Tiamat är ett märkligt band. Märkligt bland många andra kanske, men jag finner dem både originella och intressanta (vilket långt ifrån alltid är samma sak). När de började sin karriär, för ungefär tio år sedan, var det hård och brutal dödsmetall, influerad av diverse obskyra underground-band som Celtic Frost, Venom och Bathory, som gällde. Musiken har dock glidit över till lugnare och djupare toner på deras genombrotts-platta “Wildhoney” och senare “A Deeper Kind Of Slumber”, till så när som svartrock på delar av senaste skivan “Skeleton Skeletron”. Det märkliga är att de lyckats göra det ordentligt bra.

En solig sensommardag bestiger jag trapporna till House Of Kicks kontor i Gamla Stan, Stockholm. I deras eminenta sammanträdesrum möter jag Johan och Anders, sångare respektive basist i Tiamat, och börjar med att fråga om den nya plattan, och varifrån gruppen fått inspirationen till den.

Johan förklarar att idén med förra skivan, “A Deeper Kind Of Slumber”, var att göra historiens mest depressiva album.
— Det tycker jag personligen att vi lyckades med. Nya plattan är lite mer så kallad easy listening, vilket på ett sätt kan vara bra, eftersom “A Deeper Kind Of Slumber” var väldigt krävande, inte minst för lyssnaren.

Vad det gäller de nutida influenserna räknar Johan upp The Rolling Stones (en cover på deras klassiska “Sympathy For The Devil” finns med på nya skivan), Tom Waits, Fields Of The Nephilim och Joy Division. När jag frågar huruvida de influerats av The Sisters Of Mercy, som omnämns i pressmeddelandet till skivan, får jag veta vad jag gissat hela tiden.
— En aning kanske, men inte särskilt mycket.

Tiamats recept för att skriva låtar är enkel. 1: Johan skriver låtar. 2: Bandet repar in dem.
Anders och Johan får ganska snabbt fram en ekvation. En färdig Tiamatlåt = låtmaterialet + bandets sound + en back öl (eller två). Avsaknad av inspiration åthjälps med uppehåll. Johans åsikt är att man ska ta sig tid att leva ett år får att åter igen ha något att skriva om.

Det dinglar ett uppochnervänt kors av silver i Johans öra. På Tiamats tidigare skivor kryllade det av sådana symboler. Dessa symboler har dock lyst med sin frånvaro på de senaste plattorna, vilket är anledningen till att jag frågar Johan om han egentligen är satanist, eller om det bara är en image.
— Jag är satanist från födseln. Skulle jag vara basist i ett schlagerband skulle jag fortfarande vara satanist. Musiken handlar fortfarande om det i lika stor grad, men man behöver inte spela just dödsmetall för att ha en viss åsikt. Det är mer hells fire i våra skivor än i de flesta andra sataniska bands, och vi säljer definitivt fler skivor, vilket leder till att det budskap jag vill komma med sprids.

Vad betyder djävulen för dig?
— Djävulen står för whiskey, sex och cigaretter. Allt som är kul, men inte accepterat. Självbefläckelse. Man behöver inte ha någon respekt, inte ta något ansvar. Djävulen står för att man ska göra vad man känner för utan konsekvenser.

Varför heter ni egentligen Tiamat (en sumerisk kaosgudinna), vad var historien bakom det?
Johan och Anders svarar att det inte minns, men förklarar att det med tiden kommit att bli ett namn på deras band och inte längre något som har med gudar att göra.

Framtiden är redan utstakad: världsherravälde. I värsta fall kan de nöja sig med att köpa någon liten bananrepublik och bli diktatorer. Anders har länge velat äga Tahiti eller Kuba. Hajfiske är också något som verkar intressera grabbarna. Fiske är bland deras största passioner, och haj är bland de få saker (förutom val och dylika kreatur, kan man gissa) de inte redan fiskat.
— Hajfiske är Tiamats framtidsplan, enas Johan och Anders slutligen om (det verkar som världsherraväldet inte var riktigt lika viktigt längre), och förklarar att den dagen de börjar fiska haj, kommer det förmodligen bli riktigt långt mellan plattorna. Man kan bara hoppas — dels för hajarnas och dels för alla oss lyssnares skull — att det dröjer ett litet tag innan de börjar med det.

Söker man på internet efter ordet Tiamat kommer faktiskt bandet upp oftare än gudinnan. De har stulit, eller kanske blivit Tiamat med allt vad det innebär.