The story of Projekt Barrikad

Bandet Barrikad bildades på hösten 96 och i början var allt misär. Vi cyklade en halvmil till Tommys föräldrar för att repa i deras källare. I början lånade vi Starts trumset men Tommy köpte snart ett eget bättre begagnat set. Efter någon månads problem med att hitta en bra sångare så tog vi in Nicklas på sång och Ellis på gitarr. Trolle övergick nu till att vara manager åt bandet och att försöka lära oss att spela.
Vi har vår första spelning på Ladan på Öland som förband åt Receivers (Folke, Tompa, Erik som nu spelar i Aspected). Spelningen gick åt helvete från början då vi får reda på att det är ett stort högstadiedisco samtidigt så publiken blir ynka 17 pers, inklusive de flickvänner och kompisar som följde med oss över i bilarna.
Spelningen går allt annat än bra för oss med mycket felspel och en icke namngiven person som glömde bort att inleda en låt med ett kort tal. Vi får publiken emot oss, eller tja, vi tycker inte att dom ska applådera åt oss eftersom vi spelar så dåligt — men dom vägrar lyda oss.
Vi arrangerar den första spelningen på det högst illegala spelstället Rockkällaren i Smedby och tänkte inleda med Barrikad. Lokalen var mögelskadad och det var förbjudet för folk att vistas i den, dessutom körde vi på noll tillstånd eller säkerhets-arrangemang.
Tommy och Trolle repar lite och eftersom vi lärt oss av äldre hörselskadade musiker att alltid använda hörselskydd så pluggar vi snällt i våra gula skumplast-skydd. Efter en liten stunds repning så ställer vi in ljudet. Vi kommer fram till att med 20 pers i en betongkällare så sugs rätt mycket ljud upp, så vi höjer volymen. Några sista ljudkollar och vi är nöjda, lite högt men så ska det vara.
Vi släpper in folk, Barrikad börjar och allt folk går ut! Hrmphh, så dåliga är vi nu inte, men allt upprepar sig på resten av banden och det är nästan tomt i källaren. Vi är väldigt sura på publiken och är inte så intresserade av att festa. Tommy och Trolle går ner efter spelningen för att plocka ner allt, tar ut sina hörselskydd och, ja just det. Vi glömde att ta ut skydden när vi ställde in ljudet och vi upptäcker nu hur fruktansvärt högt vi spelat! Det är inte undra på att folk utan hörselskydd gick ut.
På våren 97 spelade vi på Punk mot Tristessen, som Ellis och Trolle arrangerade. Svanholm hade precis hoppat av så vi plockade in Lill-Erik på gitarr och flyttade Nicklas till bas. Det var tänkt att vi skulle inleda spelningen, men det var totalt folktomt.
Efter 20 minuters väntan så beslutar vi oss för att sätta igång i alla fall, vi gör en hyfsad spelning men bara de andra banden får höra oss. Fem minuter efter att vi gått av scenen så dräller 40 fulla punkare in och öser satan resten av kvällen — vi missade hela publiken helt! Andra band var Operation, Start, Receiver och Reaktor 5 (nuvarande R.e.a.k.t.o.r). Lill-Erik var inte helt lyckad i bandet och försvinner raskt igen efter denna spelning.
Vi kör en spontan spelning på Rockkällaren med Edlund på gitarr och Jens på bas, medlemmar i det gamla bandet Start som vi delade replokal med. Vi bestämmer oss helt enkelt för att spela och äntrar scenen, som består av lastpallar. Vi var för många för att få plats på “scenen” men allt avlöper i bästa punkstil.
Bandet splittras sommaren 97 då Ellis flyttar tillbaka till Nyköping och vi känner att vi inte har tid att repa. Under våren och vintern så spelar Trolle och Tommy gamla Barrikad låtar på Musikhuset medan dom väntar på att övriga medlemmar i Noise Bastards ska dyka upp till repningen. Dessa små stunder var väldigt roliga så vi sticker ner en kväll då och då bara för att spela.
Vi gör även en inspelning då vi hade tillgång till en kvarglömd porta. Vi la först på bas och trummor och sedan gitarr och sång i Trolles kök.
Under våren och sommaren 98 så spelar vi någon gång per månad och börjar fundera på att starta upp bandet igen. Tommy vill helst ha en kvinna på sång och vi hittar Vickie nere på Huset, Kalmars ungdomshus.
På hösten börjar vi spela igen i TBVs nyinvigda replokaler på Huset. Eftersom vi saknar en basist så kör Trolle gitarrstärkaren genom baststärkaren, det låter bas men inte bra. Vi arrangerar Punk mot TriztezzenHuset och Barrikad inleder för 40 pers, spelningen var i caféet så det var ganska fullt. Andra band var Incognito Pop, Besk och Radioblast. Spelningen gick lysande även om inte alla ansåg att Barrikad var ett bra band.
På våren 99 snor vi Peter från ett annat band och lär upp honom på bas. Med en basist kan vi göra lite mer med låtarna och vi sätter musik till fler av Vickies texter. Vi gör en samspelning med BeskRock on grass-festivalen i Ullared. Tja, vad ska man säga? Vi åker ner 11 pers i en fullastad buss avsedd för 9 och delar på två plattor öl under färden. Helgen innan sköts två poliser vid ett rån så det var ganska många snutbilar ute. Lyckligtvis så blir vi inte stoppade — till allas stora glädje.
Kraftigt försenade och efter att ha kört fel vid ungefär fem ställen så ramlar vi ur bussen vid festivalen och upptäcker att det är i en skog, och det börjar regna. Besk hinner sätta upp sina prylar på den stora scenen med 10 minuters marginal och spelar för en mindre entusiastisk publik i duggregn. Trolle som spelar i båda banden ramlar ner till miniscenen där Barrikad ska spela och vi upptäcker att det är tre lastpallar på ett ojämnt underlag under ett partytält.
Ok, tänker vi och riggar snabbt upp Åbäket och pluggar i instrumenten. Medan Tommy rättar till Åbäket (Åbäket är Tommys trumset som egentligen är delar från tre trumset med ett hemmabyggt stativ som bas, det är minst sagt obalanserat) så passar Trolle på att sälja några Reaktor skivor till några fulla skatare i publiken, vilket resulterar i att dessa önskar Reaktor låtar resten av spelningen!
Tältet är väldigt litet så Vickie får stå ute i regnet och sjunga. Samtidigt börjar de fulla skatarna att bokstavligen hänga på Peter och Vickie vilket får Janne att rycka in och slita bort folk medan vi spelar. En mycket rolig resa och spelning, man kan inte annat än skratta när man tänker tillbaka på den.