Py Bäckman & Raj Montana Band
“Belle de jour”
(Sonet SLP-2711)

Det här är syster-LP:n till Dan Hylanders “Bella Notte”. Inspelad under samma konserter i Malmö. Tillsammans utgör de båda plattorna en enhet. Py framför sina egna låtar själv tillsammans med Dans grupp Raj Montana Band. På sätt och vis är det två lite olika stilar som möts. Nå, hur hävdar sig då Py? Alldeles utmärkt! Jag har sett och hört henne förut; första gången för flera år sedan, och måste erkänna att hon utvecklats enormt mycket. Här kommer hon till sin fulla rätt. Bakom sig har hon, som jag redan nämnt i Hylanders recension, Sveriges bästa rockband, och i bagaget har hon ett gäng starka låtar. Hon skriver ibland “underlig” musik. Musik som bryter lite från det traditionella i fråga om harmonier och rytm. Det känns bra. Py har på “Belle de Jour” fått en del hjälp med musik och texter. Dan Hylander har skrivit sitt namn under några stycken, och de är som vanligt utmärkta. Men även Pys texter är fina. Hon fångar in lite grann av det som karaktäriserar Dans lyrik.
Det känns orättvist att nämna musikaliska prestationer. Jag vill betona att hela bandet är suveränt bra. Men, David Carlssons gitarrsolon är formidabla, och Hasse Olsson har något underbart för sig på sin orgel i låten “Se röken skifta i blått”.
Ju mer jag lyssnar på “Belle de Jour”, desto mer gillar jag den. Här hade jag tänkt att föra fram några låtar som är extra bra. Det blir svårt. De är mycket jämna i kvalité. “En värld” utnämner jag dock som det kanske bästa spåret. Balladen är som en tavla. Titellåten “Belle de Jour”. “Se dagen vakna” och “Bara mitt liv” får extra plus — än så länge. De andra spåren börjar ta in. Skivan är väl värd sin plats i skivsamlingen. Du måste nog anses som en av Sveriges bästa kvinnliga rockartister, Py.