I detta nummer tar Stefan Månsson plats i strålkastarskenet. Från början var Memento Materia en importfirma för elektronik. Inriktningen ändrades dock med tiden, och efter ett tag dök den första Memento-samlingen upp i skivdiskarna. Bolaget började leta intressanta grupper och signade bland annat Covenant, Malaise och The April Tears. Bland dagens Memento-artister utmärker sig Mesh, Nasa, Hayce, Sadovaja och tidigare nämnda Malaise som starka namn på den elektroniska musikscenen.

Memento Materia startades av Esbjörn Sjögren och hans bror 1991. Eftersom bröderna på den tiden gjorde musik och hade en del kontakter med andra band ändrades som sagt bolagets inriktning. Den första samlingsskivan från Memento Materia gavs ut, där mestadels nya artisteri den elektroniska genren medverkade med låtar. Detta var ett utmärkt sätt för många att nå ut med sin musik och på så sätt lättare kunna få ett skivkontrakt. Strax därefter lämnade Esbjörns bror sin plats till Stefan Månsson. Från samlingarna började sedan Memento Materia att plocka sina första egna artister, som blev Native Cry och Malaise.
Malaise satsar fortfarande Memento Materia mycket på. Malaise var från början ett electro-gothband, men har efterhand kommit den rena svartrocken närmare. Med sitt kommande album har det dock ryktats om att de är på väg tillbaka mot electro-gothen igen. Covenant dök upp på Memento Materia efter att Stefan Månsson fått en aåv medlemmarna att skicka en demo inför en samling. Fortsättningen blev för gruppen rena succén, med kontrakt, välbesökta konserter och ett hyfsat antal sålda skivor. Covenant lämnade bolaget när hugade spekulanter viftat med ännu bättre villkor och nya kontrakt.
Allt på Memento rör sig dock inte om elektronisk musik. Ett annat band som gått vidare är gitarrpopbandet The April Tears. Efter en platta och några singlar upptäcktes de av ett större bolag och såldes över. Nasa är bandet som fick en andra chans på Memento Materia. I jakten på synthmusikens rötter stötte Memento på gruppen och gav dem en chans att visa vad de kunde prestera idag. Memento har även breddat sig och tagit steget in på trip hop-fältet. Den största lanseringen inom den genren är Sadovaja som släppte sin debutskiva tidigare i år.
Finns det andra företag knutna till Memento?
— Ja, vi har på Memento Materia överlåtit att göra samlingar till Powerspot. Våra egna band tar idag all tid. Samlingarna är dock fortfarande en väg till att hitta nya bra band. Vill man höra sånt som kan vara stort om något år, kan man ju pröva med att lyssna där.
Vilken är den främsta artist som ni signat?
— Det beror ju på hur man ser det. Musikaliskt är det en smakfråga. Jag är förtjust i det mesta vi släpper. Jag tror att Iberian Spleen har möjlighet att gå mycket långt. Störst har Mesh och Covenant helt klart blivit.
Bästa musikminne?
— Tartanfestivalen i Emmaboda sommaren 1995. Vi närmade oss festivalområdet med bil från söder, när ett enormt rökmoln steg upp framför scenen. Det var fans som dansade till Covenants konsert. Röken var i själva verket torrt damm som revs upp av alla framför scenen. Det måste ha varit något av Covenants genombrottskonsert och det var fantastiskt att se. Det var ju detta vi hade kämpat för, framgång för våra band.
Värsta/sämsta musikminne?
— Svårt att säga, ogina konsertarrangörer som försöker hitta på anledningar att slippa betala efter en konsert, kanske?
Vad gör du med en demo när den kommer till er?
— Lyssnar på den. Tror man på den går den vidare så att alla på Memento får lyssna på den. Om alla är överens att det kan vara någonting att satsa på, tas kontakt med bandet för att höra vad de vill med sin musik och hur mycket de vill satsa. Tycker man inte demon är något att ha kommer det för det mesta ett litet brev eller mail till den gruppen, ofta med en kommentar om vad som kan göras bättre.
Hur ska en demo låta/vara for att du ska ta en vidare kontakt med artisten?
— Vi slipper gärna att lyssna igenom bandets samlade produktion. Några få av de bästa låtarna ska det vara. Bra sång är viktigt att ha. Demos faller ofta på taskig och oren sång.
Hur ser framtiden ut för Memento?
— Om ett år fyller vi tio. Det skall vi fira med konserter runt om i landet med våra artister. Det kommer att bli Memento-festivaler med flera band som spelar. Annars är vårt mål att växa och bli större. Vi har en del ess i rockärmen, men det är saker som är för tidigt att gå ut med ännu.

Adress för demokassetter:

Memento Materia
A&R Stefan Månsson
Box 439
551 16 JÖNKÖPING