CATHERINES CATHEDRAL
Flowerdust
Preachers Cath DUST 001 (Hot Stuff) CD
*

MALAISE
Secession
Memento Materia MEMO 006 (Border) CD
**

Ni minns dem säkert. De där killarna på gymnasiet som färgade håret svart, drack Kir och aldrig lyckades måla Sisters Of Mercy-symbolen på sina skinnjackor. Nu spelar de in skivor. Catherines Cathedrals debut består av urgamla ackord, svart stearin och en dammig trummaskin som man spillt rödvin på för ofta. Efter ett par minuter kraschar hela eländet i en gothröraolycka där bara den akustiska “Noxius Pandemonium” överlever. Roligast är egentligen bandets korkade hälsningar till sina vänner: “Art is magic“, “The wine was just great“, “Nice curtains“, “Paint it black“.
Till skillnad från den sammanstörtande katedralen försöker Malaise i alla fall pula in ett par snärtande elektrorytmer i sitt gothande — även om det inte räcker särskilt långt. Resultatet blir en menlös EPA-upplaga av Cassandra Complex som bara glimmar till när Nina Söderkvist körar i den hyfsade “Faraway Garden”. Annars är Malaise, vilket de med sitt namn understryker, ett enda långt illamående av låttitlar som “Gods Of War”, där den lyriska inspirationen hämtas från pigga och fräscha grupper som Manowar.
Pressbladet meddelar också att bandet härstammar från Uppsala, “…en gammal stad full av medeltida arkitektur och lämningar. Det sätt på vilket dess mörka atmosfär påverkar folk är något som reflekteras i det Malaise gör“. Scary, scary…