Vi sitter hemma hos bröderna Rickard och Martin Willford i en lägenhet i centrala Malmö. Martin och Benjamin Berglund startade 1990 Forevergreen under ett annat namn. Sedan dess har de spelat ihop under flertalet olika namn och med flera olika medlemsuppsättningar. Som grundpelare har dock alltid Martin och Benjamin funnits, de andra har figurerat främst live. Bosse Magnusson på Accelerating Blue Fish har redan från början intresserat sig för gruppen men skivreleasen har fått vänta på grund av ekonomiska problem. Nu äntligen dök den så upp, “Flux” hamnade på skivdiskarna i våras.
Strax efter det att skivan släpptes i maj, hoppade Benjamin av, Martin förklarar det med att de inte kunde jobba ihop. Idag består Forevergreen av Martin Willford sång, Rickard Willford samplingar, gitarr, bas, Jesper Granqvist samplingar, gitarr, bas och Kalle Bissler som i framtiden kommer skriva låtar och sampla.
De beskriver sin musik som en blandning mellan Meat Beat Manifesto och Nine Inch Nails och de säger sig inte ha några förebilder, men enas om att Meat Beat Manifesto är en gemensam favorit. Rickard tillägger att en av hans gamla favoriter är Joy Division, Martin gillar även Coil. Kalle är technofantast och har nyligen fått skivkontrakt till sitt soloprojekt hos Nova-Mute.
Efter Benjamins avhopp har Forevergreen fått lägga om hela sitt koncept eftersom det var Benjamin som stod för sången. På frågan om hur en låt blir till svarar Rickard:
— På de grunder som jag, och i viss mån Jesper gjort på samplern ska vi sedan lägga på synthar, trummaskin, gitarr och bas och därefter kommer vi till replokalstadiet där sången också kommer på.
Rickard har fått axla textskrivarmanteln:
— För mig är det ganska svårt att skriva texter. Jag sätter på musik som liknar vår, exempelvis Meat Beat Manifesto, sedan kommer texten till. Det blir ofta väldigt aggressivt och osammanhängande.
De vill inte skriva några politiska texter eftersom de anser att det ändå inte går att påverka någon och de tycker att musiker idag är alldeles för inbundna, man skall inte skilja så på synth och rock som alla gör idag. Rickard förklarar:
— Ibland måste man undanhålla det faktum att vi har gitarrer med för att få en spelning medan man å andra sidan inte bör säga ett knyst om att man har en sampler eller en DAT med heller.
Martin fortsätter:
— Smålands Nation i Lund erbjöd oss en spelning om vi lämnade DATen hemma, vi konstaterade att det vore som att lämna många av instrumenten hemma.
Om framtiden säger båda att de vill spela mera. Bosse Magnusson har dessutom sagt att han är intresserad av att göra en CD-singel till och ännu en CD till våren. Release önskar lycka till i framtiden och vi ser med spänning fram emot nytt material.