23 TILL / COCA CAROLA
Anabola Melodier
Studio Otukt OR-LP1 (Pet Sounds)

Efter två samlings-LP-spår, en singel och ett antal kassetter debuterar här ett av Norrköpings mest populära live-band, 23 TiLL, på stort format. Nu har de inte hela LP’n för sig själva, utan delar utrymmet med Coca Carola från Åkersberga utanför Stockholm.
Kommer ni ihåg Strandeds LP med Studio Sex och Oilers? Den plattan kom ut 1981 — och faktum är att samma år kunde ha stått tryckt på “Anabola Melodier”. Bägge banden ångar nämligen på i väl uppplöjda spår från anno dazumal — i 23 TiLLs fall är det lätt att dra paralleller till Ebba Grön/Attentat, och Coca Carola låter en hel del som KSMB/ Strindbergs…
23 TiLL har nyligen utökat sin sättning med en orgelspelare, och det har gjort att ljudet är fylligare än tidigare. Tyvärr saknas back-up vocals nästan helt, och det är en klar brist. Den här typen av musik blir gärna lite fattig om den inte fylls ut med saker i bakgrunden.
Nå, bästa låten med 23 TiLL är “Club Tristesse”, som har snott riffet rätt av från “Gloria” (Them/Shadows Of Knight). Läckert “morsetelegraf”-orgelsolo dessutom! “Välkommen Till Den Nya Fronten” (fin soul-orgel) och “Pirayor” är också OK, även om det hela känns väl oäventyrligt.
Coca Carole, däremot, är en klart positiv överraskning. Efter en mindre lyckad debutsingel i slutet av förra året har bandet trimmats ner till en trio (den förre sångaren slutade för att satsa på en karriär som bridgespelare!), och den här halva LP’n är riktigt bra.
Soundet känns alltså igen från KSMB och Strindbergs (Janne Borgh, we miss you!), och sångaren Curres röst är emellanåt förbluffande lik Johan Johanssons. Produktionen är betydligt luftigare och flyhäntare än 23 TiLLs — sången ligger längst fram och det finns mycket roliga saker i mixen (tamburin, akustisk gitarr, körtjej).
Alla sex låtarna är bra, även om helhetsintrycket dras ner lite av emellanåt väl juvenila (för att inte säga infantila) texter. Allra bäst är “Upp Igen”, “Vem Är Jag Och Vad Gör Jag” (med fräck Janne Borgh-bas) och “Sex” (minus texten…).
För futtiga femtio spänn är den här skivan klart köpvärd!

23 TiLL,
c/o Pihlblad,
Enebygatan 15A,
60218 NORRKÖPING.

Studio Otukt,
c/o Näslund,
Kungsholms Strand 141, V,
112 48 STOCKHOLM.