Lite mer än ett år efter debuten är de tillbaka igen. Med ett nytt album, en ny musikvideo och en medlem kortare. Calle Steinmarck, sångare och frontfigur i Saft, förklarar allt vi behöver veta och varför duon kommer att bli ännu större.

Strax innan Safts spelning på Tivolifestivalen i Helsingborg, beslöt sig Jesper Hörberg för att lämna rampljuset. Numera består gruppen bara av Calle och Kent Saarimaa, men det är inte så allvarligt som det låter.
— Jeppe ville inte vara med längre, fast han ska fortfarande skriva texterna och hjälpa till med att producera låtarna. Så det kommer inte att bli någon stor förändring.
Tidigare i år släppte Saft en engelsk version av sitt debutalbum, “Paranoia Erotica”, i Tyskland, Schweiz och Belgien.

Hur har det gått utomlands?
— Ingen aning faktiskt, svarar Calle. Vi har inte gjort någon speciell promotion eller något där nere.

Han berättar att det var jobbigt och långtråkigt att spela in skivan på engelska. Alla texter fick skrivas om och alla stämmor var tvungna att läggas på igen.

Hur ser ni tillbaka på första skivan?
— Bara positivt, den blev jättebra. Även om den inte slagit så stort som man kanske trodde. Men det är nog bara bra att det inte går för snabbt att bli stor. Skivan var väl lite väl smal för att slå ordentligt.

Enligt Calle ska nya skivan, “3-2-1”, vara bredare dock utan att förlora Saft-soundet. När Zero träffar Calle har Saft precis avslutat inspelningen av videon till den nya singeln, “Går In Som Gud”. Videon är till viss del inspelad i ett nedlagt mentalsjukhus i Göteborg.
— Videon handlar om en tjej som har total kontroll över mig och Kent, via en massa övervakningskameror. I början är jag i en madrasserad cell, men jag lyckas ta mig ut. Det var lite läskigt ibland faktiskt.

Safts skivbolag, Eternity, har nyligen signat svenska Daily Planet. Vad tycker ni om dem?
— Jag har faktiskt aldrig hört dem, men de måste ju vara väldigt bra för annars så hade de aldrig blivit signade av Eternity, säger han och skrattar.

Vid sidan om Saft så har Calle och Robert Enforsen, från nedlagda Elegant Machinery, startat ett band kallat Hyper. Då Calle bor i Stockholm och Robert i Malmö, ska de skicka låtarna över Internet och repa på det viset.
— Vi ska sjunga båda två, fast det blir väl jag som står för det mesta av musiken. Det blir bara engelska texter och låtarna ska vara i högt tempo med tunga beats. Innan årsskiftet så ska vi ha ett par låtar färdiga, avslutar han och låter nöjd.