Efter många år i deathmetalkretsar är det nu dags för medlemmar ur Dissection, Swordmaster & Ophthalamia att visa upp en ny sida. Deathstars som gruppen kallas drar sig inte för att blanda hårda gitarrer med tunga electrobeats. Framgångarna har inte väntat på sig, första singeln “Synthetic Generation” blev en radiofavorit och nu snurrar nya singeln “Syndrome” på flera radio och TV-stationer. Jag bestämde träff med två av medlemmarna Bone W Machine och Beast X Electric på ett av Göteborgs alla caféer.

Efter en stunds väntan flyger dörren till Petersons Café upp. Det går inte att ta miste på att det är dessa killar jag ska träffa. Tydligen ser jag ut som en typisk journalist också då de kommer direkt fram och hälsar. De är inte lika sminkade och hårda som man kan föreställa sig men det syns var de har sina rötter. Bone ler något när han berättar.
— När vi spelar med Deathstars är vi karaktärer, ungefär på samma sätt som Kiss sminkade sig och tog på sig en roll. Namnen däremot har vi haft länge bland vänner och i våra gamla band. Meningen med dem och vår övriga image är att vi vill göra lite mera show och teater över våra framträdanden.

Jag frågar lite försiktigt var dessa underliga namn kommer ifrån?
— Bone kommer nog från att jag är så spinkig, säger han och drar upp ärmen för att visa. Beast kontrar;
— Mitt namn har väl att göra med att jag är ett sånt monster. Han fortsätter berätta om övriga bandmedlemmarna.
— Whiplasher kommer väl från whiplash. Det är han som röjer och syns. Nightmare Industries är den musikaliska hjärnan i bandet. Eftersom han också producerar hela plattan så har det väl något med det att göra.
— Just nu arbetas det faktiskt på tecknade figurer också, de är riktigt häftiga. Vi vet ännu inte vad de ska användas till men det är en del av våra karaktärer i bandet, säger Bone och tar ännu ett bloss på sin cigarett.

Skivbolaget fixar allt

Gruppen har sitt ursprung i deathmetalmusiken och medlemmarna har spelat i flera välkända namn i genren. Bone som spelar med i gruppen Dissection förklarar skillnaden mellan livet på de mindre deathmetalbolagen och Deathstars som är signade på Led Recordings (underlabel till jätten Universal).
— Det är en jävla skillnad, tidigare tog man alla spelningar man kunde få. Vi kunde åka 60 mil för reseersättning och en back öl. Numera slipper vi noja oss. Nu ringer bolags folk och säger vad man ska göra och allt är fixat och klart. Tidigare fick man leta efter en gammal hopskrynklad promotionbild hemma när det handlade om en intervju. Nu behöver vi inte tänka på sådana saker, allt är fixat, det är så skönt.

Det märks att bandmedlemmarna är mycket nöjda med sitt bolag. De berättar hur Led Recordings verkligen stöttat allt de gjort.
— Från den dagen de bad oss spela in en demo har de stöttat oss i allt. På demon var vi alla överens om att ändra soundet. Bolaget köpte det och allt annat vi gjorde. Vi har nu jobbat i snart två år på den här skivan och Nightmare (gitarrist, låtskrivare och producent red anm) är precis klar med slutproduktionen. Vi är väldigt nöjda och det är bolaget också. Nu återstår bara mixningen som görs av Stefan Glaumann (Clawfinger, Rammstein reds anm.).

Bandet är bokat till både SAMA och Arvikafestivalen och de är medvetna om att deras vanliga publik nu till viss del byts ut. De är inte direkt först med sin crossover-liknande musik. Jag nämner band som Ministry, Pain och Rammstein.
— Rammstein är stora favoriter sedan man såg dem live första gången och Peter (Pain) Tägtgren känner vi sedan innan. Vi har spelat in skivor i hans Abyss studio. Han är värd all framgång med Pain, han är en mycket duktig musiker. Jag tror vi kommer ha ungefär samma publik som både Rammstein och Pain, vilket inte är så konstigt då vi använder samma grundidé med gitarrer och synthar. säger Bone och fortsätter.
— Fans av synth och deathmetal är lika trångsynta, så vi får kommentarer som “vad popiga ni blivit” från de som tidigare lyssnade på Dissection & Swordmaster. Vi kan förstå det, vi hade själva den inställningen tidigare. Syntharna däremot kommer väl att kasta ägg på oss så vi får väl ta med oss ett hönsnät till SAMA.

Fakta

Medlemmar:
Whiplasher — sång
Bone W Machine — trummor
Nightmare Industries — gitarr
Beast X Electric — gitarr

Träffas säkrast på: Sticky Fingers — “Rockklubb” i Göteborg

Färdas i på turnén: Svart buss, tror vi!

Gruppens “raider”: Playstation II och en back öl.

Tidigare grupper: Dissection, Swordmaster & Ophthalamia