På releasepartyt för Sobers cd-singel “Blowjob” spelade också Charta 77, och som god reporter lyckades jag bluffa mig in i deras loge där de tillsammans med sina Rock-öl (starköl, usch!) satt och laddade upp för kvällens framträdande. Jag lyckades locka basisten och sångaren Per Granberg till ett litet rum vid sidan om, och följande samtal utspelade sig:

Vilka är ni, och hur länge har ni hållit på?
— Vi är inne på vårt elfte år tillsammans, och det är jag som spelar bas och sjunger, så är det Jonny på gitarr och Leif Ekring på trummor och körsång.

Ni har gjort många skivor. Hur många har det blivit?
— Alldeles för många. (Stämmer. /red.) 6-7 album och ett antal singlar, 7-8 stycken sådär.

Ni har ju ett eget skivbolag, Birdnest. Är alla era skivor släppta på det bolaget?
— De flesta är det. Vi har inte ett eget skivbolag, utan jag och en annan snubbe driver Birdnest tillsammans, och Charta ges ut på Birdnest. Så finns det nåt annat bolag som ger bättre dealar så kommer vi ut där i framtiden. Alla skivor är inte utgivna på Birdnest, det är två album och en maxi som inte är utgivna där, utan de är utgivna på Rainbow Music.

Ni har också turnerat flitigt, bl.a. i Östeuropa. Hur var det?
— Det var skojigt. Det var precis efter muren hade ramlat ner, och det var annorlunda. Det var hemskt roligt, det var ingen som visste vilka vi var, men det var ju en skoj grej eftersom vi var bland de första punkbanden som spelade där.

Det ryktas att ni träffade den tjeckiske presidenten.
— Vi träffade honom aldrig, men vi träffade däremot människor som kände honom, så vi signade en platta åt honom. Vi har inte hört något mera från det, men…

Ni har ju gjort andra turnéer också genom åren. Berätta.
— Vi har gjort en hel del Sverigeturnéer, bl.a. med Köttgrottorna, en jätteskojig turné. En turné med Johan Johansson i Sverige. Så har vi gjort en Tysklandsturné själva också.

Har ni hela tiden spelat den här punken?
— Vi är väl ett sånt där band som har spelat punk, oavsett om det har varit inne eller inte. Men det har väl inte alltid varit samma, man hör väl skillnad på plattorna hoppas jag.

Ni har ju avvikit nån gång, t.ex. “No limit” som ni spelat in med Köttgrottorna. Varför gjorde ni det?
— Den hakade på på turnén, och bet sig fast på en… jag tror att den dök upp första gången på ett diskotek i Kramfors (men UTUMNO var i alla fall först med att köra den /red.). Sedan dess blev den någon slags signatur, så lade vi in den i mitten på “Allt jag säger” som vi körde tillsammans med Köttgrottorna. Och när vi skulle spela in våran LP så var det läge att lira in den, så vi lirade in den tillsammans med två medlemmar från Köttgrottorna.

Ni sjunger ju på svenska nu, efter att förut ha sjungit på engelska. Hur kommer det sig?
— Det kommer bli ett par plattor på engelska. Förhoppningsvis ska “Grisfesten” komma ut på engelska också. (Vaddå undvika frågan. Svaret tack! /red.)

Hur ser då framtiden ut för Charta 77?
— Jag håller väl på, eller vi håller väl på med att skriva till en ny platta, som förhoppningsvis kommer ut kanske i oktober i år. Och så ska vi spela lite under våren, göra festivaler förhoppningsvis i sommar.