Skramlande dalkarlarna Sator har äntligen släppt nya plattan “Headquake”. I samband med releasen så var det stor “släppfest” på Passagen i Stockholm. I kändisvimlet syntes bl.a. Nomads, Janne Schaffer, Just D, David Shutrick, Johanna “Popitopp” Westman och naturligtvis halva den svenska kritikerkåren. Rock Soldier var givetvis på plats och fick en pratstund med Sator.

— Varför har ni ett namn som “Headquake” på ny plattan?
— Vi kom överens om “Headquake” till slut efter att ha sållat bort andra mindre passande namn, förklarar trummisen Micke Ohlsson.
I höstas skrev Sator på ett nytt skivkontrakt med Metronome/Warner efter att tidigare ha legat på det mindre göteborgsbolaget Radium. Om sitt nya skivbolag har de bara bra att säga.
— Ja, än så länge, det enda negativa är att vi bor i Göteborg och Metronome har sitt kontor i Stockholm, säger basisten och sångaren Kent Norberg.
De övriga medlemmarna är Chips Kiesbye (gitarr, sång) och keyboardisten Hasse Gäfvert. Ursprungligen kommer Sator från Borlänge, men sedan sex år tillbaka bor de i Göteborg.
Vad har då bolagsbytet inneburit för Sator?
— Budgeten är större och Metronome har inte påverkat oss, utan de visste vad de fick när de signade Sator, säger Kent. Sator har ju hållit på i tio år.
Är ni nöjda med skivan?
— Bästa vi gjort, säger Micke övertygande. Mer genomarbetade och bättre låtar.
Texterna skrivs av radarparet Kiesbye/Norberg och musiken är gjord efter samma recept som förut; korta stopp och ett sjuhelsikes drag i sann Ramones-anda. Producerat har som vanligt Michael Ilbert (Sinners, Leather Nun…) gjort.
— “We’re right, you’re wrong” släppte vi som första singel. Låten är en spark i skrevet på folk för att visa att Sator är i gammal god form, förklarar Chips.
Nästa singel från skivan blir “I Wanna go home” som bör finnas ute när ni läser det här.
I sommar syns Sator på många av de stora festivalerna och i höst blir det Sverigeturné med Die Toten Hosen. Way to go!