra involveras en massa människor. Men det är klart, i bandet ingår bara jag. Live är vi däremot sju stycken.

Allt har gått väldigt fort för Nåid. När singeln “Blástjarnan” spelades i etern visste snart hela Sverige vilka Nåid var. Hur blev ni då upptäckta och fick kontrakt med Beverage Records.
— Det var en polare som tipsade mig om att Stakka Bo skulle starta ett nytt skivbolag för elektronisk musik. Jag blev en av de grupper som sedan fick chansen på den vägen är det.

Att Martin kan skriva låtar har vi fått starka bevis på. Skivan har han dessutom producerat själv men hur hittar han sina medmusikanter när det är dags att inta scenen.
— Hanne är med live, henne upptäckte jag på en skiva som jag hittade i min pappas samling. Det är mest en slump att det är Hanne och de andra som står på scen denna gång. Nästa turné kan det vara helt andra.

Martin gör lite vad som faller honom in. Skivan innehåller folkmusik med text på isländska. Varför finns det inga texter på svenska med?
— Det finns inga sångtexter på svenska med, men det finns däremot viss viss kulning, en slags svensk folksång. Svenskan kändes för nära och smälte inte riktigt in i musiken. Det blir mer abstrakt med isländsk sång och det kändes rätt just då.

Till sist ska sägas att arbetet med nästa platta är i full gång och att vi snart får se var Martin och hans projekt NÅID tar vägen.