THE WAYWARD SOULS
Painted dreams
(Tracks on wax/MNW)
* *

Wayward betyder egensinnig.
Något som dessa alltför tidigt LP-debuterande svenska Roger McGuinn-sysslingar minst av allt kan gå under som passande epitet. Här finns nämligen all den gitarrklingande och 60-talsdoftande rockmusik representerad som du säkert hört minst 1000 gånger innan och bättre med grupper som Flamin Groovies, Chocolate Watch Band och Byrds för att nu nämna några. Inte för att det som framförs är dåligt eller slarvigt gjort. Utan mer för att det saknas en gnista och något eget att berätta om och stå för.
För att jag ska slippa att helt och hållet tvingas måla FAN på väggen så finns det trots allt några spår som är förtjusande vackra i all sin enkelhets prakt. Jag syftar på de tre mer dämpade och lugnare låtarna efter inledningsspåret. Det är i dom sångerna som jag tror mig finna Wayward souls styrka och särskiljning för fortsatta förehavanden inom denna genre av alltför många xerox-alstrande kopior. Och det med finstämd körsång och känsligt vackra gitarrslingemelodier.
Wayward kan också betyda nyckfull. Det var nog också det som fattades för att denna LP skulle kunna ta sig över medelmåttans tröskel till det mer egensinniga.