Jag köpte en split 7″a av Ea med Rakitis och Last Days of Humanity för ett tag sedan. Lyssnade lite på den och mina tankar fördes till Brutal Truth. Samtidigt så gillade jag Rakitis omslag starkt. Dessa orsaker plus att Promenade nr 6 skrek efter material gjorde att denna slafsiga brevintervju kom fram till Johnny Christiansen i Malmö. Svaret dröjde max 3-4 dagar, så här kan vi snacka om snabba skåningar.

Rakitis var ett hobbyband vid sidan av Greenscab då Johnny och Sniff spelade där. När Greenscab lade av, så la dom ner lite mer energi där (på Rakitis alltså). De frågade Holger och Svinge om de ville vara med. Holger lade sedan av och Stig-Bert spelar gitarr i dagens läge.

Rakitis diskografi ser för tillfället ut så här:
7″ Rakitis — split w/ Last Days of Humanity
7″ Rakitis — split w/ Disorganized
7″ Rakitis — split w/Suppository
Rakitis — 1 låt på samlingen “No Fate 3”

Rakitis består av Johnny som är skivbolagsdirektör och flickfavorit (bas), Svinge som är en liten cynisk rå sak som gillar att skrika, ser för jävlig ut och är allmänt schysst (sång), Stig-Bert som är en typ som flyttat till Malmö, rå snubbe (gitarr) och slutligen Sniff som är småbarnsfarsa och gillar att banka snabbt, super mest i bandet (trummor).

Men varför Rakitis?
— Tjaha, det är någon form av vitaminbrist. Man får uppsvälld mage etc… Varför vi heter det vet jag inte. Det är bara ett namn, ingen djupare mening med det.

Känner ni till våra lokalstorheter som 3-Way Cum, Warcollapse och Unarmed?
— Visst känner vi till dem. Stig-Bert är från Kalmar förresten. 3-Way Cum och Warcollapse gillar jag. Men Unarmed har jag inte hört mycket på. Har 2 splittar jag inte orkat lyssna på. De splittar väl med How Long? Mycket bra band!

Rakitis/Last Days of Humanity spliten är på röd vinyl. Varför vinyl och inte CD?
— Vet inte. Har inte funderat på det själv. Men vinyl är bättre liksom. Så trist det är med dessa 3″ M-CD’S som inte platsar någonstans. CD är väl okej om inget alternativ finns, men får jag bestämma körs det mesta på vinyl. Vinyl är bäst!

Framsidan på den skivan gillar jag. Har den någon symbolisk betydelse?
— Tja, det var meningen att det skulle symbolisera en låttitel vi har, “Den eviga förloraren” — målat in sig själv i ett hörn. Fast helst ville jag ha ett ordinärt hardcore-omslag.

Johnny lyssnar på en jävla massa band, några av hans favoriter är Infest, How Long, Counterblast, Anti Sect, Conflict, Skeptix, Appendix, Lipeream & Lost Kids. De 3 andra lyssnar på liknande också. Han säger även att vinylfreaks som vill byta plattor gärna får höra av sig till honom.

Jag blev lite nyfiken på texterna, och speciellt till låten “Sodomi”. Jag frågar Johnny om de har inspirerats till den texten av egna erfarenheter.
— Det får du fråga Holger om. Han skriver all text. Helt vansinniga är de i alla fall, lite annorlunda än de vanliga anti-krig texterna. Man blir fan mörkrädd ibland. Det som är lite sorgligt är att folk inte förstår ironin i hans texter. Tror folk verkligen att vi tycker att det är okej att hugga av folks händer för att de snattar så får de skylla sig själva. Killen skiter i allt som heter musikaliska regler och sjunger överallt.

Varför är de flesta kängband så jävla patetiska? (Samma krigstexter och att allt är skit, därför skit i allt. Supa är enda lösningen… o.s.v.)
— Jag vill inte påstå att kängen är patetisk. Däremot enformig. Jag skall inte säga att Rakitis är så jävla originella. Men tanken med bandet var att lira lite annorlunda musik. Med låtar under 1 minut, med 2-4 taktbyten under det och blanda friskt mellan 1, 2, 4 takt, käng, cirkusmusik, doom metal, rock’n’roll etc. etc. Jag älskar råpunken för dess aggressivitet, men lyssnar inte mycket på den.

“Den som har flest nitar förändrar mest” Rätt eller fel?
— Fel, den som är fullast. Jag personligen är inte så medveten. Jag tycker att det är bra att folk orkar att engagera sig. Jag bojkottar dock en del och försöker att köpa svenska produkter och gynna de svenska företagen istället. Undviker i regel Coca Cola (Fanta och hela den amerikanska läsk-kulturen), dricker öl istället. Samt en hel del till man stöter på i vardagen.

Kött äter ni väl inte? Om ja, så skulle det vara kul att höra några fördelar och positiva saker! Tack!
— Som sagt, jag är inte så medveten. Jag och Holger äter kött — de 2 andra inte. Jag får mitt kött från en gård där jag växte upp. Grisarna mår ganska bra där. En liten farm bara med ett fåtal grisar. Skäms inte för det. (Det var inte meningen att du skulle göra heller. Kanske bara få dig att tänka lite på det. /red.) Hela vegetarianismen är en schysst grej. Dock köper man ägg från fria höns och lite andra småsaker man tycker är för jävligt. Kalla mig hycklare — det skiter jag i. (Jävla jycklare! /red.)

Hur röstade du i senaste valet?
— Tror att jag röstade på vänstern. Det var ett tag sedan nu.

Varför röstade du? Varför ska man inte rösta?
— Rösta ska man absolut. Har man en liten chans att påverka skall man ta den. Personligen tror jag att det inte spelar någon roll vilket parti som sitter och bestämmer överallt. Politikerna är julgrisar som skor sig på medborgarna i alla fall.

Hur ska en revolution gå till?
— Vet inte, men en ledare behövs väl alltid. Och bara för att vi river rubbet och bygger upp det igen behöver det inte bli bättre. Parasiter finns och kommer alltid att finnas.

Hur har punken förändrats de senaste 5-10 åren tycker du? Vad är positivt och negativt?
— Fr.o.m. att den Norrländska hardcore-kulturen blev så uppmärksammad gick hardcoremusiken in i kommersialismen. Plattor på Åhlens etc. Det är väl inte så positivt kanske. Jag ser det som att det finns få kvar av de s.k. hardcore-freaksen där uppe om 5 år så who cares. Det är viktigt att det finns mindre bolag, band & fanzines kvar som håller sig på D.I.Y.-stadiet. De är Sveriges underground-hardcore-kultur. Och de är bäst.

Diggar ni några andra band i Sverige?
— Det finns en del bra. Kurbits i.r., Counterblast, 3-Way Cum, Everyday Madness, SMOL, Nasum, Genoside SS, Masslakt, Disorganized, Bad Dreams Always etc. etc. Sverige har alltid producerat bra band.

Hur är scenen i Malmö? Mycket punk? Mest skåningar va?
— Mest skåningar som tur är. Det finns en del band som Snifter, Intensity, Everyday Madness och en del till. Det kommer att komma ut en 10″ med enbart Malmöitiska band i början av 1998. Hör av er om det verkar intressant. Spelställen finns inte så många bra. Malmö är inte så bra.

Framtiden för Rakitis ser väldigt ljus ut. De skall släppa en split LP till vintern (97/98) och så skall de medverka på en del samlingsplattor. Det blir antagligen en mini-turné i Benelux-länderna också. Rakitis skall även bli råare och lyssna på mer hardcore.
Om ni är intresserade av att höra Rakitis så får ni hemskt gärna skicka 25 kronor för split 7″an med Disorganized eller 30 kronor för split 7″an med Last Days of Humanity eller slutligen 25 kronor för split 7″an med Suppository.

Rakitis
Johnny (B. Good) Christiansen
Möllevångstorget 5C
214 24 Malmö