Skivor, skivor, skivor…
Sortimentet, utbudet av olika artister, musikstilar, är väldigt stort idag. Tusentals olika titlar hittar man om man går in i en välsorterad skivaffär. Men var kommer dom ifrån egentligen? Vad händer innan den färdiga skivan kommer till affärerna??

Kontrakt

Lät oss säga att vi har en grupp/artist som har gjort en demonstrations-“demo”-tape och bestämt sig för att skicka in den till ett skivbolag. På skivbolaget finns det en talangscout som lyssnar på insända demotaper. Nu har gruppen sådan tur att talangscouten gillar gruppen och han beslutar sig för att skriva ett kontrakt med dom. Efter det att kontraktet är underskrivet av hela gruppen så är det dags att spela in skivan. Oftast så här i början. en singel.

Inspelning

I en skivstudio spelas låtarna in under ledning av en producent. Han är anställd av skivbolaget och det är han, i samråd med gruppen förstås, som bestämmer hur det ska låta.

Mixning

När låtarna är färdiginspelade så ska de mixas. Det är då man ställer in nivåerna på dom olika instrumenten, lägger på effekter så som eko, reverb etc. När man har mixat klart så finns det färdiga materialet på ett band, en s k mastertape.

Gravering

Nu är det dags att göra en tryckplåt för den kommande pressningen av skivan, en s k gravering. Det går till så att mastertapen sitter monterad på en speciell bandspelare som i sin tur är kopplad till en graveringsmaskin som ser ut som en skivspelare. På graveringsmaskinen ligger en tunn, rund metallskiva. När graveringen sätts igång så fälls ett speciellt stift ner på den runda metallskivan. Den ger utslag i form av små svängningar i metallskivan. Man kan säga att stiftet ristar in musiken. Resultatet i denna process är väldigt avgörande för skivans kvalitet.

Omslag

Ungefär samtidigt med gravering så är det dags att göra ett skivomslag. Skivbolaget anlitar då en designer som ritar förslag, gör en layout, till ett omslag. Det kan vara ett speciellt foto på gruppen eller något tecknat motiv. När omslaget är klart skickas det till ett tryckeri för tryckning.

Pressning

Nu ska alltså skivan pressas, stoppas ner i sitt fodral och packas för distribution. Själva pressningen går till så att de båda metallskivorna, en för varje sida av singeln, sätts fast mot varandra. Det bildas då ett mellanrum på ett par centimeter mellan skivorna. Där sprutas det in en varm plastmassa kallad vinyl, och när de båda skivorna pressas emot varandra så bildas det avtryck i vinylen. Den nypressade singeln stelnar snabbt med hjälp av kall-luftsfläktar och kanterna skärs till av ett litet vasst knivblad. Nu matas skivan in i sitt omslag som sitter i maskinen bredvid. Hela proceduren sker helt automatiskt med hjälp av
maskiner. Tiden det tar från själva pressningen till att skivan ligger i sitt fodral är 22 sek för en LP och 17 sek för en singel.

Distribution

På presseriet packas nu skivorna i kartonger à 25 exemplar. Därifrån skickas de via lastbil till skivbolagets distributionscentral. Det är dit som skivaffärerna ringer och beställer sina skivor. De plockas ihop, packas och skickas ut dagligen över hela landet.

Priser

En sak som sällan nämns i samband vid inköp av skivor är att inköpspriset bara är hälften av vad de säljs för i affärerna. Skivbolagen har även s k “nice price”-erbjudanden. Det är äldre populära LP-skivor som har pressats på nytt i mindre upplagor och säljs för ett väldigt billigt pris. Men visst är det värt att betala fullt pris för en skiva om det är något man verkligen tycker om.